05:23:02 16.04.2024
Stiri

Vlad Filat ANTICIPEAZĂ apariția Statelor Unite ale Europei, după criza provocată de noul CORONAVIRUS: „Să sperăm ca și R. Moldova, într-o formă sau alta, să devină pe deplin parte a națiunii europene”

Politică 10.04.2020 12:35 Vizualizări2947 Autor: Ziarul National
Vlad Filat ANTICIPEAZĂ apariția Statelor Unite ale Europei, după criza provocată de noul CORONAVIRUS: „Să sperăm ca și R. Moldova, într-o formă sau alta, să devină pe deplin parte a națiunii europene”


Fostul premier Vlad Filat susține că învingerea pandemiei COVID – 19 va relansa la nivel european fie discuțiile despre modificarea actualelor tratate ce reglementează funcționarea Uniunii Europene, fie negocierea unui nou tratat de Uniune Europeană. „UE va supraviețui acestei crize pandemice și va ieși nu doar unită, dar cred că vom asista, în sfârșit, la apariția Statelor Unite ale Europei. Nu va fi nici ușor și nici nu se va întâmpla repede”, arată Filat într-un comentariu plasat pe pagina sa de Facebook.

„UE, în mod particular, și Occidentul în mod general se confruntă, pe lângă pandemie, cu un agresiv asalt propagandistic și fake-news care încearcă să sublinieze fie incapacitatea de reacție și lipsa de solidaritate, fie sfârșitul acestei construcții a prosperității și drepturilor omului de pe continentul european. Istoria UE și a relațiilor transatlantice este, în final, istoria unor crize interne și atacuri propagandistice externe cărora, ceea ce numim Occidentul liberal, i-a făcut față cu brio. Propaganda, dezinformările sau alte agresiuni soft la adresa UE, preluate și folosite astăzi de Rusia pe scară largă, nu au ajutat de loc URSS-ul care s-a prăbușit în doar câteva zile”, amintește Filat.

Fostul premier crede că reacția înceată față de pandemie a UE s-a datorat nu incapacității instituționale sau indiferenței, ci faptului că domeniul sănătății nu este, deocamdată, politică comună așa cum este, de exemplu, politica agricolă.

„Așadar, nu integrarea statelor occidentale în UE este de vină, ci insuficienta integrare. După o scurtă explozie de egoism național, de întoarcere a țărilor către ele însele, statele UE au realizat că nici pandemia și nici criza post-COVID -19 nu vor putea fi înfruntate decât împreună. Au fost suficiente doar două săptămâni ca blocul european să se mobilizeze și să găsească resurse de zeci și sute de miliarde de euro pentru a face față atât pandemiei, cât și crizei economice, care deja afectează economia europeană. Solidaritatea europeană, concept ce a stat la baza succeselor și dezvoltării blocului comunitar, s-a relansat și, contrar dezinformărilor ori propagandei negre, produce și va produce efecte benefice în combaterea pandemiei”, este convins Filat.

Acesta a mai adăugat că actuala criză a dovedit că, în fața provocărilor secolului XXI, pur și simplu statele naționale, de unele singure, nu mai pot face față. „Următorii 10 ani vor fi anii nașterii națiunii europene. Cedări și partajări de suveranitate sau exercitare în comun a suveranități pe domenii ce aparțin acum exclusiv statelor naționale (sănătatea de exemplu) vor constitui teme majore de dezbatere în interiorul blocului comunitar. O Europă unită care-și valorizează deplin cei trei piloni ce i-au dominat istoria: dreptul roman, cultura greco-romană și credința creștină, patrie a peste 500 de milioane de cetățeni, partener loial și stabil în relația transatlantică este viitorul bătrânului continent. Să sperăm că și R. Moldova, într-o formă sau alta, să devină deplin parte a națiunii europene”, a conchis Vlad Filat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md