05:31:25 08.12.2021
Stiri

DEZAVANTAJ // Creditul oferit de ruși, un CAL TROIAN pentru R. Moldova. Expert economic: „Profitul și beneficiile vor fi culese de niște companii controlate politic din Federația Rusă și R. Moldova”

Economie 18.04.2020 16:52 Vizualizări2772 Autor: Ziarul National
DEZAVANTAJ // Creditul oferit de ruși, un CAL TROIAN pentru R. Moldova. Expert economic: „Profitul și beneficiile vor fi culese de niște companii controlate politic din Federația Rusă și R. Moldova” IPN


Împrumutul oferit de către Federația Rusă Republicii Moldova nu trebuie aprobat în forma semnată, atenționează expertul economic Dumitru Budianschi.

Economistul a analizat Acordul semnat la Moscova privind împrumutul de 200 de milioane de euro de către Ambasadorul Andrei Neguță și spune că acesta „este total în dezavantajul Republicii Moldova, mai exact chiar dăunător pentru Republica Moldova”.

Deși Moscova împrumută banii, tot ea va decide ce proiecte și cine le va implementa în R. Moldova: „Adică banii sunt plătiți de cetățenii R. Moldova, dar profitul și beneficiile vor fi culese de niște companii controlate politic din Federația Rusă și R. Moldova”.

CITIȚI și DOC // Dodon poate răsufla ușurat. După patru luni, Rusia a deblocat ÎMPRUMUTUL de 200 de milioane de euro pentru R. Moldova. Ambasadorul Neguță a SEMNAT Acordul de creditare. Ce prevede documentul și când trebuie să întoarcem BANII rușilor

Acordul arată că Federația Rusă acordă un credit pentru suport bugetar, însă noțiunea de bază la care trebuie de atras atenția este „proiecte comune”.

„Acest termen înseamnă că decizia asupra căror proiecte vor fi implementate va aparține ambelor părți. Aceasta de fapt înseamnă - înainte de a transfera banii, Federația Rusă și R. Moldova vor aproba o listă de proiecte. Consecințele acestei prevederi sunt cele mai periculoase și cu riscuri enorme pentru Republica Moldova. Cu mare probabilitate se poate întâmpla să fie implementate proiecte de care în realitate R. Moldova nici nu are nevoie, dar are nevoie Federația Rusă și/sau companiile afiliate unor interese de grup”, explică Dumitru Budianschi pe Facebook.

Și prevederea de la punctul 2 din Art. 7 merită „o atenție deosebită”, spune expertul, deoarece se referă la consolidarea tuturor datoriilor părții moldovenești.

„Această prevedere, fără publicarea situației la zi cu toate obligațiile active ale R. Moldova, este una destul de riscantă. Astfel de obligații nu pot fi acceptate fără alăturarea expresă a listei obligațiilor existente. Totodată, stipularea privind invitarea companiilor rusești (art. 3 p. 3) în realizarea contractelor, chiar dacă ea conține prevederea tratamentului egal, în realitate va conduce la implicarea companiilor agreate politic de ambele părți. Adică banii sunt plătiți de cetățenii R. Moldova, dar profitul și beneficiile vor fi culese de niște companii controlate politic din Federația Rusă și R. Moldova”, concluzionează expertul economic.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

ion 19.04.2020 00:24

Bani electorali pentru dodon si ortacii, pe care RM ii va rambursa cu dobinzi si penalitati, devenind gubernie ruseasca.

Vasile 19.04.2020 15:24

Creditul este o adevărată capcană pentru Republica Moldovam sau chiar un act de trădare din partea guvernării. Pentru comparație, guverul las-să publice și acordul cu FMI și ne vom convinge de faptul dat.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md