23:49:14 24.09.2020
 
Stiri

DOC // Procuratura explică de ce a RESPINS denunțul PD privind „uzurpare a puterii de stat de către actuala guvernare”. Ce ar trebui să facă PD pentru ca DENUNȚUL să fie reexaminat

Politică 04.09.2019 11:30 Vizualizări1238 Autor: Ziarul National
DOC // Procuratura explică de ce a RESPINS denunțul PD privind „uzurpare a puterii de stat de către actuala guvernare”. Ce ar trebui să facă PD pentru ca DENUNȚUL să fie reexaminat


Procuratura Generală (PG) reclamă încălcări „de formă și conținut” la depunerea denunțului Partidului Democrat (PD) privind pretinsa uzurparea a puterii în stat de către actuala guvernare „ACUM” – PSRM, care a fost respins de procurori.

Potrivit PG, denunțul semnat de 21 de deputați ai PD, prin care s-a solicitat pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat în perioada 8-15 iunie 2019 de către președintele R. Moldova, Igor Dodon, prim-ministrul Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase şi alţi membri ai Guvernului Sandu, dar și de către deputații fracțiunilor PSRM, PAS și PPDA, nu corespunde cerinţelor de formă şi conţinut, prevăzute de Codul de procedură penală.

Citește și: Procuratura Generală îi spune NU Partidului Democrat: Acuzatorii nu vor porni un dosar penal pe faptul „uzurpării puterii în stat” de către actuala guvernare

„Procuratura, în calitate de entitate publică, care contribuie la respectarea ordinii de drept, efectuarea justiţiei, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii, asigură ca orice plângere penală sau denunţ adresat organelor Procuraturii să fie examinat prin prisma corespunderii rigorilor legale privind condițiile de formă și conținut, prevăzute de art. 263 din Codul de procedură penală. Astfel, demersul cu semnăturile a 21 deputaţi PD nu cuprinde elementele obligatorii precum numele, prenumele, calitatea şi domiciliul petiţionarului (documentul conţine doar semnăturile persoanelor); nu conține preavizul cu privire la avertizarea denunțătorului de răspunderea pe care o poartă în cazul în care denunţul este intenţionat calomnios, conform prevederilor alin. (7) din art. 263 din Codul de procedură penală şi art. 311 din Codul penal”, se arată înntr-un comunicat al PG.

De asemenea, procurorul pentru misiuni speciale, Andrei Pascari, afirmă că din conținutul denunțului „nu rezultă care ar fi consecința prejudiciabilă a faptei pretins infracționale – element indispensabil pentru a proba existența bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii și a decide pornirea urmăririi penale”.

„Deputații semnatari ai denunțului sunt în drept să facă uz de opțiunile legale disponibile: să depună denunț scris, care să corespundă cerințelor art.263 alin.(3) și (7) din Codul de procedură penală sau să se prezinte la Procuratură, pentru a face denunţ verbal. Procuratura consideră distorsionată poziţia PD enunţată în comunicatul de presă şi asigură societatea că va da curs examinării oricăror denunţuri despre comiterea sau pregătirea de comitere a infracţiunilor în cazul conformării şi corespunderii conţinutului acestora formei şi rigorilor stabilite în Codul de procedură penală”, se mai spune în comunicatul Procuraturii Generale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md