09:35:09 19.04.2024
Stiri

Slusari cere DEMITEREA vicepremierului Spînu, deoarece ar fi admis ilegal achitarea datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom” cu bani PUBLICI: „Încă nu este târziu să vă opriți…”

Actualitate 25.11.2021 11:24 Vizualizări3687 Autor: Ziarul National
Slusari cere DEMITEREA vicepremierului Spînu, deoarece ar fi admis ilegal achitarea datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom” cu bani PUBLICI: „Încă nu este târziu să vă opriți…”


Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, solicită autorităților guvernamentale să nu admită ca datoriile agentului economic „Moldovagaz” către „Gazprom” să fie acoperite cu bani publici. Suma de 1,4 miliarde de lei acordată anterior „Energocom” nu a fost destinată pentru a acoperi găurile formate la „Moldovagaz”, ci pentru a asigura securitatea energetică a R. Moldova, argumentează Slusari. În acest sens, reprezentantul Platformei „DA” cere demiterea vicepremierului, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a anunțat că 1,4 miliarde de lei vor fi transferate rușilor de la „Gazprom”.

„Fac apel la factorii de decizie privind această tranzacție obscură de achitare a datoriilor față de „Gazprom” cu banii publici, prin stingerea datoriei „Termoelectrica”. Nu apelez la Andrei Spînu. Cu el m-am clarificat. Dânsul trebuie să fie cât mai urgent demis. Va veni timpul când jocurile lui cu „Gazprom” vor fi examinate de o Procuratură independentă. Mă adresez doamnei premier, ministrului Finanțelor, șeful Agenției Proprietății Publice (APP) și administratorul S.A. „Energocom”. Anume semnăturile voastre vor fi pe toate documentele legate de acest act juridic rușinos. Semnătura lui Andrei Spînu nu va fi nicăieri, așa cum nu a semnat nimic Plahotniuc în vara-toamna 2014, când a fost devalizat sistemului bancar”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, proiectul modificării Legii bugetului pentru 2021, semnat de Natalia Gavrilița, și nota informativă semnată de Dumitru Budeanschi prevăd că se alocă până la 1,7 miliarde de lei pentru majorarea capitalului social al S.A. „Energocom” în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului de gaze: „Niciun cuvânt despre preluarea datoriilor altei companii față de „Moldovagaz”. Acceptând tranzacția între „Energocom”, „Termoelectrica” și „Moldovagaz”, voi comiteți acțiuni cu iz penal”.

Acesta mai spune că situația se va agrava, dacă premierul Natalia Gavrilița și șeful APP, care e unicul acționar al „Energocom”, va accepta semnarea contractului de preluare a datoriilor „Termoelectrica”: „Acest contract prevede utilizarea nerambursabilă a mijloacelor financiare bugetare contrar destinației. Totodată, nu va exista nicio garanție că „Moldovagaz” va indica în ordinul de plată către „Gazprom” că plătește anume datoriile curente, pentru octombrie-noiembrie 2021 și nu cele istorice. Desigur, nici administratorul S.A. Energocom” nu va fi absolvit de responsabilitatea pentru semnarea unei tranzacții ilicite”.

Slusari mai spune că încă nu e târziu de a îndrepta lucrurile pe un făgaș legal. „Încă nu este târziu să vă opriți, chiar dacă din 29 octombrie premeditat s-a pierdut timp. Analizați rapid varianta cu împrumutul subordonat pe scurt timp a acestor bani de la „Energocom” către „Moldovagaz”, cu gajarea activelor acestei companii și indicarea directă că mijloacele financiare împrumutate merg pentru achitarea datoriilor pentru lunile octombrie-noiembrie 2021. Mai examinați și alte modalități de facilitare a creditării rapide a „Moldovagaz”, propune Slusari.

Amintim că rușii de la „Gazprom” au pus ultimatum autorităților R. Moldova să plătească pentru gazele consumate în octombrie-noiembrie curent, pentru că altfel vor sista livrarea acestora. Vicepremierul Andrei Spînu a dat asigurări că autoritățile nu vor admite ca cetățenii să rămână fără gaze, iar în acest sens a subliniat că deja s-au făcut rectificări la bugetul pentru anul 2021, iar suma alocată anterior companiei „Energocom” pentru a cumpăra gaze din surse alternative va fi îndreptată spre stingerea datoriei „Moldovagaz” către „Gazprom”.

„Conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, au fost alocate 1,7 miliarde de lei pentru „Energocom”. Din această sumă, aproximativ 300 de milioane de lei au fost folosite pentru cumpărarea gazelor din surse alternative în luna octombrie. Astfel, 1,4 miliarde de lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei „Moldovagaz” pentru luna octombrie și noiembrie. Soluția propusă de Guvern este de a semna un contract de cesionare a unei părți din datoria „Termoelectrica” către „Moldovagaz”. „Energocom” va achita această datorie cesionată către „Moldovagaz”, iar „Moldovagaz” va face plata pentru gazele naturale. Aceste acțiuni ale Guvernului permit atât reducerea datoriei „Termoelectrica” față de „Moldovagaz”, cât și soluționarea problemelor actuale privind plata curentă pentru gazul natural consumat”, a explicat zilele trecute vicepremierul Spînu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md