10:42:29 18.05.2024
Stiri

Jumătate dintre serviciile publice destinate cetățenilor, DIGITALIZATE, raportează MDED: 13 instituții guvernamentale acordă servicii în totalitate online

Actualitate 08.05.2024 13:07 Vizualizări2487 Autor: Ziarul National
Jumătate dintre serviciile publice destinate cetățenilor, DIGITALIZATE, raportează MDED: 13 instituții guvernamentale acordă servicii în totalitate online


Nivelul de digitalizare a serviciilor pentru cetățeni a atins 50% în luna mai curent, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED).

În cazul antreprenorilor, situația este mai bună - gradul de digitalizare a serviciilor publice pentru agenții economici a crescut de la 48,2% la 59%, în primul trimestru al anului curent.

Potrivit autorităților, simplificarea și facilitarea procedurilor administrative pentru mediul de afaceri stimulează competitivitatea și crearea locurilor noi de muncă.

„Acest salt imens într-un singur an a fost posibil datorită faptului că întregul Guvern s-a mișcat în unison și a prioritizat același lucru. Antreprenorii știu – digitalizarea ajută la eficiență, la reducerea costurilor și timpului irosite. Digitalizarea ajută la transparență și reduce riscul corupției. Mai rapid, mai sigur, mai simplu, mai ieftin. De aceea, 7 din 10 solicitări sunt deja online”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Potrivit datelor publice, 13 instituții guvernamentale și-au digitalizat în totalitate serviciile. Este vorba despre Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Agenția pentru Mediu, Biroul Național de Statistică, Serviciul Vamal, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Agenția Națională a Arhivelor, Camera de Comerț și Industrie, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Casa Națională de Asigurări Sociale, Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Totodată, Agenția Națională Transport Auto a atins un nivel de digitalizare de 91,3%, iar Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală – de 77,3%.

Potrivit MDED, 79,8% din solicitările serviciilor au fost online în primul trimestru al anului curent și doar 20% din solicitări sunt încă la ghișee. Din 1 257 256 de solicitări de diverse servicii, 1 003 871 au fost prestate online, iar 253 385 – la ghișeu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md