17:21:35 18.05.2024
Stiri

R. Moldova are un nou VICEPREMIER și ministru al Afacerilor Externe. Maia Sandu a stabilit PRIORITĂȚILE instituției conduse de Mihail Popșoi: „Să ancorăm R. Moldova în lumea liberă. Prioritară rămâne relația noastră cu România”

Actualitate 29.01.2024 10:24 Vizualizări1068 Autor: Ziarul National
R. Moldova are un nou VICEPREMIER și ministru al Afacerilor Externe. Maia Sandu a stabilit PRIORITĂȚILE instituției conduse de Mihail Popșoi: „Să ancorăm R. Moldova în lumea liberă. Prioritară rămâne relația noastră cu România”


Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, este începând de luni, 29 ianuarie, vicepremier și ministru al Afacerilor Externe (MAE) în Guvernul Recean. Popșoi a depus astăzi, în prezenta președintei Maia Sandu și premierului Dorin Recean, jurământul de învestire în funcție. În cadrul ceremoniei de la Președinție, șefa statului a stabilit prioritățile MAE, după ce partea de „integrare europeană” va fi preluată de Biroul pentru Integrare Europeană, condus de vicepremierul pentru Afaceri Europene, Cristina Gherasimov.

„Mă bucur că Mihail Popșoi se alătură Guvernului. Mihail Popșoi are o pregătire academică solidă și s-a remarcat printr-o activitate intensă pe platforma diplomației parlamentare. Dânsul a contribuit semnificativ la stabilirea și consolidarea relațiilor R. Moldova cu alte state sau cu organizații internaționale. Este cunoscut de partenerii de dezvoltare ai R. Moldova și a muncit alături de alți colegi din Guvern pentru ca să creștem încrederea partenerilor în R. Moldova. Respectiv, am toată încrederea că lucrurile se vor întâmpla bine. Obiectivele noastre pe domeniul politicii externe rămân aceleași: să ancorăm R. Moldova în lumea liberă, să întreprindem pași decisivi pe cale integrării europene și să reprezentăm interesele cetățenilor noștri de aici și din diasporă”, a menționat Maia Sandu.

MAE va avea un rol important în demararea negocierilor de aderare la UE, a mai spus șefa statului.

„Avem mult de lucru, avem de întreprins acțiuni importante ca să pornim negocierile de aderare la UE. Și chiar dacă vom avea o instituție separată care se va ocupa de acest proces, rolul MAE rămâne important – de a conlucra cu statele membre ale UE. De asemenea, prioritară rămâne relația noastră cu România, iar așteptările țin de urgentarea realizării proiectelor importante pentru R. Moldova. O altă prioritate este solidaritatea continuă față de Ucraina, care ne ajută să protejăm pacea aici. Suntem datori să facem totul pentru ca ucrainenii să reziste, să primească sprijin internațional în continuare. Avem foarte multe state prietene cu care trebuie să conlucrăm și să promovăm interesele R. Moldova și cetățenilor săi”, a punctat Maia Sandu.

La rândul său, premierul Recean a subliniat că Parlamentul va aproba joi modificarea structurii Guvernului, astfel încât Cristina Gherasimov să poată prelua funcția de vicepremier pentru Afaceri Europene.

„Bine ai venit în componența Guvernului, Mihail. Îți mulțumesc că ai ajutat echipa Guvernului și până acum în acest efort de politică externă, în mod special pe dimensiunea de integrare europeană. Vom solicita joi Parlamentului să aprobe modificarea structurii Guvernului și vom avea, pe lângă vicepremierul responsabil de Afacerile Externe, și un vicepremier pentru Integrare Europeană, fără portofoliu. Acest vicepremier va conduce Biroul pentru Integrare Europeană. De aici încolo, avem de muncit pentru a îndeplini obiectivele trasate de doamna președintă Sandu”, a declarat Dorin Recean.

Mihail Popșoi a menționat că între MAE și Biroul pentru Integrare Europeană nu va exista niciun fel suprapunere, deoarece fiecare instituție știe bine ce are de făcut.

„Prioritățile mele în calitate de ministru sunt clare: continuarea parcursului de integrare europeană. MAE va consolida dialogul politic atât cu țările membre, cât și cu Bruxelles, ajutând astfel vicepremierul pentru Afaceri Europene. Vom continua dialogul excelent și relațiile de parteneriat strategic cu România. Vom fortifica în continuare dialogul strategic cu SUA, cu Ucraina. Vom dezvolta activitatea noastră bilaterală și multilaterală. Trebuie să fim mult mai activi și mult mai ambițioși. Trebuie să valorificăm toate oportunitățile și toate mijloacele pe care le are diplomația noastră, încât să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri de aici și de peste hotare.

Ca să fie clar: MAE nu urmează să fie reformat. Ministerul continuă să-și exercite mandatul așa cum a făcut-o și până acum. Doar acea componentă din titulatura ministerului „integrare europeană” se transformă în „afaceri europene” și va fi preluată de Cristina Gherasimov. Noi vom promova în continuare politica externă a R. Moldova și de apărare a intereselor naționale pe plan extern. Nu va exista niciun fel de suprapunere. Avem suficientă capacitate și discernământ să coordonăm lucrurile ca totul să meargă bine. Negocierile vor fi conduse și coordonate de Biroul pentru Integrare Europeană, iar dialogul politic, cooperarea bilaterală cu țările membre, asigurarea respectării și promovării intereselor naționale ale R. Moldova în relațiile cu țările membre ale UE și cu Bruxellesul - de către mine”, a conchis Mihail Popșoi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md