13:46:32 19.05.2024
Stiri

Victor Munteanu // Adevărații regizori ai furtului miliardului sunt la libertate, fac afaceri în continuare, fac politică, dețin funcții publice. Nouă ne este servită în continuare telenovela cu Filat

Opinii 04.12.2019 15:09 Vizualizări7657 Autor: Ziarul National
Victor Munteanu // Adevărații regizori ai furtului miliardului sunt la libertate, fac afaceri în continuare, fac politică, dețin funcții publice. Nouă ne este servită în continuare telenovela cu Filat
Victor Munteanu


Text preluat de pe pagina de Facebook a lui Victor Munteanu, jurist, expert în reforme penale și instituții de forță:

Mă uit la speculațiile și ascult trăsnăile legate de eliberarea lui Filat și-mi pun mâinile-n cap. E nevoie de separat speculațiile de lucruri evidente. Iată ce cred eu în această privință:

1. Vlad Filat trebuia eliberat, pentru că fiecare moment al detenției sale a fost ilegal, indiferent ce credem sau nu despre vinovăția lui. Argumentez: Vlad Filat a fost reținut, arestat, condamnat, deținut și tratat în detenție după cum a ordonat Plahotniuc și alți actori politici. Întreg sistemul de justiție, de la ofițeri de UP și procurori, până la supraveghetori de penitenciar au avut rol de executori, obligați să împacheteze această lipsire de libertate în haina legalității. E cineva care nu e de acord cu acest argument?! E suficient să ai doar „șapte clase obrozovanie” să înțelegi asta.

2. Jusiția a încercat să facă tot ce a putut pentru a da măcar o umbră de legalitate, dar a eșuat lamentabil: Probe acumulate cu încălcări, administrate oribil, toate audierile cu ușile închise, Filat bătut de alți deținuți pentru a fi cooperant.

Până aici: Eu nu știu dacă Filat e vinovat sau nu! Asta trebuia să spună justiția independentă nu instrumentul de „razborkă” aplicat în cazul lui.

3. Avocații lui Filat, Victor Munteanu și alții, au depus o muncă imensă și au aplicat tactici de introdus în manulele de avocatura. Acestea au contribuit imens la argumentarea eliberării.

4. Având în vedere faptul că întreg dosarul/dosarele Filat sunt coordonate și nu au treabă cu justiția, este foarte puțin probabil ca eliberarea lui să nu fi fost și ea coordonată. Aici intrăm pe terenul speculațiilor. În orice caz, s-o faci pe Maia Sandu și Guvernul ei părtaș la acest proces de „coordonare” e o combinație de nerușinare, manipulare stângace pentru gură cască și psihopatie. O putem numi și diaree verbală. Nu are sens să ne oprim la acest subiect. E unica abordare morsocată pe rând de diverse spălătorii de creier media.

5. Totuși, nu putem exclude faptul că argumentele avocaților au ajuns în fața unui judecător neimplicat până acum în cazul Filat, care a dat curs demersului. Eliberarea condiționată e un instrument execuțional penal sofisticat. Din punct de vedere legal, nu văd niciun fel de bariere legale pentru aplicarea lui în cazul Filat. Orice contravenție administrativă îl poate întoarce înapoi în penitenciar. Pe mulți ani înainte are o sabie a lui Damocles suspendată chiar deasupra capului.

6. Ministerul Justiției. Cel mai indicat ar fi fost să tacă sau să spună că eliberarea lui Filat este treaba instanțelor de judecată, nu și a Ministerului Justiției. E aproape sigur că decizia „politică” sau (și) juridică n-a fost discutată cu ministrul Fadei Nagacevschi. Era mai înțelept să ignore subiectul, nu să caute vinovatul în sistermul penitenciar. La uram urmei, acesta, sistemul, are de răspuns la o singură întrebare: a avut sau nu Filat comportament exemplar și se corectează sau nu. Ha, ha, ha! Păi Filat a fost deținutul model! Nu pot înlelege reacția virulentă a domnului ministru. Dacă vrea să se clarifice, poate mai bine ar începe cu Dodon. Așa cum asta nu e cu putință... hai și-om bate câinele, pentru că nu vrea să tragă catârul. Eu cred că rolul sistemului penitenciar e minim în toată povestea asta. Un fel de paratrăsnet fals.

7.Despre răzbunare și telenovele. Sunt sigur că atunci când s-a luat de piept cu Plahotniuc, Filat și-a supraareciat puterile. El nu a fost politician respectat de colegi, darnic sau temut, după cum a fost/este Plahotniuc. Filat a intrat în penitenciar plin de ranchiună și dornic de răzbunare. Anii de detenție s-ar putea să-l fi temperat. Oricum, șansele lui Filat de a i-o plăti lui Plahotniuc sunt iluzorii. Însă, sunt doi oameni care au jucat un rol devastator în soarta lui Filat și care, într-o anumită conjunctură, ar putea intra în raza de bătaie a săgeților lui Filat. Nu acum, mai târziu. E vorba de Renato Usatîi și de Ilan Șor. Usatîi a avut o plăcere manifestă de a-l umili pe Filat la reținere, de a transforma reținerea - o acțiune procesual penală extrem de sensibilă - în act de linșaj public, promițând în stânga și în dreapta Mercedes-uri celor/celui care-l va găsi pe Filat în vreun porbagaj de mașină ieșită de pe teritoriul Parlamentului. Este absolut exclus ca acest spectacol grotesc să nu fi avut girul lui Plahotniuc. Șor a avut și el diferite roluri. Scenele fierbinți cu participarea lui Filat au fost filmate la vila lui Șor. Apoi tot Șor s-a ținut de declarații. Toată condamnarea lui Filat se ține pe acestea.

De aici încolo e nevoie de popcorn. Ar fi vesel, dacă n-ar fi atât de trist. Adevărații regizori ai furtului miliardului sunt la libertate, fac afaceri în continuare, fac politică, dețin funcții publice. Nouă ne este servită în continuare telenovela cu Filat. Republica Moldova a intrat într-un proces de sabotaj organizat a proceselor de integrare europeană în tandem cu procesul de dezintegrare ghidată. Prima și cea mai evidentă dovadă este insistența pe construirea aeroporurilor internaționale. Instituții de forță au intrat pe mâna unor oameni care au misiune clară, evidentă și contrară intereselor acestei țări și acestui popor. Nouă, în schimb, ne este servită în contiunare telenovela Filat. Poftă bună la popcorn.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md