06:53:20 19.06.2024
Stiri

„Verdictul” fostului președinte al Curții Constituționale despre „alegerea” Evgheniei Guțul: „Funcția de bășcăniță a fost procurată pe bani rusești. Pelerinajele la Kremlin trebuie percepute ca fiind o susținere tacită a politicii agresive a Rusiei”

Actualitate 17.05.2024 09:39 Vizualizări1433 Autor: ZiarulNational
„Verdictul” fostului președinte al Curții Constituționale despre „alegerea” Evgheniei Guțul: „Funcția de bășcăniță a fost procurată pe bani rusești. Pelerinajele la Kremlin trebuie percepute ca fiind o susținere tacită a politicii agresive a Rusiei”


„Bășcănița de la Comrat nu este produsul unui proces electoral democratic, ci este rezultatul unui marketing electoral, esența căruia o constituie cumpărarea voturilor. Această persoană nu a fost votată de cetățeni în cadrul unui scrutin liber, ci funcția de bășcăniță i-a fost procurată pe bani rusești. Chiar dacă aparențele așa-numitor alegeri de la Comrat arată ca un sufragiu, în realitate aceste alegeri nu au fost decât o mascaradă”, afirmă fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase, despre Evghenia Guțul, noua miză a lui Vladimir Putin în R. Moldova.

Potrivit lui Tănase, o astfel de modalitate de acces în funcție este în contradicție cu principiile legale și valorile morale constituționale. Respectiv, refuzul de a numi bășcănița de la Comrat în funcția de membru al Guvernului nu este lipsit de rațiune, subliniază Tănase într-un interviu pentru stiripesurse.ro.

„Eu, în general, nu văd niciun argument pentru ca liderul UTA Găgăuzia să fie membru al Guvernului. În cazul în care am accepta ca liderul unei entități administrative cu o populație de aproximativ 100 de mii de persoane să fie membru al Guvernului, de ce nu am permite, de exemplu, primarului Chișinăului să dețină aceeași funcție, având în vedere că populația acestui oraș reprezintă jumătate din populația țării?”, întreabă Tănase.

Fostul președinte al CC s-a referit și la plecările dese ale reprezentanților autonomiei la Moscova, într-o țară declarată agresoare și care duce un război la hotar cu R. Moldova, catalogată drept teroristă.

„Aceste vizite ar putea fi catalogate ca fiind provocatoare și pot ridica întrebări serioase în ceea ce privește loialitatea acestor reprezentanți față de R. Moldova. Aceste pelerinaje dese la Kremlin indică nu doar obediență față de Rusia, dar și o lipsă de respect pentru integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova. Ele trebuie percepute ca fiind o susținere tacită a politicii agresive a Rusiei în regiune și o subminare a eforturilor de consolidare a statalității și independenței R. Moldova”, crede Tănase.

În același timp, aceste plecări frecvente după instrucțiuni la Kremlin consolidează convingerea și suspiciunile cu privire la interferențe rusești în afacerile interne ale R. Moldova: „Este important ca liderii și reprezentanții autonomiei să-și manifeste loialitatea față de R. Moldova și să acționeze în interesul întregii republici, evitând orice acțiune care ar putea submina securitatea și stabilitatea națională”.

Sursa citată a recunoscut faptul că, după 30 de ani, nu au fost atinse cele două motive fundamentale pentru care a fost creată Autonomia Găgăuză. „Este vorba de asigurarea conservării identității etnice a găgăuzilor și loializarea acestei populații față de statul R. Moldova. Găgăuzii devin tot mai rusificați și, dintr-un punct de vedere politic, aceștia își manifestă resentimente față de statul în care trăiesc și așteaptă lichidarea ei de către tancurile rusești. Este un eșec pe care trebuie să-l recunoaștem și să-l asumăm”, a conchis fostul președinte al CC.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md