14:08:22 21.07.2024
Stiri

Andrei Spînu, CONTRAZIS în privința „avantajelor” de care ar beneficia Chișinăul în urma „trocului” încheiat cu separatiștii de la Tiraspol: „Cam 40-45 de milioane de dolari în plus LUNAR vom plăti distracțiile acestui ministru”

Actualitate 05.12.2022 12:29 Vizualizări3986 Autor: Ziarul National
Andrei Spînu, CONTRAZIS în privința „avantajelor” de care ar beneficia Chișinăul în urma „trocului” încheiat cu separatiștii de la Tiraspol: „Cam 40-45 de milioane de dolari în plus LUNAR vom plăti distracțiile acestui ministru”


Actuala guvernare ar fi procedat total greșit, atunci când a decis să cedeze Tiraspolului întreg volumul de gaz livrat de „Gazprom” la prețul de 785 de dolari mia de metri cubi, în schimbul energiei cumpărate cu 73 de dolari per MW de la Centrala de la Cuciurgan. De această părere este liderul Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu.

Potrivit președintelui CUB, responsabil de această afacere păguboasă ar fi vicepremierul Andrei Spînu.

Citește și: Vicepremierul Spînu explică de ce ar fi AVANTAJOASĂ decizia de a ceda Transnistriei tot volumul de gaz livrat de „Gazprom”, în schimbul energiei electrice la prețul de 73 USD/MW

„Un troc imoral are loc azi pe linia de negocieri (1+1) Chișinău-Tiraspol, iar efectele lui nu sunt nici tehnice, nici economice, depășind cu mult atribuțiile unui simplu „ministru”. Acordul oferă cleptocraților de la Tiraspol o pârghie puternică de intimidare strategică asupra Chișinăului. El va reactiva industriile ce aparțin „republicii Sherrif”, care va deveni politic mai influentă. Prin transmiterea integrală a volumelor de gaze rusești (5,7 milioane de metri cubi zilnic), Tiraspolul devine beneficiarul exclusiv al contractului de gaze naturale moldo-rus. Oare nu asta încerca să prevină Guvernul când respingea o companie privată, care deține și azi un contract direct semnat cu „Gazprom” pentru alimentarea malului stâng?

Citește și: R. Moldova SALVEAZĂ regimul separatist de la Tiraspol? Spînu, DESFIINȚAT: ,,Noi le dăm celor din Transnistria gaz de 140 mln de dolari, pe care ei nu-l plătesc, iar ei ne dau nouă electricitate de 14 mln USD - pe care noi o plătim"

Ministrul Spînu vrea să ne convingă că R. Moldova nu va fi deloc responsabilă pentru livrările de gaze malului stâng și că urmează să achităm la prețul de 73 de dolari/MW numai energia electrică produsă la MGRES (53%). Parcă am mai auzit povestea cașcavalului gratuit, dar nu ne convingem până nu-i târziu”, a scris Munteanu într-o postare pe Facebook.

Citește și: Tariful la energia electrică urmează să SCADĂ săptămâna viitoare, după ce Chișinăul s-a înțeles cu regimul separatist de la Tiraspol în privința reluării livrărilor de la centrala de la Cuciurgan

Totodată, liderul CUB amintește că, după cedarea gazelor naturale asigurate de contractul cu „Gazprom”, R. Moldova va achita gaze numai de pe piața liberă, asta însemnând costuri suplimentare de 125 de milioane de dolari.

Citește și: Regimul separatist de la Tiraspol JUBILEAZĂ, după ce Chișinăul a CEDAT Transnistriei tot volumul de gaz livrat de „Gazprom”. „Uzina metalurgică de la Râbnița și cea de ciment își reiau activitatea, astfel vom putea EXPORTA mai mult”

„Vom economisi 70 de milioane de dolari pe curent mai ieftin, dar vom plăti mai mult pentru gaze. Se creează astfel o situație când deciziile luate de miniștrii actualului Guvern conduc la garantarea siguranței regimului separatist, nu a R. Moldova. Estimăm că o bună parte din banii alocați de buget pentru procurarea rezervelor de gaze naturale din creditul BERD și subvențiile la gaze – 5 miliarde de lei - vor ajuta la prosperarea cleptocraților de la Tiraspol, mai puțin a cetățenilor R. Moldova. Cam 40-45 de milioane de dolari în plus lunar vom plăti distracțiile acestui ministru. Nu voi continua, dar calific acest „deal” drept un cadou cu dedicație pentru cleptocrații regimului separatist. Aceștia își vor securiza pozițiile lor politice, afacerile dubioase și ambițiile de statalitate, indiferent de câte laude și aplauze își vor rupe pe rețelele de trollii acoliții actualului ministru. Când pisica nu-i acasă, joacă șoarecii pe masă”, a conchis Munteanu.

De menționat că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a explicat, prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare, că cedarea întregului volum de gaze livrat de „Gazprom” în favoarea Transnistriei ar fi avantajoasă cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate. În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp”, a argumentat vicepremierul Spînu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md