16:19:49 18.05.2024
Stiri

DOC // Cine s-ar face vinovat de PUCIUL ANTICONSTITUȚIONAL din iunie 2019. Raportul de ALTERNATIVĂ pregătit de fostul președinte al comisiei de anchetă

Actualitate 15.06.2020 11:43 Vizualizări2704 Autor: Ziarul National
DOC // Cine s-ar face vinovat de PUCIUL ANTICONSTITUȚIONAL din iunie 2019. Raportul de ALTERNATIVĂ pregătit de fostul președinte al comisiei de anchetă medium.com


Ex-președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tentativei de puci anticonstituțional întreprinsă în iunie 2019, Mihai Popșoi, a publicat un sumar al Raportului de alternativă despre evenimentele din vara trecută. Potrivit raportului, Curtea Constituțională, între 7 și 14 iunie 2019, a acționat într-un mod „arbitrar, tendențios, executând de facto o comandă politică” a fostului partid de guvernământ și a liderului acestuia Vladimir Plahotniuc.

Potrivit raportului, deciziile Curții Constituționale de atunci au provocat un blocaj constituțional extrem de periculos.

„Actualul Parlament al R. Moldova trebuie să examineze plenar criza constituțională din 7–14 iunie 2019, cu elemente vădite de uzurpare a puterii de stat și oferirea soluțiilor în vederea neadmiterii unor astfel de situații pe viitor. Eschivările de a se prezenta la audieri în cadrul comisiei a foștilor judecători ai CC, precum și ale altor oficiali de rang înalt demonstrează insuficiența prerogativelor Comisiei de anchetă, dar mai este și o dovadă în plus că bănuielile membrilor comisiei de anchetă, bazate pe fapte, mărturii și documente, sunt fundamentate”, se mai arată în document.

Citește și: Mihai Popșoi a DEMISIONAT din funcția de președinte al Comisiei de anchetă privind „puciul anticonstituțional” din luna iunie

Deputatul PAS consideră că acea criză fără precedent, care a avut loc între 7–14 iunie 2019, trebuie să fie examinată minuțios, iar raportul și probele colectate de către Comisia de anchetă trebuie nu doar să fie cunoscute publicului larg, dar să servească drept rechizitoriu pentru tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovați de uzurparea puterii de stat, în primul rând a lui Vladimir Plahotniuc.

Citește și: DOC // Comisia pentru elucidarea tentativei de puci anticonstituțional întreprinsă de PD prin intermediul CC și al Procuraturii Generale, BOICOTATĂ de foștii judecători Poalelungi, Gurin, Apolschi, Zaporojan, Băieșu și Reșetnicov

„Cu regret, schimbarea guvernării în noiembrie 2019 a dat peste cap ancheta, iar exponenții PSRM nu au mai prezentat un raport al Comisiei și nici nu au dorit prelungirea mandatului acesteia. Cei care nu învață din trecut, riscă să meargă pe aceeași cale, mai ales că vedem deja că unii își doresc să dea indicații procurorilor, judecătorilor, prim-miniștrilor. Lecțiile din iunie 2019 nu au fost însușite! Contăm pe Procuratura Generală să continue ancheta penală și să tragă la răspundere pe cei care se vor dovedi vinovați de cea mai gravă crimă împotriva poporului”, a conchis Popșoi.

Procuratura Generală a pornit pe 5 august 2019 o cauză penală pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie curent de către fosta guvernare a R. Moldova, în baza unei ordonanţe a procurorului general interimar, Dumitru Robu. Robu a anulat atunci ordonanţa de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de fostul procuror genaral interimar, Igor Popa, la 23 iulie același an, prin constatarea „erorilor de fapt şi de drept” la emiterea acesteia.

Ulterior, la mijlocul lunii august curent, deputații PD au depus un denunț la Procuratura Generală, cu solicitarea de a porni o urmărire penală pe faptul „uzurpării puterii de stat” de către guvernarea ACUM-PSRM. După două săptămâni, Procuratura Generală a respins denunțul democraților.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale a fost constituită pe 18 iunie 2019, însă nu a existat o finalitate a activității acesteia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md