12:45:21 22.04.2024
Stiri

Procurorul general e SIGUR că „legea Litvinenco” va fi SUSPENDATĂ și declarată neconstituțională: „Eu nu mă tem de procedura disciplinară și nici de evaluare”

Actualitate 19.08.2021 15:15 Vizualizări2321 Autor: Ziarul National
Procurorul general e SIGUR că „legea Litvinenco” va fi SUSPENDATĂ și declarată neconstituțională: „Eu nu mă tem de procedura disciplinară și nici de evaluare”


Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, este sigur că legea inițiată de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, prin care s-ar urmări demiterea sa, va fi suspendată de Curtea Constituțională, iar ulterior declarată neconstituțională. Imediat după ce proiectul de lege va fi votat și în lectura a doua, Procuratura Generală va contesta documentul la Înalta Curte.

„Eu sunt gata să trec evaluarea… eu nu mă tem nici de procedura disciplinară, nici de evaluare. Sunt gata să răspund la toate întrebările care pot să apară. Este clar că proiectul aprobat de Parlament în prima lectură, iar săptămâna viitoare va fi votat și în lectura a doua, contravine legislației și statutului procuraturii. Procuratura va solicita suspendarea legii respective și examinarea constituționalității normei respective”, a declarat astăzi Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Cine ar putea fi următorul PROCUROR GENERAL, după eventuala demitere a lui Stoianoglo. „Nu văd necesitatea expertizării proiectului de către Comisia de la Veneția. În opinia PG și CSP, lucrurile merg mai bine ca în Germania”

Potrivit sursei citate, scopul legii respective este „înlăturarea” sa, cu orice preț, din funcția de procuror general.

Citește și: Proiectul care prevede EVALUAREA și eventuala DEMITERE a procurorului general, VOTAT în primă lectură: Socialiștii s-au opus, iar cei de la Partidul „ȘOR” s-au abținut

„Este grav că aceste proiecte au fost elaborate, promovate și adoptate cu încălcarea tuturor procedurilor și regulilor, fără avizul Guvernului, al CSP, al Procuraturii Generale, altor instituții de stat, concluziile cărora poartă caracter obligatoriu. În graba lor, autorii acestor inițiative legislative au considerat irelevant de a solicita și opinia forului internațional de specialitate, cum este Comisia de la Veneția, Consiliul Europei, expertiza cărora este determinantă la adoptarea unor legi atât de importante. Majoritatea prevederilor incluse în proiectul legii care reglementează procedura de atragere a procurorului general la răspundere disciplinară au fost deja recunoscute neconstituționale”, a precizat Alexandr Stoianoglo.

Citește și: DOC // Stoianoglo dă aviz NEGATIV proiectului de lege care ar permite DEMITEREA sa: „Se creează toate condițiile pentru a evalua procurorului general de câte ori se dorește, pentru ca acesta să fie COOPERANT”

În opinia procurorului general, scopul acestor modificări nu ar avea nimic în comun cu consolidarea capacităților instituționale, eficientizarea activității, restabilirea legalității și ordinii de drept în stat.

CITIȚI și Vladislav Gribincea critică proiectul ministrului Litvinenco: „Un procuror dependent de politic este mai periculos decât unul cu performanțe modeste”

„Este absolut evident că prin aceste modificări guvernarea introduce mecanisme și pârghii care i-ar permite subordonarea Procuraturii și influențarea politică a deciziilor procesuale. O atare presiune asupra Procuraturii este inadmisibilă, întrucât contravine statutului Procuraturii în oricare stat democratic. Reiterez că modul promovării proiectului întărește percepția că, cel puțin la această etapă, actuala guvernare substituie principiul legalității cu cel al oportunității și conjuncturii politice, lucru care nu are perspectivă și poate duce la consecințe grave.

În aceste condiții, chiar dacă autorii proiectelor consideră acest lucru de prisos, Procuratura consideră necesar și insistă pe opinia forului internațional. Prin urmare, Procuratura se adresează Comisiei de la Veneția, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în R. Moldova solicitându-le punctul de vedere în contextul modificărilor adoptate în regim alert de majoritatea parlamentară, care vin să submineze independența procurorilor în avantajul factorului politic”, a conchis șeful PG.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md