23:43:07 26.01.2023
Stiri

VIDEO // În R. Moldova urmează să fie instituită STAREA DE URGENTĂ, după ce „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, nu a asigurat presiunea necesară în rețeaua de gaze. „Până la finele zilei vom cumpăra gaze din resurse alternative”

Actualitate 22.10.2021 08:56 Vizualizări2758 Autor: Ziarul National
VIDEO // În R. Moldova urmează să fie instituită STAREA DE URGENTĂ, după ce „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, nu a asigurat presiunea necesară în rețeaua de gaze. „Până la finele zilei vom cumpăra gaze din resurse alternative”


Parlamentul urmează să se întrunească astăzi și să instituie stare de urgență în R. Moldova. Această decizie a fost anunțată vineri-dimineață de către premierul Natalia Gavrilița și vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, deoarece „Moldovagaz” nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze, iar deficitul a ajuns la circa 16 milioane de metri cubi. Astfel, autoritățile vor cumpăra gaze din surse alternative, în condițiile în care nu există o certitudine că R. Moldova va semna un contract de livrare a gazelor cu „Gazprom”.

Premierul Natalia Gavrilița susține că negocierile cu „Gazprom”, care sunt purtate de vicepremierii Andrei Spînu și Vlad Kulminski la Moscova „s-au mișcat din loc”, dar nu există o certitudine că R. Moldova va avea un nou contract de livrare a gazelor cu Rusia.

„Ieri la Moscova a avut o nouă rundă de negocieri în chestiunea aprovizionării R. Moldova cu gaze. Situația s-a mișcat din loc, dar nu avem o înțelegere definitivă și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. În această perioadă se înregistrează un deficit de circa 16 milioane de metri cubi de gaze. Presiunea în rețeaua de transport al gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor. Dat fiind faptul că „Moldovagaz” nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze, suntem impuși să ne mișcăm mai repede, urgent, pe planul de alternativă. Până la finele zilei, vom cumpăra gaze din surse alternative. Obiectivul nostru e să asigurăm o achiziție de gaze naturale, care urmează să readucă presiunea în rețeaua de gaze la un nivel normal”, a explicat Natalia Gavrilița.

Potrivit premierului, presiunea gazelor din rețeaua națională a ajuns ieri sub limita acceptabilă. „Pentru a face această achiziție suplimentară din surse alternative, trebuie să urmăm niște pași. Astfel, imediat vom intra în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, iar una dintre deciziile luate va fi solicitarea de la Guvern și Parlament instituirea stării de urgență. Instrumentele pe care le avem la momentul actual nu sunt suficiente pentru a întreprinde măsuri rapide. Starea de urgență ne va permite să facem derogări de la anumite proceduri și anumite legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru „Energocom”, care să facă achiziția necesară. Într-o procedură normală, ar fi nevoie de o lună pentru asta”, a declarat premierul.

Imediat după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, va avea loc ședința Guvernului, care va face solicitarea către Parlament de a institui stare de urgență în R. Moldova.

„Voi merge în Parlament și voi explica de ce e nevoie de instituirea stării de urgență. După votul în Parlament, vom organiza o nouă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, în care vom pune la dispoziția companiei „Energocom” resurse financiare și vom solicita oferte pentru achiziționarea de gaze. Oferta a fost deja publicată în această dimineață și așteptăm răspunsul de la traderi. Compania „Energocom” va achiziționa volume de gaze naturale necesare, pentru a asigura o presiune normală în rețea. Aceste decizii sunt luate pentru a permite de urgență achiziționarea gazelor din surse alternative”.

Prim-ministrul a adăugat că, în mod normal, nu trebuia să se ajungă în această situație, mai ales că „Moldovagaz” și „Gazprom” au ajuns la înțelegerea de a prelungi contractul până la finele lunii octombrie, la prețul de 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze.

„În pofida acestui fapt, „Moldovagaz” nu a reușit să mențină o presiune acceptabilă în rețeaua națională. Intervenția Guvernului este forțată de acest comportament și vine să asigure cetățenii cu gaze, până nu se clarifică situația pe termen lung. Între timp, Guvernul va continua negocierile cu „Gazprom” în vederea identificării unei soluții pe termen lung, ancorată în interesele comerciale ale celor două țări. În cazul în care o asemenea soluție nu va fi găsită, atunci vom veni cu noi acțiuni, care să asigure securitatea energetică a R. Moldova”, a conchis Natalia Gavrilița.Declarația integrală a premierului Natalia Gavrilița:

După cum știți, ieri la Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri pe chestiunea aprovizionării cu gaze naturale. Situația s-a mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivată și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final.

Între timp, pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 mil. m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67 %. Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemului de gaze naturale.

Dat fiind că Moldovagaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze, suntem impuși să ne mișcăm mai repede, urgent, pe planul de alternativă.

Vreau să atenționez lumea din start că în pofida utilizării unor proceduri excepționale de către guvernare, acestea sunt doar o soluție tehnică ce va permite să achiziționăm volumul necesar de gaze până la sfârșitul zilei de azi din surse alternative. O să explic pe pași ce vom face azi ca să fie clar pentru toată lumea și să nu generăm emoții sau speculații pe loc gol.

Obiectivul nostru este să asigurăm azi sau în zilele imediat următoare o achiziție de gaze naturale care să readucă presiunea în rețeaua de gaze naturale la un nivel normal. Din păcate ieri aceasta a scăzut sub limita acceptabilă de noi. Pentru a face această achiziție vom face cinci pași simpli:

Unu. Imediat după acest briefing intrăm în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Comisia va audia raportul pe sector și va lua anumite decizii. Una din decizii va fi solicitarea de la Guvern și Parlament a instituirii Stării de Urgență.

Instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente în sectorul energetic, iar competențele Comisiei pentru Situații Excepționale nu oferă soluții și instrumente necesare.

De aceea, este necesar să instituim starea de urgență ca să putem deroga de la anumite proceduri și anumite legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal.

O altă decizie pe care o va propune CSE este instituirea unui centru de dirijare în cadrul IGSU pentru coordonarea fluxului de informații și gestiunea rapidă a situației.

Doi. După ședința Comisiei Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern, în care vom face solicitarea către Parlament de a institui starea de urgență.

Trei. Eu voi merge în Parlament unde voi explica de ce e nevoie de instituirea Stării de Urgență și vom solicita votul Parlamentului în acest sens.

Patru. După votul în Parlament va urma o nouă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care vom pune la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și vom solicita de la traderi oferte pentru volumele de gaz necesare. Oferta a fost deja publicată în această dimineață, așteptăm să vină răspunsul de la traderi și vom institui o procedură transparentă pentru a efectua achiziția, o procedură care va fi monitorizată și auditată în timpul procedurii și ulterior.

Cinci. Compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural care vor veni în rețeaua națională și vom readuce presiunea pe sistem la una normală, ca să asigurăm țara cu gazele naturale.

Repet - aceste decizii sunt făcute pentru a permite în regim urgent achiziționarea gazelor naturale din surse alternative. Am ajuns în situația aceasta pentru că în pofida prelungirii contractului dintre Moldova-Gaz și Gazprom până la sfârșitul acestei luni, compania Moldovagaz nu a reușit să mențină o presiune acceptabilă în rețeaua națională de gaze naturale. Intervenția Guvernului este forțată de acest comportament și vine să asigure că nimeni nu va rămâne fără gaze până se clarifică situația pe termen lung.

Între timp, Guvernul rămâne disponibil să continue negocierile cu Gazpromul în vederea identificării unei soluții pe termen lung, ancorată în interesele comerciale ale celor două țări. În cazul în care o astfel de soluție nu va fi găsită, vom veni cu noi acțiuni care să asigure securitatea energetică a țării.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

23.01.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Războiul din Ucraina...

20.01.2023 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Nebunia rusă

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md