07:14:56 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Vorbele lui Dodon au valabilitate scurtă. Integrarea europeană „SCROB” de săptămâna trecută, transformată „într-o zi ISTORICĂ” pentru R. Moldova. Socialistul caută noi pete în soare, după deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova

Actualitate 15.12.2023 12:40 Vizualizări3698 Autor: Ziarul National
VIDEO // Vorbele lui Dodon au valabilitate scurtă. Integrarea europeană „SCROB” de săptămâna trecută, transformată „într-o zi ISTORICĂ” pentru R. Moldova. Socialistul caută noi pete în soare, după deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova


Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a recunoscut astăzi că decizia Consiliului European de pe 14 decembrie curent, prin care au fost deschise negocierile de aderare cu R. Moldova, este „una istorică” pentru republica noastră, indiferent de aprecierile date de politicienii din stânga și dreapta eșichierului politic. Deși săptămâna trecută o învinuia pe Maia Sandu că ar fi făcut „scrob” din integrarea europeană, arătându-se convins că nu vor fi deschise negocierile de aderare cu R. Moldova, astăzi Dodon afirmă că meritele nu ar aparține actualei guvernări, ci contextului geopolitic.

„În primul rând, aceasta este o zi istorică pentru R. Moldova. Este o decizie geopolitică aprobată de către țările-membre UE, în contextul războiului din Ucraina. Se datorează nu atât succeselor înregistrate de către Guvernul de la Chișinău, cât contextului geopolitic destul de dificil, în care se află și R. Moldova. R. Moldova a primit dreptul de a negocia aderarea la UE și vreau să le spun guvernanților să negocieze în interesul cetățenilor R. Moldova. Evident că această decizie va fi utilizată de Maia Sandu în folosul ei. Maia Sandu a obținut dreptul, încă o dată, un vot de încredere, dacă vreți, din partea membrilor UE, pe lângă acel vot de încredere oferit anul trecut și de pe urma căruia noi nu am simțit niciun avantaj”, a spus Dodon, încercând să minimizeze impactul deciziei istorice.

Mai mult, Dodon crede că e o decizie dată „în avans”.

„Euforia va dura câteva zile. Ulterior vom reveni la realitate. Ce înseamnă, de fapt, decizia de ieri? Este vorba de o nouă etapă în relațiile cu UE, începerea negocierilor de aderare. Această etapă oferă posibilitatea și de a solicita niște fonduri pentru R. Moldova. Asta e partea bună. Celor care încearcă să spună că trenul s-a pornit și curând ajungem în Europa, eu vreau să le aduc aminte că Turcia are exact aceeași decizie din 2005. Serbia a început negocierile în 2014. Nici Turcia și nici Serbia nu au intrat în UE și nici nu se știe când vor intra. De asta am spus că euforia trebuie lăsată la o parte și de apucat de lucru. Oamenii așteaptă rezultate”, a adăugat Dodon.

Mai mult, socialistul cercetat penal la Chișinău înaintează condiții pentru ca republica noastră să adere la UE.

„Orice integrare externă, în cazul dat în Vest, trebuie să aibă loc prin consultarea opiniei cetățenilor – la referendum. De aceea, începeți negocierile, vedeți dacă puteți obține ceva pentru cetățeni, dar decizia de aderare să o ia cetățenii la referendum. Apropo, puteați organiza un referendum și acum, dar vă temeți că încrederea în UE scade. Orice aderare poate avea loc doar împreună cu Transnistria și păstrarea statutului de neutralitate”, a adăugat Dodon.

Totodată, acesta a apreciat fariseismul premierului maghiar Viktor Orban, care nu a votat pentru deschiderea negocierilor cu R. Moldova și Ucraina, dar în schimb a obținut peste 10 miliarde de euro.

„Orice integrare trebuie să asigure suveranitatea economică și păstrarea tradițiilor noastre. Când vorbesc de tradiții, mă refer la exemplul Ungariei, care este pentru familia tradițională și a aprobat legi dure în acest sens. Apropo, în toată această istorie am rămas plăcut surprins, din nou, de mișcările pe care le-a făcut Viktor Orban. Profitând de această situație, a reușit să obțină pentru Ungaria peste 10 miliarde de euro. Dar, în același timp, nu a votat pentru ca R. Moldova și Ucraina să înceapă negocierile. A rămas cu fața curată, pentru că înțelege că probleme vor fi mai târziu. Orban este un exemplu pentru noi. Orice integrare trebuie să țină cont de părerea altor etnii de pe teritoriu nostru. Maia Sandu a vorbit cu reprezentanții din Găgăuzia și Transnistria? Decizia este istorică, dar apucați-vă de lucru”, a conchis Dodon.

Amintim că, vinerea trecută, în cadrul live-ului său tradițional pe rețelele de socializare, Dodon era încântat de faptul că șansele R. Moldova de a face următorul pas către UE scad.

„Văd că ei recunosc că, cel mai probabil, R. Moldova nu va obține începerea negocierilor pentru integrarea în UE. Pentru noi nu este de mirare, pentru că noi din start știam că Maia Sandu și guvernarea ei ne trag pe sfoară. Vedeți că deja se cristalizează tot mai mult că nu o să mergem mai departe cu integrarea europeană. Maia Sandu și pe acest subiect, unde a avut cea mai mare susținere externă, a dat-o în bară. Tot de ce se apucă Maia Sandu se transformă în scrob. Reforma justiției – scrob, integrarea europeană – scrob, libertatea de exprimare - scrob. Ea este președintele scrob, așa va intra în istorie”, spunea Dodon cu o săptămână în urmă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md