VIDEO // Năstase a fost dat afară din Platforma „DA” și acuzat de RUINAREA formațiunii. Plîngău le solicită PROCURORILOR să pornească un dosar penal cu privire la pretinsele acte de CORUPȚIE care li se impută foștilor colegi din CMC
Cei zece aleși locali ai Platformei „Demnitatea și Adevăr” din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), în frunte cu Andrei Năstase, au fost dați afară din partid, după ce, alături de consilierii controlați de primarul general Ion Ceban, au votat pentru aprobarea a șase Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate. Liderul Platformei „DA”, Dinu Plîngău, consideră că Andrei Năstase, deși nu a fost prezent la ședința CMC, este principalul responsabil, în condițiile în care e liderul fracțiunii. Totodată, Plîngău l-a acuzat pe Năstase de rezultatele proaste obținute în ultima perioadă de fostul partid parlamentar.
„Biroul Politic Național al Platformei „DA” a retras sprijinul politic întregii componențe a fracțiunii din CMC. Formațiunea, odată cu alegerea mea în funcția de președinte, se află într-un proces de reformare și resetare, pentru a reveni în prim-planul vieții politice la nivel național. Nu mai putem ascunde că în interiorul partidului a existat o confruntare între noua conducere și vechea conducere. Această confruntare s-a amplificat în rezultatul declarațiilor mele privind votul oferit de consilierii municipali pentru înstrăinarea terenului din fața UNIC. Atunci mi s-a reproșat că nu au fost aplicate sancțiuni mai dure pentru foștii deja colegi din CMC, cât și pentru anumite aranjamente. Am încercat să-i convingem să nu mai acorde voturi pentru proiecte dubioase. Am considerat că putem să-i oprim să mai voteze proiecte controversate. Să nu ne spună cineva că votarea acestui proiect privind PUZ-urile sunt în beneficiul Chișinăului. I-am atenționat pe foștii deja colegi să nu voteze pentru aceste proiect controversat, pentru că le vom retrage sprijinul politic”, a declarat aseară Plîngău.
Liderul Platformei „DA” a lăsat să se înțeleagă că foștii săi colegi ar avea interese proprii.
„Mulți nu au rezistat tentațiilor care există acolo (CMC) și, prin decizia Biroului Politic Național, putem constata că procesul de resetare internă a Platformei „DA” a luat sfârșit. Dualitatea în interiorul partidului a luat sfârșit. Nu e secret pentru nimeni că majoritatea acuzațiilor sau lipsei rezultatelor în ultimele scrutine electorale erau legate, în special, de fostul lider de partid, Andrei Năstase. A fost retras sprijinul la toți, inclusiv lui Andrei Năstase. El e președintele fracțiunii și este cel mai responsabil. Știu că vor fi întrebări de la cei mai aprigi susținători ai lui Andrei Năstase, dar voi răspunde la toate întrebările. După sărbători va fi convocată ședința Consiliului Național Politic pentru a accelera procesul de pregătire pentru alegerile locale. Partidul se disociază de consilierii municipali, se disociază de declarațiile lor și le solicită să-și depună mandatele”, a continuat Plîngău.
Acesta a solicitat organelor de anchetă, în primul rând Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Anticorupție, să pornească urmărirea penală în legătură cu mai multe declarații care s-au făcut în interiorul Primăriei Chișinău.
„Trebuie să terminăm cu corupția în R. Moldova, oricât de dureroase nu ar fi pentru noi anumite decizii”, a subliniat Dinu Plîngău.
De menționat că fracțiunea Platformei „DA” din CMC are zece consilieri - Năstase Andrei, Verbițchi Ruslan, Țurcan Ilie, Rusu Aurel, Duca Zinaida, Gaidău Ina, Macovei Ion, Rotari Sergiu, Tesa Iurie și Doroș Aliona.
Criptomoneda, folosită la greu de Federația Rusă pentru a corupe și a deturna alegerile din R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că întreprind măsuri pentru a-și spori capacitățile și a putea investiga fluxul de monedă virtuală
Autoritățile R. Moldova iau în calcul reglementarea rețelelor de socializare, inclusiv TikTok, „pentru a nu ne trezi când un stat străin le folosește pentru denaturarea unui scrutin electoral”
Până la 2 000 de lei pentru un vot: Amenzi de nouă milioane de lei și sechestre pe bunuri în valoare de 57,7 milioane de lei, aplicate de CNA în dosarele de corupție electorală. Poliția a documentat 140 000 de persoane