03:34:56 16.04.2024
Stiri

VIDEO // Dodon continuă să afirme că videoul în care Plahotniuc îi oferă „KULIOK”-ul cu „salarii” pentru PSRM ar fi trucat. CSJ a aprobat efectuarea unei expertize criminalistice în privința imaginilor publicate de ex-deputatul Reniță

Actualitate 29.02.2024 12:24 Vizualizări1534 Autor: Ziarul National
VIDEO // Dodon continuă să afirme că videoul în care Plahotniuc îi oferă „KULIOK”-ul cu „salarii” pentru PSRM ar fi trucat. CSJ a aprobat efectuarea unei expertize criminalistice în privința imaginilor publicate de ex-deputatul Reniță


Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis astăzi demersul avocaților fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, privind efectuarea unei expertize criminalistice a imaginilor care surprind momentul când Vlad Plahotniuc îi oferă acestuia o pungă neagră în care ar fi fost bani pentru finanțarea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM).

Igor Dodon pretinde că imaginile respective, care au fost filmate cu o cameră ascunsă din biroul lui Plahotniuc, ar fi trucate.

Astfel, socialistul urmează să-și asume cheltuielile pentru efectuarea expertizei imaginilor făcute publice de către fostul deputat, Iurie Reniță.

De partea cealaltă, procurorul Petru Iarmaliuc a menționat că această solicitare a apărării nu va afecta desfășurarea procesului.

Citește și: DEZVĂLUIRI despre proveniența imaginilor în care Plahotniuc îi întinde un „kuliok” lui Dodon: „Impactul scenetei este unul DEVASTATOR pentru Igor Dodon”

Fostul șef de stat este învinuit de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul cunoscut opiniei publice cu denumirea „kuliok” a fost transmis pe 6 octombrie 2022 la CSJ, instanța competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un președinte al R. Moldova.

Citește și: DOC // Ce a fost, totuși, în „KULIOK” și când a MINȚIT Plahotniuc? Fostul lider democrat infirmă că ar fi depus DENUNȚURI împotriva lui Dodon, dar DOCUMENTELE și declarațiile unor ex-deputați, inclusiv ale unui fost adjunct de-al său, îl CONTRAZIC

Lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari SUA. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale PSRM, inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid.

Acuzatorii de stat spun că banii au fost percepuți de la Plahotniuc și Iaralov pentru a negocia, în calitate sa de președinte al R. Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, „condiții favorabile” Partidului Democrat din Moldova (PDM) și lui Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare în R. Moldova între PDM și PSRM. „Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, preciza atunci Procuratura Anticorupție.

Socialistul riscă, în acest caz, până la 15 ani de închisoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md