22:09:25 18.06.2021
 
Stiri

VIDEO // Vlad Filat: „Nici Maia Sandu și nici Igor Dodon NU au contribuit la eliberarea mea, ci LEGEA. Poate de la MIAMI lucrurile se văd într-o manieră zâmbăreață… Nu căutați scenarii bazate pe OCULTISM”

Politică 04.12.2019 15:40 Vizualizări2335 Autor: Ziarul National
VIDEO // Vlad Filat: „Nici Maia Sandu și nici Igor Dodon NU au contribuit la eliberarea mea, ci LEGEA. Poate de la MIAMI lucrurile se văd într-o manieră zâmbăreață… Nu căutați scenarii bazate pe OCULTISM”


Fostul premier Vlad Filat, eliberat ieri după ispășirea a 2/3 din pedeapsa dictată de instanțele de judecată, susține că procedura care i-a permis să iasă din închisoare este perfect legală și nu are rost să se facă tot felul de speculații în acest sens.

Filat menționează că procedura prin care avocații săi au urmărit eliberarea sa înainte de termen a demarat în luna aprilie, atunci când la guvernare erau democrații, iar premier Pavel Filip. În luna iulie, atunci când premier era Maia Sandu, s-a decis reducerea termenului de detenție cu 709 zile.

„Decizia instanței privind liberarea mea a fost luată ieri, când în fruntea Guvernului este Ion Chicu. Astfel, vreau să vă spun că nu există nicio legătură cine a fost în fruntea Guvernului, este o decizie legală”, a declarat astăzi Vlad Filat, în prima conferință de presă de după ieșirea la libertate.

Fostul premier menționează că nu intenționa să iasă în public la o zi după eliberarea din detenție, dar a fost obligat de circumstanțe să facă asta. „Am o stare stranie pe care o trăiesc. Anii trec repede, dar clipele tare greu. Îmi pare rău că am ratat 50 de luni, când puteam face multe lucruri bune. E o speculație faptul că liberarea mea s-a făcut în condiții obscure. Acest proces este de durată și în perioada asta au avut loc multe acțiuni procesuale. Toate ședințele au fost făcute publice. Deciziile au fost publice”, a precizat acesta.

Fostul politician a explicat de ce demersul Administrației Penitenciarului nr. 13 a fost făcut pe 12 noiembrie, în ziua când a picat Guvernul Sandu.

„Conform prevederilor legale, deţinutul care întruneşte condiţiile legii şi ispăşeşte o pedeapsă de două treimi din termenul stabilit are dreptul la liberare condiţionată. Lucru care s-a respectat întocmai în cazul meu. Vreau să explic cum: acest calcul ce a fost prezentat public, precum că am fost condamnat la 9 ani, iar 4 ani nu reprezintă două treimi din termen este, cel puţin, speculativ. Având în vedere decizia CEDO, eu m-am adresat în instanţele naţionale, care au redus termenul de 9 ani cu 709 zile. Dacă faci un calcul matematic simplu, conform procedurilor legale, suma între patru ani şi ceva plus 709 zile reprezintă mai mult decât două treimi din termen. Nu vreau să cred că lucrul acesta nu se explică sau nu se vorbeşte, pornind de la reavoinţă. Trebuie de menţionat că, de rând cu ispăşirea a două treimi din termen, trebuie să fie întrunite şi un şir de alte condiţii, care au fost respectate în cazul meu.

Un alt aspect asupra căruia vreau să atrag atenţia ţine de aşa-numita obscuritate a deciziilor luate. Atât încheierile de judecată, prin care a fost stabilită încălcarea art. 3 a Convenţiei CEDO privind condiţiile de detenţie, cât şi însuşi procesul în cadrul căruia s-a decis liberarea condiţionată, au fost publicate pe portalul specializat al instanţelor de judecată, respectându-se termenele stabilite de lege. Nu înţeleg cine şi ce a ascuns, dacă şedinţele respective au fost anunţate din timp.

Un aspect aparte ţine de speculaţiile în jurul Comisiei penitenciarului care a examinat şi a remis demersul de eliberare condiţionată către instanţă. Conform legii, în situaţia în care au fost întrunite condiţiile eliberării condiţionate, eu am depus cererea către administraţia penitenciarului, care, în termen legal, a examinat acest demers şi a înaintat, prin vot unanim, solicitarea respectivă. După aceasta, fără niciun fel de planificare sau încercare de a manipula cu anumite date, acest demers a fost remis, conform prevederilor legale, de către conducătorul instituţiei penitenciare instanţei de judecată.

Şi de ce data de 12 noiembrie, la care se face referinţă? Data de 13 e mult mai semnificativă pentru R. Moldova, dacă e să ne uităm în timp... Deoarece data de 12 era penultima, conform prevederilor legale, în care se putea de depus demersul. Legea stabileşte expres că demersul se depune în decurs de 5 zile de la data adoptării deciziei de către Comisie. Decizia fost luată de Comisie pe data de 8 noiembrie 2019”, a explicat Filat.

Fostul premier a adăugat că cei care fac speculații privind eliberarea sa din detenție trebuie să aibă grijă că se pot crea precedente, exact cum s-a întâmplat în 2015, când a fost arestat chiar în plenul Parlamentului R. Moldova: „După 2015 s-a trecut cu tăvălugul, au fost distruși oameni, familii… Poate de la Miami lucrurile se văd într-o manieră zâmbăreață, dar după 50 de luni de pușcărie vezi lucrurile într-un mod pragmatic. Nici Maia Sandu și nici Igor Dodon, și nici alte persoane nu au contribuit la eliberarea mea. Procedura este una perfect legală. Eu nu am stat în pușcărie 50 de luni pentru ca lumea să mă arate cu degetul că am făcut anumite jocuri”.

Vlad Filat nu exclude că în următoarele 15 zile Penitenciarul nr. 13 va ataca cu recurs încheierea privind eliberarea sa înainte de termen. Totuși, Vlad Filat spune că i s-ar părea bizar dacă instituția care a înaintat demersul se va răzgândi peste o perioadă scurtă de timp, în speță după ședința Consiliului Suprem de Securitate de astăzi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Tarnacop 04.12.2019 16:13

Reese ca acuzand guvernul M.Sandu de implicare in eliberarea lui Filat, Dodon iarasi minte ca un potlogar scarbos. El cu PiarMinistru Vanea Chacu si "guvernul tehnocrat"de buzunar, stiu doar sa arunce cu rahat in Sandu, sa faca ceva de folos nu-s in stare.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

11.06.2021 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc s-a întor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md