00:35:22 25.10.2021
Stiri

După Igor Dodon și Ion Chicu, deja Platforma „DA” îi cere Maiei Sandu „să participe URGENT” la negocierile privind livrarea gazelor naturale în R. Moldova. „Riscăm cele mai mari scumpiri la gaze din ultimii ZECE ani”

Actualitate 20.09.2021 14:42 Vizualizări9119 Autor: Ziarul National
După Igor Dodon și Ion Chicu, deja Platforma „DA” îi cere Maiei Sandu „să participe URGENT” la negocierile privind livrarea gazelor naturale în R. Moldova. „Riscăm cele mai mari scumpiri la gaze din ultimii ZECE ani”


Platforma „DA” îi solicită conducerii R. Moldova, în frunte cu Maia Sandu, să participe la negocierile cu „Gazprom”, pentru a preveni „explozia prețului la gaze și creșterea tarifelor la agentul termic” în perioada rece a anului.

„Guvernarea este obligată să participe la negocieri cu „Gazprom”, deoarece peste 35% din acțiunile „Moldovagaz” aparțin Guvernului Moldovei. Astfel, în urma unor negocieri bilaterale, cu prezentarea argumentelor necesare, poate fi prevenită explozia prețului la gaze și creșterea tarifelor la agentul termic”, se arată într-o declarație a Platformei „DA”.

Citește și: Dodon consideră că Lukașenko este un EXEMPLU demn de urmat pentru Maia Sandu. Socialistul o trimite pe șefa statului la PUTIN: „Ea nu este Timofti, care nu avea împuterniciri și nici DORINȚĂ de a influența unele procese”

De asemenea, Platforma DA susține că la masa negocierilor cu concernul rus, controlat de Guvernul Federației Ruse, trebuie să fie adusă în discuție și datoria de aproximativ 7 miliarde de dolari a Transnistriei pentru gaz, ce include energia electrică procurată de la termocentrala transnistreană, produsă din gazul neachitat, precum și alte facilități economice pentru regiunea transnistreană, obținute în detrimentul intereselor R. Moldova.

Citește și: Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu: Să plece Maia Sandu la Moscova pentru a încerca să obțină de la „Gazprom” o reducere a prețului la gazele naturale sau să stea acasă, lăsând problemele aprovizionării pe seama Guvernului și a companiei „Moldovagaz”?

„Formațiunea noastră consideră că demnitarii implicați în negocieri trebuie să aibă de această dată, în cadrul tratativelor cu partea rusă, o poziție verticală, și nu una marcată de subordonare, așa cum s-a întâmplat în perioada guvernării lui Dodon. Totodată, solicităm guvernării să întreprindă măsuri social-economice imediate, menite să prevină consecințele majorării tarifelor la gaze pentru cetățenii de rând și agenții economici”.

În acest sens, Platforma „DA” propune micșorarea temporară a cotei TVA pentru comercializarea gazelor de la 8% la 0% și reflectarea obligatorie a acestei micșorări în tariful aprobat de ANRE.

Citește și: Ex-premierul Chicu, al doilea POLITICIAN, după Dodon, care o trimite pe Maia Sandu la PUTIN: „Ne confruntăm cu un șir de provocări, care pot genera o CATASTROFĂ umanitară și social-economică”

Totodată, formațiunea crede că e necesar de a acorda compensații pentru familiile social-vulnerabile cu venituri sub minimumul de existență, de cel puțin 30% din valoarea gazelor consumate în perioada rece a anului.

„În acest context, miza este suportul financiar al partenerilor externi, care sunt gata să acorde Moldovei un sprijin fără precedent. Mai propunem efectuarea unui audit specializat rapid la „Moldovagaz” în privința modului de formare a tarifului la gazele naturale și excluderea din formulă a tuturor cheltuielilor inoportune. Propunem și construirea rezervoarelor de depozitare la hotar cu România, în care să fie acumulate rezervele de gaz”, se mai arată în declarația Platformei „DA”.

Anterior, Igor Dodon și Ion Chicu au insistat ca Maia Sandu să meargă la Vladimir Putin ca să negocieze un preț mai mic la gazele naturale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md