10:32:32 18.05.2024
Stiri

Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria Zaharova, căci anunță epurări în masă, genocid

Actualitate 13.05.2024 09:16 Vizualizări3330 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria Zaharova, căci anunță epurări în masă, genocid


Semne diacritice

Ministerul de Externe a calificat drept „delir halucinant” recentele declarații ale Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt al MID-ului Federației Ruse, care a comparat deciziile guvernării PAS legate de limba română cu „experimentele celui de-al Treilea Reich”. „Doar atunci şi acolo au făcut experimente cu naţionalitatea oamenilor, cu limba lor”, a spus reprezentanta diplomației ruse, trecând firește cu vederea peste „exercițiile” de modelare identitară și lingvistică aplicate popoarelor din cadrul Rusiei (URSS), aflate pe perimetrul graniței sale, ca numele lor și al limbii vorbite de ele să nu coincidă cu ale popoarelor identice vecine, din afara hotarelor imperiale, pe care le-a sfârtecat în expansiunea sa. Ca de obicei, Rusia îi acuză pe alții tocmai de ceea ce se face vinovată ea însăși.

Respingând cuvintele ei ca venind din partea unei persoane ce nu deține competența necesară în domeniul lingvistic, reacția oarecum mai dură a MAE-ului nostru ratează, totuși, ceva foarte important. Declarația MAE vizează persoana Mariei Zaharova, nivelul insuficient de „expertiză”, faptul că e specialist în simbolistica anului nou la chinezi, nu și faptul că ea vorbește din partea unei instituții competente, fundamentale a statului rus.

Reproșându-i „lipsa totală de respect față de poporul nostru”, de onestitate și corectitudine, diplomații noștri scapă din vedere sau nu îndrăznesc să spună că Rusia e cea care ne tratează cu dispreț total, care se amestecă sfidător în afacerile noastre interne, care ignoră brutal elementarele reguli de comportament civilizat în relațiile dintre două state suverane, membre ale ONU.

Oricât de halucinantă ar părea, referința Mariei Zaharova la „al Treilea Reich” nu e întâmplătoare, nu e delir, ci expresia unei strategii cinice, nerușinate, grosolane pe care Rusia o urmează cu o perseverență demnă de o cauză mai bună. De la „simpla” excitare a moldoveniștilor, a coloanei a cincea, pentru a-i folosi ca masă de manevră în războiul său hibrid, Moscova trece la următoarea etapă pe direcția demonizării Maiei Sandu și a guvernării PAS, folosind procedeele și tiparele aplicate în Ucraina: de creare pe plan international a unei imagini „naziste” pentru Republica Moldova.

Moscova știe prea bine că „limba moldovenească independentă de limba română” este creația propagandei imperiale ruse (sovietice), că în spațiul pruto-nistrean se vorbește limba română, e la curent cu opiniile savanților lingviști, interni și externi, cu rezoluțiile Academiei, nu i-a scăpat nici remarca lui Ion Druță că și-a scris operele în limba română, e conștientă că, odată cu perestroika, cu obținerea independenței, ieșirea moldovenilor din țarcul moldovenist construit prin teroare și inginerie etno-lingvistică era inevitabilă. Dar, ca și în cazul ucrainenilor, reflexele imperiale o determină să încerce să strivească (să „rupă peste genunchi” în expresia unui propagandist rus cu referire la ucraineni) voința noastră.

După Ucraina, Moscova anunță de fapt pregătirea pentru o nouă „denazificare”: a Republicii Moldova. De aceea e nevoie ca Chișinăul să spună lucrurilor pe nume, ca opinia publică internă și externă să înțeleagă sensul „aberațiilor” publice ale Mariei Zaharova. Ea își face conștiincios datoria, perseverența în rele e înscrisă în atribuțiile ei funcționale.

Cum ar arăta denazificarea completă a Ucrainei, dacă Putin reușește să o ocupe, aflăm dintr-un articol la care ne-am mai referit, publicat de agenția rusă de stat RIA Novosti pe 5 aprilie 2022, imediat după începutul „operației militare speciale”. Intitulat „Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”, articolul respectiv argumentează necesitatea „denazificării” printr-un proces de „dezucrainizare” și „dezeuropenizare”, de instaurare a unui control deplin, ideologic și politic, din partea Federației Ruse asupra statului vecin.

În afară de „lichidarea” tuturor liderilor ucraineni, a armatei ucrainene, de distrugerea infrastructurii militare, informaționale, educaționale, de interdicția programelor educaționale ucrainene de toate nivelurile, ocuparea Ucrainei presupune constituirea organelor permanente de „denazificare” pentru o perioadă de 25 de ani, „instalarea spațiului informațional rusesc”, publicarea de liste ale „colaboraționiștilor cu regimul nazist” și nimicirea figurilor proeminente ale ucrainismului sau aplicarea muncii forțate (pentru cei absolviți de pedeapsa capitală sau închisoare).

Aceasta se realizează deja în teritoriile ocupate ale Ucrainei, iar Bucea, Gostomel, Irpin… sunt simbolurile înspăimântătoare ale „denazificării” ruse. Consecințe similare pot avea și acuzațiile de „nazism” la adresa Republicii Moldova. Trecuți prin experiența anului 1940, cu liste de „colaboraționiști ai regimului burghezo-moșieresc”, când mii de oameni au fost uciși și aruncați în gropi comune, pentru că fuseseră notari, avocați, primari sau membri ai unor partide (Vladimir Beșleagă relata nu demult că un țăran din satul său natal, Mălăiești, a fost spânzurat pentru că a ocupat câteva luni postul de primar), ne putem imagina ce îi așteaptă pe cei care și-au cerut dreptul la „limbă și alfabet”, se consideră români și vorbesc limba română.

E de presupus că, în funcție de mersul războiului din Ucraina, acuzațiile de nazism ale Mariei Zaharova se vor amplifica sau, dimpotrivă, vor scădea în intensitate. Dar Chișinăul trebuie să le ia în serios, nu mai puțin serios decât rețeaua electorală pe care FSB o construiește în Republica Moldova cu ajutorul tâlharului Ilan Șor, oricât de ridicolă și jenantă ar părea prestația personală și prospețimea ideilor purtătoarei de cuvânt imperial. Căci Maria Zaharova anunță de fapt, teroare, epurări în masă, genocid.

Și când un Dodon sau un Valeriu Reniță afirmă, nitam-nisam, că vorbește limba moldovenească, cu toată admirația pentru Grigore Vieru, Ion Druță, aceasta înseamnă că așteaptă să vină armata rusă cu „denazificarea”, că pretinde un post într-un eventual guvern moldav „denazificat”, adică „deromânizat”.Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md