15:28:04 12.04.2024
Stiri

Ministrul Justiției, PRECIZĂRI privind revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului. „Nu există niciun document doveditor, care ar justifica o presupusă investiție de 90 de milioane de euro din partea Avia-Invest”

Actualitate 06.12.2022 13:42 Vizualizări1792 Autor: Ziarul National
Ministrul Justiției, PRECIZĂRI privind revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului. „Nu există niciun document doveditor, care ar justifica o presupusă investiție de 90 de milioane de euro din partea Avia-Invest”


Compania „Avia Invest” nu ar avea nicio șansă să obțină din partea Guvernului R. Moldova suma de 90 de milioane de euro, după ce Curtea de Apel Chișinău a decis, pe 23 noiembrie curent, rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) și revenirea obiectivului strategic în gestiunea statului. Declarația a fost făcută de Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în contextul pretențiilor înaintate de către „Avia Invest” privind recuperarea investițiilor făcute în ultimii ani.

Potrivit lui Litvinenco, concesionarul nu ar fi făcut altceva decât să reinvestească banii obținuți din taxa de 9 euro, care este plătită de ani buni de toți pasagerii.

Citește și: „Avia Invest” va ATACA la CSJ decizia privind revenirea AIC în proprietatea statului: „Rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro. Motivul rezilierii este absurd”

„Nu există niciun document doveditor, care ar justifica o presupusă investiție de 90 de milioane de euro. Reamintesc că, la 3 august 2022, Tribunalul arbitral al Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a emis hotărârea arbitrală definitivă în cauza pornită la cererea din 15 mai 2020 a societății comerciale „Komaksavia Airport Invest Ltd” (Republica Cipru) împotriva R. Moldova. Cererea a fost respinsă și s-a stabilit că „Komaksavia Airport Invest Ltd” nu are investiție în „Avia Invest” SRL în temeiul dreptului internațional. Între altele, solicitarea către instanța arbitrală a fost ca R. Moldova să achite aproape 900 de milioane de euro, cerere respinsa alături de toate celelalte capete”, a subliniat ministrul Litvinenco.

Conform unor calcule preliminare, doar din taxa de 9 euro concesionarul a încasat aproape 80 de milioane de euro. „Dar banii din această taxă nu pot fi nicidecum trecuți ca investiții, deoarece nu sunt banii concesionarului, ci constituie obiectul concesiunii. Deci, aceste 80 de milioane sunt banii statului și nicidecum ai concesionarului. Prin decizia definitivă și executorie a Curții de Apel Chișinău, s-a constatat legalitatea acțiunilor de reziliere a contractului de concesiune. Și asta deoarece concesionarul nu a realizat investițiile la care s-a angajat conform contractului”, a punctat Litvinenco.

Compania „Avia Invest” susține că decizia Curții de Apel Chișinău privind rezilierea contractului de concesiune a AIC ar fi ilegală și va fi atacată la Curtea Supremă de Justiție: „Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuției a contractului, este absolut absurd și chiar ciudat. Atragem atenția autorităților din R. Moldova că rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care în prezent se ridică la peste 90 de milioane de euro. Această sumă este confirmată prin audituri internaționale și prin deciziile Agenției Proprietăți Publice din 2013 până în 2021. Autoritățile moldovenești trebuie să înțeleagă clar și să cunoască consecințele deciziei ilegale a Curții de Apel Chișinău din 23 noiembrie 2022 - restituirea necondiționată a tuturor investițiilor”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md