15:37:42 20.03.2023
Stiri

Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania

Social 10.07.2020 13:51 Vizualizări16828 Autor: Ziarul National
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania


Asociația culturală lituaniană „Dacia”, care include și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că, pe 7 iulie curent, Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, a decedat la vârsta de 80 de ani.

Profirie Skramtai s-a născut pe 10 februarie 1940 în satul Seliste, Republica Moldova. În 1970 a absolvit Academia de Muzică din Chișinău. A lucrat ca lector în colegiile de muzică, a condus 37 de coruri, inclusiv Corul de stat al Republicii Moldova „Doina”, fiind o figură culturală importantă în R. Moldova.

Încheindu-și cariera activă de profesor și conducător de cor în Republica Moldova, s-a alăturat familiei sale în 2001, care locuia în Lituania, și a devenit imediat membru activ al Asociației Culturale Lituaniene Române „Dacia”. O mare atenție a fost acordată conservării și încurajării identității naționale moldo-române lituaniene. A fondat și a dirijat corul mixt „Basarabia”, corul de copii „Floricika”, corul de femei „Kumătrițele”, a creat programe festive pregătite pentru Crăciun și sărbătorile de primăvară „Mărțișor”.

În anul 2003 a participat la festivalul minorităților naționale din Trakai „Aici este casa noastră”. A pregătit un program pentru evenimentul pentru aniversarea a 500 de ani de la moartea domnitorului moldovean Ștefan cel Mare, aniversarea a 155 de ani de la nașterea poetului român, clasicul Mihai Eminescu. A participat la festivalurile școlare duminicale ale minorităților lituaniene în perioada anilor 2003-2005.

În anul 2017, cu ocazia Zilei Comunităților Naționale, i s-a acordat Diploma de Merit a Municipiului Vilnius pentru munca sa pe termen lung și sinceră în promovarea păstrării identității comunităților naționale ale capitalei și dezvoltării dialogului intercultural.

Totodată, în 2019, după mai mulți ani de activitate socială activă, protejând și alimentând identitatea națională românească și contribuind personal la cultivarea diversității culturale și la unirea Lituaniei multinaționale, la ceremonia de aniversare a 30 de ani de la fondarea comunității „Dacia” a primit o medalie de argint din partea Departamentului Minorităților Naționale din Guvernul Republicii Lituania.

Profirie Skramtai a fost înmormântat astazi în cimitirul Mergežeris din Lituania.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

15.03.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Argumente pentru Unir...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md