10:06:15 18.05.2024
Stiri

Noi reguli pentru Booking. Ce trebuie să ştie utilizatorii

Actualitate 15.05.2024 17:59 Vizualizări1104 Autor: Ziarul National
Noi reguli pentru Booking. Ce trebuie să ştie utilizatorii


Comisia Europeană a declarat luni că a desemnat site-ul de rezervări hoteliere Booking.com drept gatekeeper (gardian), ceea ce îl supune obligațiilor stricte ale UE, potrivit Reuters.

„Colaborăm cu Comisia Europeană încă de la început, în așteptarea deciziei de astăzi”, a declarat luni pentru Reuters un purtător de cuvânt al Booking.com prin e-mail.

„În prezent, revizuim decizia de desemnare și intenționăm să continuăm cooperarea cu Comisia Europeană într-un mod constructiv, pe măsură ce dezvoltăm soluții pentru a respecta prevederile”.

Digital Markets Act (DMA) este una dintre cele mai stricte reglementări care vizează dominația pe piața giganților din tehnologie, impunând obligații mai stricte de a modera conținutul, de a permite concurența loială și de a face mai ușor pentru consumatori trecerea între servicii.

Acesta desemnează companii cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar și 75 de miliarde de euro (81 de miliarde de dolari) în capitalizare de piață drept gatekeepers, oferind un serviciu de bază de platformă pentru utilizatorii de afaceri.

După desemnarea sa ca gatekeeper, Booking.com are acum șase luni pentru a trimite un raport detaliat de conformitate, a spus Comisia. Cu toate acestea, unele reguli DMA sunt aplicabile cu efect imediat, în special obligația de a informa Comisia cu privire la orice concentrare intenționată în sectorul digital.

Dacă un gatekeeper nu respectă DMA, Comisia poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală a companiei la nivel mondial, care poate ajunge până la 20% în cazul încălcărilor repetate. De asemenea, poate impune limite activității de preluare.

Cristiana Predoiu, președintele Asociației Bun Simț și Atitudine Civică, a explicat pentru stirileProTv că desemnarea Booking drept gatekeeper „se traduce prin posibilitatea hotelierilor de a afișa tarife mai mici pe site-urile proprii sau chiar pe alte platforme de promovare, care până acum nu aveau această posibilitate. Informațiile vor fi mult mai bine securizate și atunci utilizatorii vor fi mult mai în siguranță în ceea ce privește datele lor personale”.

Alfabet (GOOGL.O), Amazon (AMZN.O), Apple (AAPL.O), Meta (META.O) și Microsoft (MSFT.O), au fost desemnați gatekeeper anul trecut.

Din 7 martie, acestea sunt obligate să-și facă aplicațiile de mesagerie interoperabile cu rivalii și să lase utilizatorii să decidă ce aplicații să preinstaleze pe dispozitivele lor. De asemenea, nu li se permite să-și favorizeze propriile servicii față de cele ale rivalilor sau să împiedice utilizatorii să elimine software-ul sau aplicațiile preinstalate.

PE a adoptat noi reguli pentru închirierea pe termen scurt prin platforme

Amintim că, la 1 martie, și Parlamentul European a adoptat noi reguli pentru închirierea pe termen scurt prin platforme precum Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor și altele.

Noile reguli urmăresc să dezvăluie impactul real al serviciilor de închiriere pe termen scurt și să permită autorităților locale să elaboreze politici adecvate ca răspuns.

Parlamentul a adoptat cerințe armonizate cu privire la modul în care ar trebui colectate și partajate datele referitoare la serviciile de închiriere pe termen scurt (STR), cu 493 de voturi pentru, 14 împotrivă și 33 de abțineri. Acest regulament își propune să promoveze o economie de platformă transparentă și responsabilă în UE, protejând în același timp consumatorii de ofertele frauduloase de închiriere pe termen scurt.

Procedura simplă de înregistrare

Platformele online care facilitează servicii de închiriere pe termen scurt trebuie să respecte obligațiile privind procedurile de înregistrare și partajarea datelor pentru proprietățile pe care le listează și care sunt situate în zonele în care există un proces de înregistrare. O procedură simplă de înregistrare online va permite autorităților relevante să identifice gazda și unitatea lor și să le verifice informațiile.

Servicii de închiriere mai sigure pentru călători

Platformele online vor trebui să se asigure că informațiile furnizate de gazde sunt fiabile și complete și că numărul de înregistrare este vizibil clar pe lista corespunzătoare. Ei vor trebui, de asemenea, să facă eforturi rezonabile pentru a efectua verificări aleatorii a informațiilor. Autoritățile competente pot suspenda numerele de înregistrare, pot cere platformelor să elimine listele ilegale sau pot impune penalități platformelor sau gazdelor neconforme.

Schimb de date

Statele membre UE vor înființa lunar un singur punct de intrare digital pentru a primi date de la platforme despre activitatea gazdei (de exemplu, numărul de nopți în care unitatea a fost închiriată, numărul de oaspeți, adresa specifică, numărul de înregistrare, adresa URL a listării). Colectarea acestor date va permite autorităților să monitorizeze conformitatea cu procesele de înregistrare a gazdelor și va permite autorităților naționale să implementeze politici adecvate în sectorul închirierii de cazare pe termen scurt.

Sursa: adevarul.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md