22:12:04 17.06.2024
Stiri

Renato Usatîi, în LISTA persoanelor sancționate de UE? „Nu vă jucați cu focul…”. Liderul „Partidului Nostru” îl invită pe Andrei Spînu la o DEZBATERE publică privind prețurile la gaze, achizițiile făcute și banii plătiți pentru resursele energetice

Actualitate 08.06.2023 16:11 Vizualizări2942 Autor: Ziarul National
Renato Usatîi, în LISTA persoanelor sancționate de UE? „Nu vă jucați cu focul…”. Liderul „Partidului Nostru” îl invită pe Andrei Spînu la o DEZBATERE publică privind prețurile la gaze, achizițiile făcute și banii plătiți pentru resursele energetice


Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, susține că numele său ar putea fi inclus în lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană, la cererea unor deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), după ce a făcut mai multe dezvăluiri despre „schemele la achiziția de gaze naturale”. De asemenea, Usatîi i-a aruncat mănușa ex-vicepremierului Andrei Spînu, după ce acesta a anunțat astăzi că-l va acționa în judecată pentru denigrare.

„Câțiva deputați din PAS au propus, acum câteva zile, ca numele meu să fie introdus, alături de Plahotniuc și Șor, în lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană. Stimați deputați PAS, eu nu sunt Igor Dodon… Nu vă jucați cu focul. Eu vă spun încă o dată: dacă veți încerca să informați partenerii din exterior și veți scrie un sac de minciuni, ca să mă băgați în lista de sancțiuni… Dacă lista va ajunge la UE, eu o să aflu imediat. Dacă mă băgați cu Platon și cu restul din următoarea partidă… Eu vă asigur că nu o să vă reușească”, a spus astăzi Usatîi, în cadrul unei intervenții pe rețelele de socializare.

De asemenea, Usatîi vrea o dezbatere publică cu Andrei Spînu, cel pe care îl consideră principalul vinovat pentru că cetățenii au plătit până astăzi 29 de lei pentru un metru cub de gaze.

Citește și: Usatîi, acționat în judecată de ex-vicepremierul Spînu: „Ceea ce face acest CLOVN este o încercare de a decredibiliza R. Moldova. Va continua să atace R. Moldova în interesul Kremlinului”

„Îi fac o propunere lui Andrei Spînu. Să ieșim împreună la dezbateri publice. Dle Spînu, puteți alege orice post de televiziune din R. Moldova. Eu cer dezbateri publice cu Spînu, fără povești, principii și valori. Voi veni cu actele în mână… E vorba de „Termoelectrica”, „Energocom”, gaze naturale… Dacă nu vă simțiți confortabil să mergeți cu mine la un post de televiziune, atunci chemăm cetățenii la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Punem pe scenă două tribune și discutăm tot: ce ține de banii plătiți pentru gaz, contracte și alte documente pe care le mai țin zătrite. Care e rostul să mergem prin judecată, avocați… Eu și în judecată voi merge personal, dar să fii și tu. Cred că va fi un lucru bun și important pentru toți cetățenii, care vor să știe adevărul. Sunt gata să discut și despre Kremlin, destabilizări și toate prostiile. Eu voi veni foarte pregătit. Aștept răspunsul la această provocare”, a punctat Usatîi.

Totodată, Usatîi a prezentat nișyte documente, potrivit cărora autoritățile R. Moldova au cumpărat gaz la preț dublu, pentru care au virat plățile în 2022, dar au primit metanul abia în luna mai 2023.

„Pe 19 mai compania SRL Natural Gaz D.C a cumpărat gaz din România, la un preț de 8,74 lei pentru metrul cub cu tot cu livrare până la frontieră. În aceiași zi, „Energocom” cumpără o cantitate de probă din Grecia – 2 500 de metri cubi de gaz la un preț de 10 lei metrul cub. Într-o achiziție repetată pe 19 mai, „Energocom” a cumpărat gaz din Slovacia la un preț deja de 20 de lei metrul cub. Pentru această achiziție s-a plătit suma de 932,2 milioane de lei. E vorba de gaz s-a plătit în octombrie 2022”, a arătat Usatîi.

Gazul a fost cumpărat de la ERU EUROPE GMBH, compania care a virat cele mai mari volume de metan Republicii Moldova. Potrivit lui Usatîi, anul trecut profitul companiei se cifra la 15% or, în prezent încasările ajung la peste 100%, în condițiile în care cumpără gaz ieftin din piață și-l livrează la prețul vechi de 20 de lei.

Amintim că Andrei Spînu a anunțat că-l va acționa în judecată pe Renato Usatîi, după ce a fost acuzat că ar fi artizanul unor scheme dubioase de procurare a gazelor naturale pentru R. Moldova. Usatîi ar avea intenția, în interesul Kremlinului, să „decredibilizeze R. Moldova ca partener de afaceri”, astfel ca republica noastră să nu poată obține pe viitor contracte bune de procurare a gazelor, a spus Spînu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md