18:22:26 17.05.2022
Stiri

Spînu se jură că e prima și ultima dată când Guvernul PLĂTESTE pentru gaze în locul „Moldovagaz”. „Ei și așa au multe DATORII… Eu nu-mi voi ierta niciodată dacă, după patru ani de mandat, îmi voi lăsa republica în aceeași situație în care am găsit-o”

Actualitate 25.11.2021 19:43 Vizualizări4651 Autor: Ziarul National
Spînu se jură că e prima și ultima dată când Guvernul PLĂTESTE pentru gaze în locul „Moldovagaz”. „Ei și așa au multe DATORII… Eu nu-mi voi ierta niciodată dacă, după patru ani de mandat, îmi voi lăsa republica în aceeași situație în care am găsit-o”


Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, dă asigurări că e prima și ultima dată când Guvernul R. Moldova plătește pentru gazele furnizate de „Gazprom” în locul „Moldovagaz”. Autoritățile ar fi insistat pe lângă „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, să găsească bani pentru a plăti pentru gazele consumate în octombrie-noiembrie curent, însă furnizorul nu a putut să găsească într-o perioadă atât de scurtă 74 de milioane de dolari.

„Noi am insistat că ei să plătească, iar „Moldovagaz” a căutat soluții, inclusiv a avut intenția să ia un credit de la bancă. Doar că suma este mult prea mare și procedura de a obține un credit de 74 de milioane de dolari ar fi durat mult. Știind de aceste limitări, am intervenit cu aceste măsuri (Guvernul a alocat 1,4 miliarde de lei pentru a plăti pentru gazele furnizate în lunile octombrie și noiembrie curent). „Moldovagaz” are și așa multe datorii și, dacă mai aplicăm și noi un set de sancțiuni, atunci noi vom înrăutăți și mai mult situația. Cetățenii trebuie să știe că e o situație de moment și nu e vorba de un precedent, de care ar putea profita pe viitor „Moldovagaz”. Nu au cum”, a dat asigurări vicepremierul, în cadrul unui interviu pentru un post de radio.

Citește și: Slusari cere DEMITEREA vicepremierului Spînu, deoarece ar fi admis ilegal achitarea datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom” cu bani PUBLICI: „Încă nu este târziu să vă opriți…”

Acesta a menționat că un simplu calcul matematic arată cum s-a format această datorie de 74 de milioane, deși unii experți afirmă altceva și au temeri că banii alocați de Guvern sunt destinați pentru a stinge datoriile istorice.

Citește și: „Gazprom” anunță că a mai oferit două zile autorităților de la Chișinău să plătească datoria și ne arată din DEGET că, pe viitor, vor sista livrarea gazelor: „E o excepție, am făcut un gest de bunăvoință…”

„În luna octombrie, prețul de achiziție a fost de 790 de dolari pentru mia de metri cubi, iar tariful a fost de 4,29 de lei. Dacă creștea tariful în luna octombrie, luând în calcul prețul de 790 de dolari, ar fi trebuit să fie un tarif de 16-17 lei. Astfel, este logică această diferență enormă. Pentru lunile următoare, de aceea spun că nu poate să fie creat un precedent, tariful este de 11,08 lei. Astfel, „Moldovagaz” va putea să achite pentru gaze până pe data de 20 a lunii următoare”.

Sursa citată a adăugat că tariful de 11,08 lei nu va scădea acum, deși Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a avut o asemenea intenție. Abia în luna aprilie s-ar putea micșora tariful din factura cetățenilor.

„E adevărat că tariful de 11,08 lei este mult prea mare pentru veniturile pe care le au cetățenii. Dar dacă cumpăram gazele de pe piață, atunci tariful avea să fie 23 de lei. Dar în momentul în care pe piețele internaționale se va ajunge la un preț mai mic sau mult mai mic, atunci se va solicita ca tariful să fie revizuit. Și noi așteptăm să se revină la normalitate. Prețul acesta la gaze nu poate dura mult. Optimist vorbind, la începutul lunii aprilie prețul ar trebui să scadă mult. Noi ne așteptăm și mai repede să scadă. Dacă va scădea, atunci vom insista ca tariful să fie redus”, a dat asigurări vicepremierul.

Andrei Spînu anunță măsuri hotărâte pentru anul viitor, inclusiv depozitarea gazelor naturale în Ucraina și România.

„Eu nu-mi voi ierta niciodată dacă, după patru ani de mandat, îmi voi lăsa țara, din perspectiva securității energetice, în aceeași situație în care am găsit-o. Vor fi aprobate modificări la Legea gazului, care, începând de anul viitor, va oferi drepturi, dar și obligații de a crea rezerve de stat pentru R. Moldova. Eu sper că la vară vom avea prețuri mai mici la gaze și vom face aceste rezerve. Eu mai sper că interconectarea energetică cu România se va întâmpla cât mai repede. Noi am rămas mult în urmă și într-un regim alert trebuie să recuperăm timp pierdut. Stocarea gazelor va fi făcută pe teritoriul Ucrainei și României”, a punctat oficialul.

Ministrul a explicat de ce nu este făcut public contractul dintre „Moldovagaz” și„ Gazprom” și dă din nou asigurări că nu conține nimic ascuns.

„Când s-a discutat semnarea contractului, personal am solicitat să fie făcut public. Poziția „Gazprom” e că acest contract este unul comercial și, pentru că există clauze privind aplicarea formulei de calcul a prețului la gaze, acesta rămâne confidențial. Nicio guvernare nu a făcut public contractul. Nu e o chestie că vrem sau nu vrem. Mai mult decât atât, nicio țară care are contract cu „Gazprom” nu face publice aceste înțelegeri. Dacă ar depinde doar de mine, atunci mâine l-aș publica. Eu știu și sunt sigur că nimic nu este ascuns decât ce se cunoaște, în afară de acea formulă”, a conchis Spînu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md