13:00:50 21.07.2024
Stiri

Vlad Filat a primit PRIMA noutate bună de la CtEDO: „Un prim pas...”

Anticorupție 19.03.2020 14:24 Vizualizări5040 Autor: Ziarul National
Vlad Filat a primit PRIMA noutate bună de la CtEDO: „Un prim pas...”


Fostul premier Vlad Filat a primit o noutate bună de la CtEDO. Filat, care a stat în pușcărie mai bine de patru ani, crede că decizia din 18 martie curent este „un prim pas” pentru ca să i se facă dreptate.

„La 18 martie 2020, CtEDO a comunicat Guvernului R. Moldova prima cerere depusă de mine la Înalta Curte de la Strasbourg. În această cerere adresată CtEDO a fost invocată încălcarea dreptului la libertate și siguranță, în particular datorită menținerii în arest pe întreaga durată a procedurilor în fața instanțelor naționale. S-a indicat și asupra încălcării prezumției de nevinovăție de către înalți oficiali. Or, aceștia din urmă, prin declarațiile lor, au influențat negativ derularea întregului proces penal”, menționează Filat într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Ex-premierul Vlad Filat rămâne la LIBERTATE: „Azi-dimineață am avut o mare dilemă, cum să mă îmbrac. Mi-am luat azi rucsacul cu haine, că nu ştiam unde voi ajunge"

Potrivit lui, CtEDO a solicitat Guvernului R. Moldova să dea explicații, în special să spună în ce măsură declarațiile făcute de către reprezentanții statului în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci când a fost lipsit de imunitate parlamentară și, ulterior, reținut de procurorii anticorupție) au respectat prezumția de nevinovăție, garantată de art. 6 par. 2 din CEDO.

Citește și: Ministrul Justiției, DETALII despre eliberarea lui Vlad Filat înainte de termen. DOUĂ RECURSURI privind decizia de eliberare: „Au loc mai multe ANCHETE cu privire la acest caz”

Citește și: Ex-premierul Vlad Filat, îndemn către politicienii din R. Moldova: „Încetați presiunile publice și încercările de a influența justiția”

Citeşte şi: VIDEO // Vlad Filat: „Nici Maia Sandu și nici Igor Dodon NU au contribuit la eliberarea mea, ci LEGEA. Poate de la MIAMI lucrurile se văd într-o manieră zâmbăreață… Nu căutați scenarii bazate pe OCULTISM”CITIȚI și Victor Munteanu // Adevărații regizori ai furtului miliardului sunt la libertate, fac afaceri în continuare, fac politică, dețin funcții publice. Nouă ne este servită în continuare telenovela cu Filat

„Respectarea principiului prezumției nevinovăției constituie o garanție, care vizează procesul echitabil. CtEDO a constatat, în multiple cauze, violarea acestui principiu, mai cu seamă că, urmare a expunerilor publice în privința vinovăției unei persoane nu doar de către judecători, ci și de către oficiali de stat (președinți de stat, președinți de Parlament, miniștri ai Justiției, procurori sau reprezentanți ai organelor de urmărire penală). Respectarea principiului prezumției nevinovăției interzice oficialilor să facă declarații despre procedurile penale aflate în derulare, mai cu seamă când prin acestea se încurajează publicul să creadă în vinovăția unei persoane cercetate penal și să predetermine analiza faptelor de către autoritatea judecătorească competentă”, menționează Filat.

Sursa citată subliniază că declarațiile înalților oficiali de stat privind vinovăția sa, făcute în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, au avut ca efect „crearea în societate a unei false percepții despre vinovăție și vicierea fundamentală a întregului proces penal începând de la aplicarea arestului pe toată durata procedurilor, examinarea cauzei cu ușile închise, respingerea cererilor de examinare a martorilor, respingerea cererilor de dispunere a expertizelor etc”.

Totodată, CtEDO a invitat Guvernul R. Moldova să se expună asupra legalității detenției în arest pe durata examinării apelului și dacă legislația națională prevedea o cale efectivă de contestare a deținerii în arest în acea perioadă.

„Amintesc că toate abuzurile comise la judecarea în fond a cauzei au fost expuse într-o cerere separată, care este în examinare prioritară la CtEDO. Echipa de avocați care mă reprezintă va analiza sub toate aspectele comunicatul parvenit de la Înalta Curte, pentru a decide asupra acțiunilor care urmează a fi întreprinse ulterior”, a conchis Filat.

De menționat că Vlad Filat a fost eliberat la finele toamnei trecute, după ce și-a ispășit 2/3 din pedeapsa de nouă ani. Acesta se declară nevinovat și s-a arătat sigur de mai multe ori că CtEDO îi va face dreptate.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md