Creditul RUSESC de 200 de milioane de euro, în PERICOL. Și deputații din MAJORITATEA PARLAMENTARĂ au întrebări vizavi de unele prevederi DUBIOASE, inclusiv articolul 7, al. 2, al Acordului de împrumut
Majoritatea parlamentară formată din deputații PSRM și PD au solicitat Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor mai multe detalii privind condițiile de creditare în cadrul Acordului cu Federația Rusă. Decizia a fost luată în cadrul discuțiilor de astăzi, pe platforma Consiliului Coaliției.
Astfel, deputații fracțiunilor PD și PSRM au solicitat Ministerului Justiției o opinie juridică pentru interpretarea Articolului 7, al. 2, din Acordul de creditare din partea Federației Ruse, care prevede că „orice datorie restantă a oricărei entități din R. Moldova către Guvernul rus sau instituții ale Guvernului rus, unde există „acordul părții moldovenești”, devine automat parte a acestui contract”.
De asemenea, urmează a fi concretizată modalitatea de soluționare a litigiilor între cele două părți, anunță Partidul Democrat, prin intermediul unui comunicat de presă.
CITIȚI și DEZAVANTAJ // Creditul oferit de ruși, un CAL TROIAN pentru R. Moldova. Expert economic: „Profitul și beneficiile vor fi culese de niște companii controlate politic din Federația Rusă și R. Moldova”
Citește și: VIDEO // Maia Sandu spune că mult LĂUDATUL credit de la ruși ar fi pentru Dodon și apropiații săi, iar cetățenii îl vor întoarce: „Fratele lui se poate împrumuta de la băncile rusești, după care noi să rambursăm împrumuturile”
CITIȚI și Partenerii socialiștilor din Guvern au întrebări vizavi de creditul luat de la ruși: „Am înțeles că livrarea de gaze nu o vom contracta în cadrul acestui acord
Citește și: Veaceslav Negruța explică: Ce nu este în regulă cu creditul oferit lui Dodon de către Moscova și cu rectificarea bugetului de stat?
Totodată, pentru a exclude speculațiile în spațiul public, majoritatea parlamentară a solicitat Ministerului Finanțelor o informație privind existența unor datorii sau împrumuturi garantate de stat către Federația Rusă, dar și informații privind procedura și modalitatea de oferire eventuală a unor astfel de garanții de către R. Moldova.
În cadrul Consiliului Coaliției, părțile au mai discutat despre asistența externă oferită republicii noastre, despre banii care vin ca suport bugetar (cele circa 235 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional și cele 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse), dar și despre cele 87 de milioane de euro, care urmează a fi puse la dispoziție de Uniunea Europeană pe diferite proiecte, în afara bugetului republicii.
De menționat că textul Acordului de împrumut de 200 de milioane de euro ar conține mai multe prevederi în defavoarea R. Moldova. Acest lucru a fost remarcat de către partidele de opoziție, observatorii independenți, dar și de către membrii Guvernului Chicu delegați de PD. Acordul de împrumut a fost aprobat de Guvern și urmează să fie ratificat de Parlament.
SECURITATE ENERGETICĂ // Monopol fiscal pentru SA „Energocom” și ÎS „Moldelectrica”: „Reducem posibilitatea apariției unor amenințări hibride. Statul trebuie să dispună de aceste instrumente pentru a proteja interesele cetățenilor și ale economiei”
ACORD // Universitatea de Stat din Moldova, programe comune cu Universitatea Națională „V. N. Karazin” din Ucraina: Studenții și cadrele didactice vor putea studia și activa un semestru în cealaltă universitate și vor primi diplome comune
„Moldovenii nu vor plăti în acest sezon tarife mai scumpe la gaze și electricitate!”. Premierul Dorin Recean demontează falsurile promovate „ca la comandă” înaintea campaniei electorale