23:29:50 22.05.2024
Stiri

Ex-premierul Chicu, pus la punct, după ce a făcut-o pe PORTAVOCEA Rusiei în problema pretinsei DATORII de 709 milioane de dolari a Chișinăului față de „Gazprom”: „Sunteți parte a haitei dodoniste, sunteți toxic pentru R. Moldova”

Actualitate 25.10.2021 18:59 Vizualizări22941 Autor: Ziarul National
Ex-premierul Chicu, pus la punct, după ce a făcut-o pe PORTAVOCEA Rusiei în problema pretinsei DATORII de 709 milioane de dolari a Chișinăului față de „Gazprom”: „Sunteți parte a haitei dodoniste, sunteți toxic pentru R. Moldova”


Fostul vicepreședinte al Curții de Conturi a R. Moldova, expertul în energetică Tudor Șoitu, l-a pus la punct pe ex-premierul Ion Chicu, după ce acesta a justificat pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Chișinăului față de „Gazprom”, pentru gazele furnizate în ultimii 20 de ani.

„Tovarășe ex-prim-ministru și fost ministru al Finanțelor, nu cred că ai pășit cu dreptul în această luptă mediatică a gazelor naturale, mai ales ținând cont și de funcțiile deținute de dumneata. Cu toate că multă lume mă convingea că ești un profesionist în ale economiei și finanțelor, eu niciodată n-am împărtășit această idee, iar acum m-am convins că am dreptate”, a scris Șoitu într-o postare pe Facebook.

Citește și: Spînu face lumină în privința NEGOCIERILOR cu rușii: „Oferta propusă nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și NEFINANCIARE, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale”

Acesta a explicat cum stau lucrurile în privința pretinsei datorii a Chișinăului față de „Gazprom”.

Citește și: Ex-premierul Ion Chicu JUSTIFICĂ pretinsa datorie de 709 MILIOANE de dolari a Chișinăului față de Federația Rusă și „Gazprom”. Maia Sandu, VINOVATA de serviciu

„Nu cred că un ministru al Finanțelor profesionist, cu practică aplicată și cu bună credință față de propriul popor, poate aborda atât de îngust activitatea acestei ramuri a gazelor naturale, care generează probleme de zi cu zi. Nu cred că tovarășul Ion Chicu nu cunoaște formula de creare a S.A. „Moldovagaz”, legitimitatea formării. Cel mai grav e că „Gazprom” deține pe hârtie cota majoritară, dar în realitatea nu și-a plătit acțiunile, care, chipurile, i-au revenit în valoare de 47.3 milioane de dolari SUA. Nu cred că nu cunoști că valoarea preliminară a capitalului social a S.A. „Moldovagaz”, indicată în pct.3 a Hotărârii Guvernului nr.1068 din 21.10.1998, este o valoare interpretată de autorități și contravine Legii cu privire la investițiile străine. Nu cred că nu cunoști că, potrivit pct.3 alin.2 a Hotărârii de Guvern nr. 1068, această valoare preliminară a capitalului urma să fie evaluată definitiv și respectiv definitivate cotele.

Citește și: Scurgeri de informații de la NEGOCIERILE dintre reprezentanții „Gazprom” și Andrei Spînu. Oferta făcută de ruși Chișinăului, care NU ar fi fost acceptată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Această evaluare a fost efectuată în anul 2008, iar responsabil a fost ministru Economiei, Igor Dodon. Conform acestei evaluări, valoarea activelor (capitalului) a crescut de zece ori, astfel și cota „Gazpromului” a crescut de zece ori și a constituit 473 de milioane de dolari SUA. Nu cred că nu cunoști, că potrivit pct.5 a hotărârii menționate (nr.1068), cota „Gazprom” a fost majorată neîntemeiat cu 33,31 de milioane de dolari SUA. Nu cred că nu cunoști soarta cambiilor Guvernului în mărime de 220 de milioane de dolari SUA, care în loc să stingă datoria R. Moldova față de „Gazprom”, a fost folosită pentru casarea datoriei Transnistriei.

Citește și: Rusia continuă ȘANTAJUL la adresa R. Moldova? „Gazprom” amenință cu SISTAREA livrărilor de gaze, dacă în 30 de zile Chișinăul nu plătește o pretinsă datorie de 709 milioane de dolari: „Aici nu e politică...”

Așadar, tovarășe Ion Chicu, această valoare adunată, așa la fuguța, depășește 770 de milioane de dolari SUA. Dacă spuneți că nu cunoașteți aceste fapte probate, atunci înseamnă că în funcțiile deținute ai ros pantalonii degeaba. Dacă ascundeți această realitate, atunci sunteți de parte rușilor, de partea haitei criminale dodoniste. Cu nu ai întoarce-o, sunteți o persoană toxică pentru cetățenii R. Moldova”, a conchis Șoitu.

Citește și: Adevărul despre „prețul bun” la gaze, pe care l-ar fi obținut Igor Dodon la întâlnirile cu Putin. Natalia Gavrilița: „R. Moldova tot timpul a plătit Rusiei prețul de piață la gaze. Când prețul era 80 de dolari, noi plăteam 300 de dolari...”

Ex-premierul Chicu a explicat într-o postare pe Telegram că R. Moldova trebuie să plătească datoria pentru gaze, deoarece revendicările rușilor, făcute prin intermediul reprezentantului „Gazprom”, Serghei Kuprianov, ar fi justificate. Mai mult, acesta a afirmat că grusul datoriei s-a format pe timpul când Maia Sandu și Igor Grosu activau în Guvern.

Citește și: Gavrilița, detalii în PREMIERĂ despre CAPCANA întinsă de ruși și prețul cerut de „Gazprom”. Rușii vor să scoată din moldoveni un preț mai MARE decât cel pe care l-am putea obține din surse alternative

„Deci, cele 394,1 milioane de dolari s-au acumulat drept datorie în anii 2011-2015, adică în perioada când actualii diriguitori ai statului erau... în Guvern. Poate de asta rușii le cer anume lor să achite acum datoria? Reiterez ceea ce știu toți, deja. Lui Spînu la Moscova i s-a propus să accepte un grafic pe 3 ani de achitare a acestei datorii. Acceptul însemna și disponibilitatea rușilor de a semna un contract de livrare a gazelor cu un discont de 25% față de prețul de piață. Spînu a refuzat... Să vedeți cu ce preț vor cumpăra acum gazul „din surse alternative”... Iar datoria de 444,1 mln. dolari, acumulată tot de ei când erau la guvernare în 2011-2015 va rămâne neachitată. Nu și „iertată”, desigur”, a precizat Ion Chicu.

CITIȚI și S-a aflat motivul pentru care Rusia SANTAJEAZĂ R. Moldova în problema gazelor. Matvienko, REPROȘURI la adresa Maiei Sandu, pentru că a participat la Platforma Crimeea: „A fost o acțiune antirusă și nu putem ignora acest lucru în dialogul nostru”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md