10:11:16 18.04.2024
Stiri

Pretendenții la funcțiile de membri ai CSM și CSP vor trebui să treacă TESTUL integrității în fața unei comisii formate din experți STRĂINI și locali: „În așa fel vom avea instituții de autoadministrare CURATE și cu mandate certe”

Actualitate 26.11.2021 12:49 Vizualizări1948 Autor: Ziarul National
Pretendenții la funcțiile de membri ai CSM și CSP vor trebui să treacă TESTUL integrității în fața unei comisii formate din experți STRĂINI și locali: „În așa fel vom avea instituții de autoadministrare CURATE și cu mandate certe”


Judecătorii și procurorii care își doresc să acceadă în funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), respectiv ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor trebui să treacă testul integrității în fața unei comisii formate din experți internaționali și locali.

Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiției, iar documentul urmează, după ce va fi avizat de Comisia de la Veneția, să fie votat și pus în aplicare, a declarat astăzi ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, într-o conferință de presă.

„Actualii membri ai CSM și CSP sunt la finalul mandatelor. În cazul CSM, pe lângă finalizarea mandatului, după 1 aprilie 2022 intră în vigoare modificările la Constituția R. Moldova, prin care se schimbă componența și durata mandatelor CSM - de la 4 la 6 ani. Totodată, Ministerul Justiției definitivează conceptul de evaluare externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor - e o reformă care are menirea să curețe sistemul de oameni compromiși. Având în vedere aceste lucruri, Ministerul Justiției propune o inițiativa legislativă de verificare a candidaților la funcțiile de membru în CSM și CSP. Esența inițiativei e foarte simplă. Vor putea candida la funcțiile de membrii în CSM și CSP candidați înaintați de adunările generale ale judecătorilor, respectiv procurorilor, cât și din partea Parlamentului. Toți acești candidați vor trebui să treacă testul integrității”, a precizat Litvinenco.

Ministrul Justiției a explicat ce presupune acest test, care urmează să fie trecut de pretendenții la funcțiile de membri ai CSM și CSP.

„Când vorbim de integritate, ne referim în special la controlul corespunderii averilor și veniturilor legale declarate, dar și la stilul de viață. De evaluarea integrității urmează să se ocupe o comisie specială de evaluare, care va conține un număr egal de experți străini și naționali. Ca opțiune pot fi șase persoane, dintre care trei experți internaționali și trei naționali. Proiectul de lege a fost trimis deja Comisiei de la Veneția pentru expertizare”, a spus ministrul.

Ministerul Justiției a pregătit și un calendar preventiv de realizare a acestei inițiative legislative.

„Dacă în luna decembrie se va expune Comisia de la Veneția, atunci până la finele anului 2021 ar urma să fie aprobat proiectul de lege în Parlament. În ianuarie-februarie urmează să fie create condiții pentru funcționarea comisiilor speciale de evaluare, cum ar fi identificarea experților, sediul, secretariat, accesul la baza de date etc. Totodată, asta va da posibilitatea celor care și-au înaintat candidaturile pentru funcțiile de membri ai CSM sau CSP să-și retragă sau să-și mențină aplicațiile, iar altor doritori - posibilitatea să aplice. În perioada februarie-aprilie va avea loc evaluarea propriu-zisă, iar ulterior se vor organiza alegerile în adunările generale ale procurorilor și judecătorilor, dar și concursul la Parlament. La alegeri vor putea participa doar persoanele care au trecut testul de evaluare a integrității.

În așa fel vom avea instituții de autoadministrare curate și cu mandate certe. Atât CSM, cât și CSP vor participa direct și vor avea un rol extrem de important în procesul de evaluare externă și extraordinară. Știu că în sistem sunt foarte mulți oameni corecți și onești, de aceea nu trebuie să le fie frică de reformă, pentru că ea nu e îndreptată împotriva lor. Asta e șansa de întoarce credibilitatea în instituții și încrederea cetățenilor în justiție. Reforma justiției e o prioritate și nu ne vom opri până nu o vom realiza”, a conchis Litvinenco.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md