15:18:48 18.05.2024
Stiri

Mihai Popșoi a DEMISIONAT din funcția de președinte al Comisiei de anchetă privind „puciul anticonstituțional” din luna iunie

Politică 09.12.2019 15:10 Vizualizări2981 Autor: Ziarul National
Mihai Popșoi a DEMISIONAT din funcția de președinte al Comisiei de anchetă privind „puciul anticonstituțional” din luna iunie


Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a demisionat astăzi din funcția de președinte al Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PD prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale. Demisia survine după ce foștii judecători ai CC au refuzat să vină la audieri.

„Am luat această decizie în legătură cu faptul că recent s-a format o nouă majoritate parlamentară, iar actorii principali (ex-judecătorii Curții Constituționale) ai tentativei de puci anticonstituțional au prins la curaj și au refuzat să se prezinte la audieri, lucru care împiedică aflarea adevărului cu privire la evenimentele din iunie curent.

Citește și: DOC // Comisia pentru elucidarea tentativei de puci anticonstituțional întreprinsă de PD prin intermediul CC și al Procuraturii Generale, BOICOTATĂ de foștii judecători Poalelungi, Gurin, Apolschi, Zaporojan, Băieșu și Reșetnicov

Constat cu regret că exponenții celor care au întreprins acțiuni de destabilizare a ordinii constituționale și au încălcat principiile unui stat de drept se află acum la guvernare și cu siguranță vor întreprinde toate măsurile pentru a tergiversa aflarea adevărului”, a menționat deputatul.

Popșoi admite că s-ar putea întâmpla ca un reprezentant al PD să fie numit în fruntea acestei comisii de anchetă: „Sper să nu asistăm la un teatru al absurdului în care viitorul președinte al Comisiei de anchetă să fie din fracțiunea parlamentară a PD. Îi încurajez pe membrii comisiei deputații Vasile Bolea și Grigore Novac să ducă la bun sfârșit ancheta începută de Vladimir Țurcan – primul președinte al Comisiei de anchetă”.

Popșoi promite că va prezenta un raport de alternativă.

„Precizez că, în viitorul apropiat, imediat după prezentarea raportului de către viitorul președinte al comisiei, voi prezenta în cadrul unei conferințe de presă un raport de alternativă al Comisiei de anchetă. Voi prezenta toate informațiile de care dispun, pentru ca cetățenii să cunoască adevărul despre acea săptămâna de foc prin care am trecut cu toții între 7-14 iunie 2019”, a conchis Popșoi.

Anterior, și alți factori de decizie au fost audiați de Comisia de anchetă, încluisiv deputații Vladimir Cebotari, Serghei Sârbu și Igor Vremea. De asemenea, în fața Comisiei s-au prezentat ex-secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor de Interne, Simion Carp, ex-șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemîrtan, președintele Asociației Procurorilor R. Moldova, Alexandru Cladco, fostul procuror general, Eduard Harunjen, directorul ÎP „Moldpres”, Andrei Volentir, directorul TV, Compania „Teleradio Moldova”, Ecaterina Stratan, dar și ex-prim adjunctul Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

Procuratura Generală a pornit la 5 august o cauză penală pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie curent de către fosta guvernare a R. Moldova, în baza unei ordonanţe a procurorului general interimar, Dumitru Robu. Robu a anulat atunci ordonanţa de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de fostul procuror genaral interimar, Igor Popa, la 23 iulie curent, prin constatarea „erorilor de fapt şi de drept” la emiterea acesteia.

Ulterior, la mijlocul lunii august curent, deputații PD au depus un denunț la Procuratura Generală, cu solicitarea de a porni o urmărire penală pe faptul „uzurpării puterii de stat” de către guvernarea ACUM-PSRM. După două săptămâni, Procuratura Generală a respins denunțul democraților.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale a fost constituită pe 18 iunie curent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md