Litvinenco, despre PRIORITĂȚILE Guvernului în domeniul JUSTIȚIEI. „Cei care au furat de la oameni să fie condamnați la pușcărie, iar averea lor să fie confiscată. Pedepsirea unui politician care a furat nu este politizare, ci justiție”
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, promite că cei care au furat din banul public sau prin intermediul diferitor scheme vor fi trași la răspundere, iar averile vor fi confiscate în beneficiul statului. Promisiunea a fost făcută astăzi într-o ședință specială de la Guvern, în cadrul căreia miniștrii Guvernului Gavrilața au prezentat bilanțul primului an de activitate.
„Ca fiecare cetățean, îmi doresc să avem finalitate pe toate investigațiile pornite. Vreau ca cei care au furat de la oameni să fie condamnați la pușcărie, iar averea lor să fie confiscată. Sunt sigur că finalitatea va veni. Cu mult mai devreme decât cred unii și cu mult mai devreme decât asta s-a întâmplat în alte state”, a menționat Litvinenco.
Investigarea şi finalizarea cazurilor de corupţie politică, ce au avut loc de-a lungul anilor şi care au avut ca rezultat subminarea statului şi sărăcirea oamenilor, nu înseamnă „politizarea justiției, ci din contra, triumful acesteia”, a adăugat ministrul Justiției.
„Dacă funcționarii publici sau diverşi actori politici pot demonstra legalitatea averilor, atunci sunt în afara oricărui pericol şi se pot bucura în continuare de toate drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Dar dacă averile lor nu pot fi justificate, atunci ei trebuie să fie pedepsiţi, iar bunurile obţinute ilegal să fie întoarse societăţii prin confiscare. Urmărirea şi pedepsirea unui politician care a furat nu este politizare, ci justiţie”, a punctat Sergiu Litvinenco, cu referire la politicienii anchetați penal.
Sursa citată a mai spus că într-un an s-au făcut foarte multe lucruri pentru reformarea justiției, dar e vorba de un început de drum.
„Am pornit curăţărea instituţiilor din domeniul justiţiei de persoane cu deficit de integritate şi cu un grad scăzut de performanță profesională. Pentru aceasta am instituit comisia de pre-vetting, care verifică integritatea tuturor aspiranţilor la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și colegiile acestora. Până la sfârșitul anului trebuie să avem un nou CSM şi un nou CSP. Acestea ar fi primele foruri curățate care vor trebui să asigure, în paralel cu alte măsuri, asanarea sistemului de procurori și judecători. Am asigurat independența Procuraturii și a procurorilor, înainte de toate față de clanurile oligarhice şi grupurile de interese. Ca urmare, au fost demarate investigații față de liderii sau exponenții tuturor grupărilor oligarhice. Au fost înăsprite sancțiunile pentru corupția politică și electorală, precum şi sancțiunile pentru finanțarea ilegală a partidelor. Corupţia mare începe prin finanţarea ilegală a partidelor şi tentativele de fraudare a alegerilor”, a enumerat ministrul Litvinenco.
Aceeași sursă a trasat direcțiile instituției pe care o conduce pentru următoarea perioadă, fiind vorba despre promovarea proiectului de lege pentru reformarea Curții Supreme de Justiție, astfel încât aceasta să devină o instituție de casație, să aibă competențe restrânse și să asigure uniformizarea practicii judiciare și respectarea ei de către instanțe.
De asemenea, numărul judecătorilor CSJ va fi micșorat, iar cei care vor fi numiți în noua componență a CSJ urmează să treacă o verificare obligatorie a integrității și a profesionalismului.
Printre prioritățile Ministerului Justiției se mai numără promovarea proiectului de lege pentru evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor sub aspectul integrității, iar cei care nu dețin această calitate vor fi excluși din sistem, promovarea proiectului de lege pentru revizuirea competențelor instituțiilor din domeniul luptei anticorupție, pentru că „statul Republica Moldova trebuie să fie mai eficient în combaterea marii corupții”, dar și promovarea proiectului de lege pentru instituirea mecanismului de confiscare civilă (non-penală) a averii, care nu poate fi justificată, în conformitate cu standardele CtEDO și jurisprudența Curții Constituționale.
Premierul slovac, Robert Fico, își dorește ca R. Moldova să încheie rapid negocierile și să adere la UE: „A fi membru al UE este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui stat din acest spațiu”
Ion Basoc va primi 2,6 milioane de lei, iar Oleg Crețul - două milioane, pentru medaliile obținute la Jocurile Paralimpice de la Paris: Sportivii, întâmpinați ca niște eroi la aeroport
Exporturile de struguri din R. Moldova, de aproape două ori și jumătate mai mari pe piața UE în acest an