14:12:34 21.07.2024
Stiri

Dodon NU a fost reales în funcția de PREȘEDINTE al PSRM și nici nu știe dacă va candida la prezidențialele de anul viitor. „Eu am fost președinte de țară și la această etapă nu iau în calcul participarea la alegerile prezidențiale”

Actualitate 19.12.2023 15:35 Vizualizări3755 Autor: Ziarul National
Dodon NU a fost reales în funcția de PREȘEDINTE al PSRM și nici nu știe dacă va candida la prezidențialele de anul viitor. „Eu am fost președinte de țară și la această etapă nu iau în calcul participarea la alegerile prezidențiale”


Membrii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), întruniți astăzi la cel de-al XVIII-a congres, nu au ales o nouă conducere a formațiunii. Anunțul a fost făcut de secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, despre care se spunea că va fi reales astăzi în calitate de președinte al partidului. Socialistul a invocat o chestiune de procedură și a promis că viitorul președinte al PSRM va fi ales deja la anul viitor.

„Astăzi a avut loc al XVIII-a Congres al PSRM, în cadrul căruia au fost luate mai multe decizii importante. În primul rând, a fost aprobat Statutul PSRM în redacție nouă. Conform noului statut, formațiunea va fi condusă de un președinte. A revenit funcția de președinte. Membrii Comitetul Executiv al partidului și liderul formațiunii vor lua cele mai importante decizii. Astfel, s-a decis ca mai întâi statutul să fie înregistrat la Agenția Servicii Publice, iar președintele să fie ales la anul viitor, cu prima ocazie. Candidații la funcția de președinte al PSRM vor fi deciși la următorul congres. Pentru a nimeri într-o capcană juridică, noi am decis că mai întâi înregistrăm statutul în redacție nouă, după care convocăm congresul și să luăm decizia”, a declarat Dodon, după finalizarea congresului.

Socialistul a mai spus că nu știe dacă va candida la alegerile prezidențiale de la anul viitor, deși a făcut trimitere la sondajul prezentat astăzi de Compania IMAS, în care s-ar bucura de cea mai mare încredere din partea populației, după Maia Sandu.

„Am văzut atacuri la adresa mea din diferite părți. Eu am fost președinte de țară. La această etapă, nu iau în calcul participarea la alegerile prezidențiale. Dacă cineva dorește să găsim limbă comună pentru desemnarea unui candidat unic, atunci eu sunt deschis. Văd că unii spun că vor un candidat unic… Noi suntem gata să discutăm, pentru că scopul nr. 1 al nostru este ca Maia Sandu să fie înlăturată din funcția de președinte. Acum pentru mine e clar că alegerile vor avea loc la anul viitor. Săptămâna trecută au fost votate modificările la Codul Electoral și a fost întoarsă prevederea, potrivit căreia alegerile prezidențiale urmează să aibă loc înaintea expirării mandatului actualului președinte. Astfel, alegerile vor avea loc anul viitor, între 24 octombrie și 24 decembrie. Avem timp, o să discutăm și cu alte partide de opoziție. Dodon a fost deja președinte. Da, am văzut sondajele… Oamenii au încredere în mine, dar vrem să le oferim posibilitatea tuturor, să găsim limbă comună pentru a merge împreună să o dăm jos pe Maia Sandu”, a adăugat Dodon.

De asemenea, Dodon a încercat să dea asigurări că PSRM nu ar fi un partid prorus.

„PSRM este un partid promoldovean. Cetățenii vor să avem relații bune și cu Estul, și cu Vestul. Una dintre modificările aprobate astăzi prevede că orice integrare externă, în Est sau Vest, poate avea loc doar în baza unui referendum național, cu participarea cetățenilor R. Moldova, împreună cu regiunea transnistreană, cu păstrarea statutul de țară neutră, cu păstrarea tradițiilor noastre strămoșești. Și cu luarea în calcul a drepturilor etniilor care locuiesc în R. Moldova. Știți că limba rusă este limbă de comunicare interetnică. Doar în așa condiții poate avea loc orice integrare în Est sau Vest”, a mai spus inculpatul Dodon.

La Congresul PSRM au participat 188 de delegați din cei 213 invitați de formațiune.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md