07:12:08 21.05.2024
Stiri

Canada intenționează să deschidă o AMBASADĂ la Chișinău și să aplice mai multe SANCȚIUNI persoanelor și entitățile care promovează dezinformările rusești: „Rusia încearcă să divizeze populația și să submineze democrația în R. Moldova”

Actualitate 30.01.2024 12:49 Vizualizări3334 Autor: Ziarul National
Canada intenționează să deschidă o AMBASADĂ la Chișinău și să aplice mai multe SANCȚIUNI persoanelor și entitățile care promovează dezinformările rusești: „Rusia încearcă să divizeze populația și să submineze democrația în R. Moldova”


Canada este interesată să deschidă o ambasadă R. Moldova, să semneze un acord privind protecția socială a cetățenilor noștri aflați peste Ocean și să consolideze cooperarea cu republica noastră, inclusiv în domeniul militar, a anunțat astăzi ministra Afacerilor Externe a Canadei, Mélanie Joly, aflată într-o vizită de lucru în R. Moldova. Guvernul de la Ottawa promite sprijin R. Moldova și în combaterea războiului hibrid purtat de Rusia, inclusiv prin intermediul unor personaje și surse media.

„Am venit la Chișinău pentru a consolida cooperarea noastră și pentru a demonstra suportul nostru pentru R. Moldova, care se confruntă cu presiuni din partea Federației Ruse. Rusia încearcă să divizeze populația și să submineze democrația în R. Moldova. Foarte curând va fi o aniversare foarte tristă – doi ani de la începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În cei doi ani am văzut cum regimul de la Moscova calcă în picioare principiile de integritate teritorială și suveranitate. Sunt niște principii importante, care ne-au ținut în siguranță după cel de-al Doilea Război Mondial. Regimul rus a subminat democrația și a amenințat siguranța regiunii, inclusiv a R. Moldova. Este o amenințare pe care moldovenii o cunosc foarte bine. Dar vedem că cetățenii R. Moldova sunt determinați să-și aleagă propriul viitor. Determinarea și rezistența cetățenilor R. Moldova nu trebuie să fie umbrită de dorința Rusiei de a schimba acest lucru. Canada vă va susține în acest sens. Noi susținem suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova”, a declarat Mélanie Joly, în cadrul unui briefing comun cu noul ministru al Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihail Popșoi.

Șefa diplomației canadiene s-a referit pe scurt la ajutorul oferit de Canada republicii noastre, dar și la noi măsuri de sprijin.

„Noi am sprijinit Poliția din R. Moldova, iar acum implementăm un program de două milioane de dolari în acest sens. R. Moldova a parcurs schimbări importante și suntem gata să susținem parcursul democratic și european. Dezinformarea rusească subminează noile democrații. Noi am sancționat șase posturi TV și un șir de indivizi, care contribuie la promovarea dezinformării rusești. E vorba de Ilan Șor și persoane asociate cu el. Domnule ministru Mihail Popșoi, noi urmează să facem foarte multe lucruri, inclusiv în domeniul cooperării militare. Putem ajunge la un acord privind asigurarea socială. Sunt convins că în săptămânile ce urmează ar putea fi semnat acest acord. De asemenea, Canada va aplica mai multe sancțiuni pentru cei care promovează dezinformările rusești și corupția”, a punctat Mélanie Joly.

De partea cealaltă, ministrul Mihail Popșoi a remarcat faptul că este prima vizită în R. Moldova a unui ministru de Externe al Canadei în ultimii zece ani.

„Ne bucurăm de acest nivel al relațiilor bilaterale, având în vedere și vizita de anul trecut a președintei Maia Sandu în Canada. Mizăm pe fortificarea relațiilor bilaterale dintre cele două state. Canada este un partener de încredere și ne dorim să valorificăm nivelul înalt al acestor relații, în interesul celor două țări. Noi avem o diasporă activă, care contribuie la dezvoltarea Canadei. Ne dorim ca ei să se simtă bine, iar în acest sens am discutat despre protecția socială a cetățenilor noștri din Canada. Canada ne sprijină în domeniul reformei justiției, în fortificarea și creșterea rezilienței instituțiilor noastre de drept, așa încât să contribuim la creșterea capacității de apărare a R. Moldova. Guvernul Canadei a aplicat și un mecanism robust de sancțiuni, pentru a nu lăsa loc de impunitate în raport cu cei care au păgubit bugetul R. Moldova. Ne dorim să exportăm cât mai mult în Canada, astfel încât prietenii noștri canadieni să se poată bucura de produsele noastre foarte bune, nu doar de vinul nostru”, a conchis Mihail Popșoi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md