04:40:25 30.05.2023
Stiri

Controversata CIRCULARĂ aprobată de CEC, contestată la Curtea de Apel Chișinău: „Aceasta este neconstituțională și ABUZIVĂ. Solicităm instanței anularea ei”

Actualitate 17.09.2020 10:43 Vizualizări1808 Autor: Vitalie Hadei
Controversata CIRCULARĂ aprobată de CEC, contestată la Curtea de Apel Chișinău: „Aceasta este neconstituțională și ABUZIVĂ. Solicităm instanței anularea ei”


Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), la fel ca și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), contestă circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC) ce vizează participarea partidelor în campania electorală și finanțarea campaniei candidaților săi înregistrați pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie.

Potrivit liderului PLDM, Vlad Filat, această circulară a CEC ar interpreta tendențios legislația electorală, în speță chestiunile ce țin de participarea partidelor în campania electorală și finanțarea campaniei candidaților la prezidențiale.

În acest sens, Vlad Filat a depus astăzi o contestație la Curtea de Apel, prin care califică circulara CEC drept neconstituțională și abuzivă și solicită instanței anularea ei integrală.

De menționat că și PAS a contestat documentul aprobat de CEC, pentru că l-ar favoriza în campanie pe Igor Dodon. Totodată, formațiunea Maiei Sandu a cerut și demisia președintelui CEC, Dorin Cimil, care a fost delegat anterior de către PAS în această structură.

Citește și: VIDEO // CEC a INTERZIS ca resursele financiare acumulate de partidele politice să fie transferate candidaților la PREZIDENȚIALE. Maia Sandu, către membrii CEC: „Decizia m-a lăsat MASCĂ. Așa de repede v-a pus Dodon la colț?”

De partea cealaltă, CEC a respins acuzațiile. Potrivit CEC, prevederile din Codul Electoral stabilesc că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral, care a înaintat candidați la funcțiile elective.

Citește și: Acuzată că ar face JOCUL lui Igor Dodon, Comisia Electorală Centrală îi răspunde Maiei Sandu: „Modificarea legislației electorale, în august 2019, a fost făcută la inițiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzații nefondate”

„În alegerile prezidențiale, calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de președinte al R. Moldova. În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs”, se arată în reacția CEC.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md