08:12:41 17.06.2024
Stiri

VIDEO // Care va fi ultima ființă ce va trăi pe Pământ

Actualitate 17.05.2024 09:59 Vizualizări2160 Autor: ZiarulNational
VIDEO // Care va fi ultima ființă ce va trăi pe Pământ


Viața pe Pământ există de peste 3,7 miliarde de ani, evoluând în diverse forme, după cum a observat Charles Darwin. Cu toate acestea, dacă ar avea loc un eveniment catastrofal, ar putea rămâne doar un singur animal – tardigrada. În ciuda provocărilor legate de originea vieții, odată stabilită, aceasta este remarcabil de rezistentă.


De-a lungul istoriei, Pământul s-a confruntat cu cinci extincții în masă, cea mai severă dintre ele eliminând 90% din specii în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani.

Unii cred că ne aflăm în mijlocul unei a șasea extincții în masă, în primul rând din cauza activităților umane, cum ar fi distrugerea habitatelor și poluarea, însă o extincție totală pare puțin probabilă.

Războiul nuclear reprezintă o amenințare semnificativă, putând provoca o iarnă nucleară care ar putea devasta ecosistemele și ar putea duce la o foamete generalizată. De asemenea, Pământul s-ar putea confrunta cu amenințări cosmice, cum ar fi supernovele, exploziile de raze gamma și impactul cu asteroizi care ar putea steriliza planeta.

Cu toate acestea, un studiu din 2017 sugerează că tardigradele ar putea supraviețui unor astfel de catastrofe astrofizice.

Aceste creaturi mici, cu opt picioare, sunt incredibil de rezistente, capabile să supraviețuiască unor condiții extreme precum radiațiile intense și vidul din spațiu, intrând într-o stare de hibernare profundă numită criptobioză, scrie incredibilia.ro.

Cu toate acestea, chiar și tardigradele ar putea să nu reziste la eventuala moarte a Soarelui, peste aproximativ 5 miliarde de ani. Pe măsură ce Soarele se va transforma într-o gigantă roșie, va înghiți probabil Mercur, Venus și, în cele din urmă, Pământul, lăsând în urmă un peisaj sterp, lipsit de viață.

Au devenit infami ca unele dintre cele mai dure organisme de pe pământ. Pot supraviețui vidului spațiului, rezistă la doze de radiații care ar ucide oameni, se pot usca sau îngheța și pot supraviețui ani de zile în această stare. Ele sunt însă peste tot - tardigrade locuiesc pe acoperișul tău, pe alee și în gazonul tău, relatează naturalistul Kelly Brenner în articolul său.

Am fost întrebat de multe ori cum găsesc tardigrade, așa că iată ce trebuie făcut pentru a le găsi:

content-image


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 716 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md