06:55:37 24.05.2024
Stiri

Un ex-premier pretinde că MIZA reală privind instituirea stării de URGENȚĂ nu ar deficitul de gaze în rețeaua națională, dar amânarea ALEGERILOR pentru Primăria Bălți: „Ne confruntăm cu o catastrofă umanitară la Bălți din cauza pandemiei”

Actualitate 22.10.2021 09:55 Vizualizări5029 Autor: Ziarul National
Un ex-premier pretinde că MIZA reală privind instituirea stării de URGENȚĂ nu ar deficitul de gaze în rețeaua națională, dar amânarea ALEGERILOR pentru Primăria Bălți: „Ne confruntăm cu o catastrofă umanitară la Bălți din cauza pandemiei”


UPDATE // Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susține că decizia a institui starea de urgență pe care urmează să o ia Parlamentul va viza exclusiv asigurarea cetățenilor R. Moldova cu gaze naturale, iar deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale se vor referi doar la asigurarea securității energetice a R. Moldova.

„Pentru ca să nu existe interpretări precum că starea de urgență se referă și la alte chestiuni decât cele stabilite de Parlament, menționez că e vorba exclusiv de decizii, măsuri care țin de aprovizionarea țării cu gaze naturale pentru a nu fi afectată securitatea energetică a Republicii Moldova”, a declarat ministrul Litvinenco în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.Fostul prim-ministru Ion Chicu consideră că autoritățile vor institui starea de urgență pentru a amâna alegerile locale pentru Primăria Bălți, deoarece situația pandemică în orașul de la nordul republicii este catastrofală.

În opinia lui Chicu, care e adeptul achiziționării gazelor exclusiv de la „Gazprom”, instituirea stării de urgență de către guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate nu s-ar face din cauza crizei gazelor.

Citește și: VIDEO // În R. Moldova urmează să fie instituită STAREA DE URGENTĂ, după ce „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, nu a asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze. „Până la finele zilei vom cumpăra gaze din resurse alternative”

„Miza adevărată a instituirii stării de urgență, conform Legii 212, este amânarea alegerilor locale în Bălți, unde deja ne confruntăm cu o catastrofă umanitară din cauza pandemiei. Da, e mai ușor de pe Facebook să gestionezi pandemia în țară”, a scris fostul premier pe Facebook.

Citește și: S-a aflat motivul pentru care Rusia SANTAJEAZĂ R. Moldova în problema gazelor. Matvienko, REPROȘURI la adresa Maiei Sandu, pentru că a participat la Platforma Crimeea: „A fost o acțiune antirusă și nu putem ignora acest lucru în dialogul nostru”

Menționăm că parlamentul urmează să se întrunească astăzi și să instituie starea de urgență, după ce Federația Rusă a micșorat semnificativ volumul de gaze livrat R. Moldova, chiar dacă în luna octombrie prețul cerut de ruși a ajuns la 790 de dolari pentru mia de metri cubi.

Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor, iar din acest motiv premierul Natalia Gavrilița a declarat că până la finele zilei de astăzi vom achiziționa gaze din surse alternative.

Citește și: Guvernarea de la Chișinău nu acceptă ȘANTAJUL rușilor, care vor să MAJOREZE prețul la gazele furnizate moldovenilor: „Avem deja mai multe alternative de procurare a gazelor, am discutat cu mai multe țări... Prețul propus nu e corect”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md