16:19:50 28.04.2024
Stiri

Partenerii socialiștilor din Guvern au întrebări vizavi de creditul luat de la ruși: „Am înțeles că livrarea de gaze nu o vom contracta în cadrul acestui acord”

Economie 21.04.2020 11:59 Vizualizări1948 Autor: Ziarul National
Partenerii socialiștilor din Guvern au întrebări vizavi de creditul luat de la ruși: „Am înțeles că livrarea de gaze nu o vom contracta în cadrul acestui acord”


Premieră în Guvernul Chicu, ai cărui miniștri au fost propuși în funcții de către cei doi parteneri din coaliția de guvernare - Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat.

La ședința de astăzi a Cabinetului condus de Ion Chicu, câțiva miniștri desemnați de către democrați au avut mai multe întrebări la proiectul privind aprobarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă (200 de milioane de euro), fapt care l-a făcut pe premier să le asculte zâmbind ironic.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, de exemplu, l-a întrebat pe ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, cum i se pare dobanda de 2% și plata de 150%, prevăzute în Acordul de împrumut semnat cu Federația Rusă, în raport cu alte credite contractate de R. Moldova, dar și dacă acest document nu ar conține vreo capcană, cum ar fi condiționarea livrării de gaze, în art. 7.2.

Ministrul Pușcuța a răspuns că „dobânda de 2% este optimă și acceptabilă”, oferind exemplul altor state care ar achita dobânzi și mai mari în cadrul unor angajamente internaționale (Georgia - 6,88%, Albania - 3,5%, Macedonia - 2,75% etc.). Cât privește art. 7.2, acesta prevede că R. Moldova va răspunde pentru toate împrumuturile de stat, dar și pentru împrumuturi care eventual vor fi oferite agenților economici din R. Moldova, cu garanția Guvernului Federației Ruse, dar cu acordul părții R. Moldova.

„Am înțeles că livrarea de gaze nu o vom contracta în cadrul acestui acord”, i-a răspuns vicepremierul Lesnic premierului Chicu, atunci când prim-ministrul a întrebat-o zeflemitor dacă este mulțumită de răspunsurile primite.

Totodată, ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, s-a interesat dacă o prevedere din acest Acord privind participarea companiilor rusești la licitații nu ar comporta anumite riscuri pentru R. Moldova, iar ministrul de Externe, Oleg Țulea, a întrebat de ce era necesar articolul 7.2 în general.

Pușcuța a răspuns că firmele din Rusia vor avea acces să participe la achiziția de bunuri și servicii din R. Moldova în „condiții similare” cu celelalte companii.

„Este acea clauză pe care noi toți am convenit cu partea rusă. Ministerul de Externe tot s-a expus asupra ei. Am vorbit și cu Dvs., obiecții nu au fost până la semnare”, i-a răspus Pușcuța și ministrului Țulea.

Premierul Ion Chicu a ținut să sublinieze „importanța, la această etapă”, a acestor bani pentru R. Moldova.

„Deficitul bugetar de 16,2 miliarde de lei trebuie cu ceva finanțat și aici e vorba de cheltuieli bugetare. Creditul de la Federația Rusă și de la FMI (235 de milioane de dolari) sunt, la această etapă, unicele surse care vin pentru suport bugetar. Restul, tot ce e declarat, e în afara bugetului, sunt proiecte, da, importante, dar nu au nimic cu bugetul. Doar aceste două surse vin actualmente pentru suport bugetar pentru ca statul R. Moldova să poată achita salarii la pedagogi, la medici, la funcționari, polițiști etc. Și nu doar salarii și pensii. Este un credit absolut necesar, angajat în condiții bune. Vreau să remarc faptul că, pe parcursul ultimilor zece ani, R. Moldova a angajat credite nu doar de la instituții financiare, dar și suverane, pe bază bilaterală, cel puțin două sunt. Condițiile, în 2016 sau în 2010, nu au fost cu mult mai avantajoase. Cel din 2016 a avut dobânda de 1,5% și, apropo, pe acel credit deja R. Moldova a plătit peste patru milioane de euro dobânzi”, a precizat premierul Ion Chicu.

Oficialul a adăugat că este vorba de „un acord clasic de finanțare”, iar R. Moldova poate întoarce în orice moment creditul, „dacă va avea cu ce”.

Menționăm că miniștrii desemnați de democrați în Guvernul Chicu au votat, la final, Acordul de credit cu Federația Rusă, care urmează a fi dezbătut în Parlament. Împrumutul de 200 de milioane de euro este acordat la o dobândă de 2%, pentru 10 ani. Debursarea va avea loc în două tranșe: 100 de milioane de euro vor fi transferate în termen de 30 de zile din data ratificării Acordului de credit, alte 100 de milioane de euro vor fi transferate la cererea Guvernului R. Moldova, până la 31 octombrie 2020.

În aceeași ședință a fost aprobat și Acordul de împrumut de la FMI care acordă R. Moldova 234 de milioane de dolari. 78,4 milioane de dolari sunt acordate fără dobândă, iar termenul de întoarce a împrumutului e de 10 ani, cu începerea rambursării peste 5,5 ani. Pentru celelalte 156,7 milioane de dolari vom plăti o dobândă de 1,5%, cu 3 ani și 3 luni de grație și o perioadă de rambursare de 1 an și 9 luni. Suplimentar R. Moldova va achita un comision unic 0,5% din sumă, adică 780 de mii de dolari.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md