12:05:09 12.08.2020
 
Stiri

Fost candidat al Blocului „ACUM”, despre votul lui Năstase la APCE: „Cedările, aparent mici, dar sistemice nu pot fi DECONTATE în contul ideii de rezolvare a problemei transnistrene”

Politică 27.06.2019 16:37 Vizualizări2670 Autor: Ziarul National
Fost candidat al Blocului „ACUM”, despre votul lui Năstase la APCE: „Cedările, aparent mici, dar sistemice nu pot fi DECONTATE în contul ideii de rezolvare a problemei transnistrene”


Fostul candidat al Blocului „ACUM” la alegerile parlamentare, Valeriu Munteanu, avertizează că Federația Rusă nu a renunțat la ideea federalizării R. Moldova, doar că de această dată nu va veni de la Moscova Dmitri Kozak cu soluția, dar aceasta va fi promovată de la decidenții politici, prezenți în arcul guvernamental.

„ACUM risca să cadă în „Capcana Filat”... Am așteptat cu multă interes și cu multă răbdare explicația „la rece” a domnului Andrei Năstase la votul dumnealui de readmiterea Federației Ruse la APCE. Explicația dată ieri sună așa: „Niciodată nu vom rezolva problema transnistreană, dacă nu vom dialoga cu părțile implicate, inclusiv cu Rusia”.

Citește și: Andrei Năstase, noi JUSTIFICĂRI pentru votul în favoarea Rusiei la APCE: „Mi-am asumat acest vot, pentru că era un vot dat pentru securitatea Europei, era vot pentru viitorul nostru”

Teoretic, pentru cei neinițiați, afirmația este corectă. Dar în realitate conține o mare capcană. Afirmația dlui Năstase îmi amintește izbitor de mult de declarațiile de prin 2011-2012 ale domnului Vladimir Filat, care vorbea în același fel, spunând inclusiv că „pentru rezolvarea problemei transnistrene aș putea zbura și pe lună”. Doar că, de la început, domnul Filat s-a gândit să facă sacrificii mai mici și, la o vizită la Chișinău a așa-zisului președinte al „rmn” Evgheni Șevciuc, a scos de pe perete stema de stat, de la Reședința de Stat, pentru a nu-l deranja pe „conducătorul” Transnistriei”, scrie acesta într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, „cedările, aparent mici (deocamdată), dar sistemice făcute de partea moldovenească Federației Ruse, nu pot fi decontate în contul ideii de „rezolvare a problemei transnistrene””.

„Ar fi o enormă greșeală. Acum R. Moldova este în cea mai proastă situație din ultimii 20 de ani, când ar putea negocia cu Federația Rusă acest subiect, atât de delicat (dar fundamental) pentru prezentul și viitorul nostru, ori de această dată Rusia nu va veni de la Moscova cu un pachet, din care să scoată un plan de „rezolvare a problemei transnistrene”, precum a făcut în 2002-2003 cu „Planul Kozak”, ci va favoriza și sugera apariția unei soluții similare, venite, izvorâte de la Chișinău, de la decidenții politici, prezenți în arcul guvernamental”, crede acesta.

Munteanu a subliniat că o „soluționare” a chestiunii transnistrene în favoarea Rusiei, fie și cu acord tacit occidental, ar însemna două lucruri:

1. Anularea oricărei șanse, fie și teoretice, de integrare europeană a R. Moldova.

2. Anularea oricărei șanse de reunire cu Țara mama, România.

Sunt convins că Blocul „ACUM” știe foarte bine că nu are dreptul, sub nici o explicație, să amaneteze viitorul nostru și al copiilor noștri”, a conchis sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md