15:26:45 12.04.2024
Stiri

Guvernarea de la Chișinău nu acceptă ȘANTAJUL rușilor, care vor să MAJOREZE prețul la gazele furnizate moldovenilor: „Avem deja mai multe alternative de procurare a gazelor, am discutat cu mai multe țări... Prețul propus nu e corect”

Actualitate 13.10.2021 20:11 Vizualizări11679 Autor: Ziarul National
Guvernarea de la Chișinău nu acceptă ȘANTAJUL rușilor, care vor să MAJOREZE prețul la gazele furnizate moldovenilor: „Avem deja mai multe alternative de procurare a gazelor, am discutat cu mai multe țări... Prețul propus nu e corect”


Autoritățile de la Chișinău spun că nu vor admite semnarea unui nou contract cu „Gazprom”, care ar conține un preț exorbitant pentru gazele naturale. Astfel, pentru a evita o criză a gazelor, Compania „Energocom” a fost împuternicită să caute soluții alternative de procurare a gazelor și deja au apărut și unele oferte. Mai mult, Guvernul R. Moldova a luat în calcul și faptul că până la 1 noiembrie nu va fi semnat un nou contract cu „Gazprom”.

Citește și: Federația Rusă insistă să SCUMPEASCĂ gazele pentru R. Moldova, dar Guvernul de la Chișinău NU cedează și pregătește „scenarii alternative”: „Vom folosi interconectările cu Ucraina și România”

„Noi continuăm discuțiile pentru a semna un contract pe termen mai lung cu „Gazprom”. În același timp, am abilitat „Energocom” să caute soluții alternative de procurare a gazelor. Deja avem mai multe propuneri, am discutat cu mai multe țări și traderi care vând gaze. Așteptăm toate ofertele ca să avem cele mai bune condiții pentru R. Moldova. Deci, luăm în calcul faptul că nu vom putea avea un contract cu „Gazprom”. Am discutat în cadrul Comisie Naționale pentru Situații Excepționale (CNSE) toate scenariile, inclusiv că nu vom avea din noiembrie un contract cu „Gazprom”, a precizat astăzi vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința CNSE.

Citește și: Dodon ar încerca să convingă RUSIA să impună un preț „CATASTROFAL” la gazele naturale: „Dodon „negociază” la Moscova ÎNGENUNCHEREA Moldovei prin șantaj energetic”

Oficialul a ținut să sublinieze că prețul de piață cerut de „Gazprom” Republicii Moldova nu ar fi unul corect.

Citește și: Criza GAZELOR, o operațiune pregătită de Rusia, cu participarea separatiștilor din Transnistria: „Este o încercare de a da o lecție POLITICĂ, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice…”

„Prețul de piață, credem noi, nu este unul corect. Nu este un preț care poate fi acceptat de R. Moldova, ținând cont că există o relație de zeci de ani între „Gazprom” și „Moldovagaz”. În acești ani s-au stabilit niște formule. Corect ar fi ca acele formule să suporte careva modificări, dar nu poate fi acceptată o tranziție care e acum. Nimeni nu poate să beneficieze de o situație, de această anomalie de pe piață și să impună astfel de condiții. Deci, mâine voi discuta cu responsabilii de la „Gazprom” despre datoriile istorice (450 de milioane de dolari), care nu au fost rezolvate pe parcursul a peste zece ani. Vom discuta și despre pachetul energetic III și cum putem ajunge la implementarea acestuia. Vrem să aflăm doleanțele „Gazprom” în acest sens. În funcție de aceste discuții, voi putea oferi mai multe detalii”, a conchis Spînu.

Citește și: Stare de ALERTĂ în sectorul de gaze naturale. Guvernul eliberează deja PĂCURA din rezervele de stat, pentru a economisi gaze. „Energocom a pornit deja NEGOCIERILE cu alți furnizori de gaze naturale”

Amintim că „Gazprom” a majorat la 790 de dolari prețul la gazele furnizate în R. Moldova în luna octombrie.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md