23:45:01 24.06.2024
Stiri

Un nou MESAJ de la Vlad Filat: „Luați de valul LUPTELOR interne, R. Moldova riscă să se sectizeze, să fie absolut decuplată de reașezările care au loc în jurul nostru. Un stat unde țâfna și rânza înlocuiesc mintea”

Actualitate 26.05.2020 13:00 Vizualizări7188 Autor: Ziarul National
Un nou MESAJ de la Vlad Filat: „Luați de valul LUPTELOR interne, R. Moldova riscă să se sectizeze, să fie absolut decuplată de reașezările care au loc în jurul nostru. Un stat unde țâfna și rânza înlocuiesc mintea” Facebook


R. Moldova are nevoie de o nouă „redefinire ca stat”, de la o linie geopolitică clară până la un proiect de țară multisectorial, care să nu ne lase din nou în periferia lumii dezvoltate, mai ales în lumina ultimelor acțiuni din cadrul UE.

De această părere este fostul premier Vlad Filat care atenționează că republica noastră ar putea să fie „decuplată de reașezările care au loc în jurul nostru” din cauza „luptelor interne”.

„Anunțul Franței și Germaniei despre pregătirea unui pachet de salvgardare, dar și de repornire a UE în valoare de 500 de miliarde de euro vine la pachet cu un nou concept menit să întărească rezistența, competitivitatea și forța de actor global al blocului comunitar: suveranitatea europeană”, scrie ex-premierul Vlad Filat pe pagina sa de Facebook, într-un material intitulat „Republica Moldova, quo vadis?”.

Potrivit lui Filat, nucleul dur al UE decis să facă încă un pas spre crearea Statelor Unite ale Europei, prin introducerea noului concept de suveranitate europeană.

„Domeniile ce vor face parte din suveranitatea europeană sunt sănătatea, digitalizarea și noile tehnologii, mai ales cele din domeniul energiilor regenerabile. Ele ar putea deveni în timp politici comune cum este cea agricolă, concurența, cercetarea ori dezvoltare regională. Că vom avea cedare de suveranitate sau o partajare a suveranității pe aceste domenii vom vedea în urma negocierilor. Important că deja vorbim de suveranitate europeană ca soluție la noile provocări globale. Pe lângă domeniile enunțate, susținerea economiilor țărilor membre care să nu permită trecerea de la recesiune economică la depresiune economică va permite pe termen scurt UE să rămână un actor global relevant, iar pe termen lung și să-și crească profilul. Așadar, reziliența, convergența și menținerea competitivității sunt țintele unei Uniuni ce a tras foarte repede învățăminte din criza pandemică și a decis, contrar unora care cântau deja prohodul UE, că doar împreună vor rezista”, scrie Filat.

Fostul premier avertizează că R. Moldova parcă ar fi „în altă lume” și riscă să rămână pe dinafară.

„Luați de valul luptelor interne, neatenți la ce se întâmplă în jurul nostru, așa cum ne este firea, R. Moldova riscă să se sectizeze, să fie absolut decuplată de reașezările care au loc în jurul nostru accentuând astfel imaginea, dacă nu de stat eșuat, cel puțin de stat problemă unde țâfna și rânza înlocuiesc mintea. În perioada când am condus Guvernul R. Moldova, dincolo de stabilitatea economică internă, prioritățile Executivului au fost racordarea ireversibilă la spațiul economic și valoric european, accesul la noile tehnologii prin atragerea investițiilor cu valoare adăugată ridicată și crearea unor instituții funcționale și durabile. Pe unele am reușit să le ducem la îndeplinire, altele au eșuat și mi le asum, iar altele au fost deturnate de terți, inclusiv de unii parteneri de coaliție.

Suntem europeni prin istorie, cultură, identitate și trebuie să înțelegem că putem fi ajutați dacă știm ce vrem, dar mai ales unde vrem să fim. R. Moldova are nevoie de o nouă redefinire ca stat, de la o linie geopolitică clară până la un proiect de țară multisectorial, care să nu ne lase din nou în periferia lumii dezvoltate. Profesionalizarea politicii și redefinirea intersului național este nu doar o necesitate, dar ține de existența și viitorul acestui stat în noua reașezare geopolitică și, mai ales, geoeconomică. Vremea jocurilor și a norocului a trecut. Timpul nu mai are răbdare cu noi”, a conchis Vlad Filat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md