06:10:52 21.05.2024
Stiri

Foștii JUDECĂTORI ai Curții Constituționale vor fi audiați în privința „tentativei de PUCI anticonstituțional” întreprinsă de PD. Este prima ședință a Comisiei după destrămarea coaliției „ACUM” - PSRM

Politică 27.11.2019 13:54 Vizualizări2440 Autor: Ziarul National
Foștii JUDECĂTORI ai Curții Constituționale vor fi audiați în privința „tentativei de PUCI anticonstituțional” întreprinsă de PD. Este prima ședință a Comisiei după destrămarea coaliției „ACUM” - PSRM


Foștii judecători ai Curții Constituționale, care în luna iunie curent au emis mai multe hotărâri controversate, inclusiv cea cu privire la dizolvarea actualului Parlament, vor fi audiați de „Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale”. Este prima ședință a Comisiei de anchetă după destrămarea coaliției „ACUM” – PSRM.

Potrivit președintelui Comisiei, Mihai Popșoi, audierea celor șase judecători va avea loc la 5 decembrie curent, începând cu ora 12.00.

Astfel, în fața Comisiei urmează să se prezinte fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, dar și judecătorii Raisa Apolschi, Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov, Veaceslav Zaporojan și Aurel Băieșu.

Anterior și alți factori de decizie au fost audiați de Comisia de anchetă, încluisiv deputații Vladimir Cebotari, Serghei Sârbu și Igor Vremea. De asemenea, în fața Comisiei s-au prezentat ex-secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor de Interne, Simion Carp, ex-șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemîrtan, președintele Asociației Procurorilor R. Moldova, Alexandru Cladco, fostul procuror general, Eduard Harunjen, directorul ÎP „Moldpres”, Andrei Volentir, directorul TV, Compania „Teleradio Moldova”, Ecaterina Stratan, dar și ex-prim adjunctul Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

Procuratura Generală a pornit la 5 august o cauză penală pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie curent de către fosta guvernare a R. Moldova, în baza unei ordonanţe a procurorului general interimar, Dumitru Robu. Robu a anulat atunci ordonanţa de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de fostul procuror genaral interimar, Igor Popa, la 23 iulie curent, prin constatarea „erorilor de fapt şi de drept” la emiterea acesteia.

Ulterior, la mijlocul lunii august curent, deputații PD au depus un denunț la Procuratura Generală, cu solicitarea de a porni o urmărire penală pe faptul „uzurpării puterii de stat” de către guvernarea ACUM-PSRM. După două săptămâni, Procuratura Generală a respins denunțul democraților.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale a fost constituită pe 18 iunie curent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md