05:46:28 01.10.2020
 
Stiri

DOC // O nouă victorie pentru Filat la CtEDO. Curtea Europeană solicită autorităților R. Moldova să JUSTIFICE modul în care a fost condamnat fostul premier: „Vom demara acțiunile care se impun pentru a restabili adevărul în acest caz”

Actualitate 19.05.2020 10:10 Vizualizări1496 Autor: Ziarul National
DOC // O nouă victorie pentru Filat la CtEDO. Curtea Europeană solicită autorităților R. Moldova să JUSTIFICE modul în care a fost condamnat fostul premier: „Vom demara acțiunile care se impun pentru a restabili adevărul în acest caz” Facebook


Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CtEDO) a solicitat R. Moldova să justifice modul în care a fost condamnat la nouă ani de închisoare fostul premier Vlad Filat.

„La 15 mai 2020, Înalta Curte de la Strasbourg a comunicat Guvernului R. Moldova a doua cerere depusă de mine către CtEDO privind încălcarea drepturilor fundamentale în timpul procesului de judecată în care am fost condamnat la nouă ani de detenție. În cea dea doua cerere adresată Curții am invocat abaterile grave care au avut loc la judecarea cauzei și condamnarea mea, abateri care au încălcat dreptul meu de a beneficia de un proces echitabil, așa cum este protejat de Convenție”, a comunicat Vlad Filat, într-o postare pe Facebook.

Citește și: Vlad Filat a primit PRIMA noutate bună de la CtEDO: „Un prim pas...”

Fostul premier menționează că a solicitat în permanență ca procesul său să fie public, iar societatea „să se convingă” că acuzațiile ce i-au fost aduse „sunt nefondate”.

„CtEDO a solicitat explicații Guvernului dacă excluderea publicului de la examinarea procesului a fost „strict necesară” pentru atingerea vreunui scop. De asemenea, instanțele în mod constant au respins numeroasele cerințe de a prezenta probe pentru a-mi demonstra nevinovăția, inclusiv de a audia martorii apărării, ceea ce a viciat fundamental întregul proces de judecată. În acest sens, Curtea a invitat Guvernul să explice dacă acuzațiile aduse au fost examinate în mod echitabil, respectând-se principiul egalității armelor”, a adăugat Filat.

Comunicarea CtEDO vine după ce, pe 18 martie 2020, Înalta Curte de la Strasbourg a solicitat Guvernului R. Moldova să dea explicații privind încălcarea prezumției de nevinovăție de către înalți oficiali, care, prin declarațiile lor, au influențat derularea întregului proces penal, precum și legalitatea detenției în arest până la intrarea în vigoare a sentinței.

„Aduc aminte că din momentul reținerii am pledat nevinovat și am cerut constant ca procesul de judecată să fie public, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale și asigurarea garanțiilor unui proces echitabil: prezumția de nevinovăție, egalitatea armelor și posibilitatea efectivă de apărare. Având în vedere comunicările CtEDO, cererile de revizuire depuse, dar și circumstanțele noi care nu au fost cunoscute de către instanțele de judecată la examinarea cazului, împreună cu avocații mei, în conformitate cu prevederile legale, vom demara acțiunile care se impun pentru a restabili adevărul în acest caz”, a conchis Filat.

Vlad Filat, reținut în octombrie 2015, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Pe 3 decembrie 2019, acesta a fost eliberat din arest, în baza unei încheieri a Judecătoriei Ciocana, după ce și-a ispășit 2/3 din pedeapsă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md