Ex-premierul Chicu, pus la punct, după ce a făcut-o pe PORTAVOCEA Rusiei în problema pretinsei DATORII de 709 milioane de dolari a Chișinăului față de „Gazprom”: „Sunteți parte a haitei dodoniste, sunteți toxic pentru R. Moldova”
Fostul vicepreședinte al Curții de Conturi a R. Moldova, expertul în energetică Tudor Șoitu, l-a pus la punct pe ex-premierul Ion Chicu, după ce acesta a justificat pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Chișinăului față de „Gazprom”, pentru gazele furnizate în ultimii 20 de ani.
„Tovarășe ex-prim-ministru și fost ministru al Finanțelor, nu cred că ai pășit cu dreptul în această luptă mediatică a gazelor naturale, mai ales ținând cont și de funcțiile deținute de dumneata. Cu toate că multă lume mă convingea că ești un profesionist în ale economiei și finanțelor, eu niciodată n-am împărtășit această idee, iar acum m-am convins că am dreptate”, a scris Șoitu într-o postare pe Facebook.
Acesta a explicat cum stau lucrurile în privința pretinsei datorii a Chișinăului față de „Gazprom”.
„Nu cred că un ministru al Finanțelor profesionist, cu practică aplicată și cu bună credință față de propriul popor, poate aborda atât de îngust activitatea acestei ramuri a gazelor naturale, care generează probleme de zi cu zi. Nu cred că tovarășul Ion Chicu nu cunoaște formula de creare a S.A. „Moldovagaz”, legitimitatea formării. Cel mai grav e că „Gazprom” deține pe hârtie cota majoritară, dar în realitatea nu și-a plătit acțiunile, care, chipurile, i-au revenit în valoare de 47.3 milioane de dolari SUA. Nu cred că nu cunoști că valoarea preliminară a capitalului social a S.A. „Moldovagaz”, indicată în pct.3 a Hotărârii Guvernului nr.1068 din 21.10.1998, este o valoare interpretată de autorități și contravine Legii cu privire la investițiile străine. Nu cred că nu cunoști că, potrivit pct.3 alin.2 a Hotărârii de Guvern nr. 1068, această valoare preliminară a capitalului urma să fie evaluată definitiv și respectiv definitivate cotele.
Această evaluare a fost efectuată în anul 2008, iar responsabil a fost ministru Economiei, Igor Dodon. Conform acestei evaluări, valoarea activelor (capitalului) a crescut de zece ori, astfel și cota „Gazpromului” a crescut de zece ori și a constituit 473 de milioane de dolari SUA. Nu cred că nu cunoști, că potrivit pct.5 a hotărârii menționate (nr.1068), cota „Gazprom” a fost majorată neîntemeiat cu 33,31 de milioane de dolari SUA. Nu cred că nu cunoști soarta cambiilor Guvernului în mărime de 220 de milioane de dolari SUA, care în loc să stingă datoria R. Moldova față de „Gazprom”, a fost folosită pentru casarea datoriei Transnistriei.
Așadar, tovarășe Ion Chicu, această valoare adunată, așa la fuguța, depășește 770 de milioane de dolari SUA. Dacă spuneți că nu cunoașteți aceste fapte probate, atunci înseamnă că în funcțiile deținute ai ros pantalonii degeaba. Dacă ascundeți această realitate, atunci sunteți de parte rușilor, de partea haitei criminale dodoniste. Cu nu ai întoarce-o, sunteți o persoană toxică pentru cetățenii R. Moldova”, a conchis Șoitu.
Ex-premierul Chicu a explicat într-o postare pe Telegram că R. Moldova trebuie să plătească datoria pentru gaze, deoarece revendicările rușilor, făcute prin intermediul reprezentantului „Gazprom”, Serghei Kuprianov, ar fi justificate. Mai mult, acesta a afirmat că grusul datoriei s-a format pe timpul când Maia Sandu și Igor Grosu activau în Guvern.
„Deci, cele 394,1 milioane de dolari s-au acumulat drept datorie în anii 2011-2015, adică în perioada când actualii diriguitori ai statului erau... în Guvern. Poate de asta rușii le cer anume lor să achite acum datoria? Reiterez ceea ce știu toți, deja. Lui Spînu la Moscova i s-a propus să accepte un grafic pe 3 ani de achitare a acestei datorii. Acceptul însemna și disponibilitatea rușilor de a semna un contract de livrare a gazelor cu un discont de 25% față de prețul de piață. Spînu a refuzat... Să vedeți cu ce preț vor cumpăra acum gazul „din surse alternative”... Iar datoria de 444,1 mln. dolari, acumulată tot de ei când erau la guvernare în 2011-2015 va rămâne neachitată. Nu și „iertată”, desigur”, a precizat Ion Chicu.
CITIȚI și S-a aflat motivul pentru care Rusia SANTAJEAZĂ R. Moldova în problema gazelor. Matvienko, REPROȘURI la adresa Maiei Sandu, pentru că a participat la Platforma Crimeea: „A fost o acțiune antirusă și nu putem ignora acest lucru în dialogul nostru”
VIDEO // Pomeni electorale de la Șor, cu termene de valabilitate expirate pentru produsele alimentare: Oamenii legii au deschis o cauză penală
PRIMUL producător de OUĂ din R. Moldova care a primit acceptul să exporte pe piața Uniunii Europene: Găinile, crescute într-un sat din nordul R. Moldova
FOTO // Alți 18 cetățeni ai Republicii Moldova evacuați din Liban au ajuns acasă în siguranță