22:01:45 24.06.2024
Stiri

Spicherul Grosu admite că decizia-SURPRIZĂ de a ceda tot gazul rusesc Transnistriei, în schimbul energiei de la MGRES, poate costa politic PAS: „Nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație”

Actualitate 06.12.2022 10:26 Vizualizări2580 Autor: Ziarul National
Spicherul Grosu admite că decizia-SURPRIZĂ de a ceda tot gazul rusesc Transnistriei, în schimbul energiei de la MGRES, poate costa politic PAS: „Nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație”


Președintele Parlamentului, Igor Grosu, recunoaște că decizia de a ceda Transnistriei tot gazul rusesc, în schimbul energiei furnizate de centrala de la Cuciurgan (MGRES) la prețul de 73 de dolari, ar putea avea costuri politice pentru formațiunea de guvernământ, însă afirmă că aceasta ar fi cea mai bună soluție pentru a ieși din iarnă cu costuri cât mai mici.

„Este un contract care reiese din realitățile noastre. Da, a trebuit să alegem între securitatea oamenilor și asigurarea populației cu energie electrică la prețuri cât mai mici. Toată Europa se află în această situație, iar dividendele politice… A trebuit de făcut o alegere. Guvernul are sarcina să facă tot posibilul ca în această perioadă, suntem abia la începutul iernii, să fie prețurile la energie cât mai mici. Pentru că bate tare la buzunar. Chiar dacă noi venim cu acel pachet de 5 miliarde de lei pentru compensații, orice posibilitate de a negocia și de a reduce prețurile la curent, gaz... astfel, s-a luat această decizie. Înțeleg că a fost o surpriză pentru mulți, dar cel mai important lucru este să trecem cu costuri cât mai mici de această iarnă”, a declarat aseară Igor Grosu, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV.

Citește și: Andrei Spînu, CONTRAZIS în privința „avantajelor” de care ar beneficia Chișinăul în urma „trocului” încheiat cu separatiștii de la Tiraspol: „Cam 40-45 de milioane de dolari în plus LUNAR vom plăti distracțiile acestui ministru”

La fel ca vicepremierul Andrei Spînu, spicherul Grosu menționează că prin această înțelegere cu separatiștii de la Tiraspol ar fi fost salvați și cetățenii din stânga Nistrului.

Citește și: R. Moldova SALVEAZĂ regimul separatist de la Tiraspol? Spînu, DESFIINȚAT: ,,Noi le dăm celor din Transnistria gaz de 140 mln de dolari, pe care ei nu-l plătesc, iar ei ne dau nouă electricitate de 14 mln USD - pe care noi o plătim"

„Ar fi fost foarte iresponsabil, dacă cumva oamenii aceștia ar fi fost ținuți în frig sau fără lumina. Totodată, nu știu dacă și la noi situația ar fi fost mai bună. Ar fi trebuit ca noi să cumpărăm energia electrică la prețul de 420 de dolari. Astfel, nu aveam să rezolvăm nimic (dacă nu era acceptată înțelegerea n.r.). Doar puteam să punem un preț suplimentar în factura cetățenilor noștri, pentru că aceste 5 miliarde nu-s nelimitate. Compensațiile sunt doar pentru consumatorii casnici. Este adevărat că nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație, dar a trebuit să comunicăm despre această decizie din prima zi. Comunicarea nu este atuul nostru cel mai puternic”, a conchis Igor Grosu.

Citește și: Regimul separatist de la Tiraspol JUBILEAZĂ, după ce Chișinăul a CEDAT Transnistriei tot volumul de gaz livrat de „Gazprom”. „Uzina metalurgică de la Râbnița și cea de ciment își reiau activitatea, astfel vom putea EXPORTA mai mult”

De menționat că „Energocom” și MGRES au semnat un contract de furnizare a energiei electrice pe malul drept al Nistrului pentru următoarele patru luni. Astfel, în schimbul întregului volum de gaz furnizat de „Gazprom” Transnistriei la prețul de 785 de dolari mia de metri cubi, MGRES s-a angajat să livreze pe malul drept al Nistrului 100% din necesarul de energie electrică, la prețul de 73 de dolari. Acest preț este cu zece dolari mai mare decât în vară, atunci când „Gazprom” livra gazele în R. Moldova cu 1 880 de dolari. Astfel, decizia a fost aspru criticată de reprezentanții opoziției, care au acuzat autoritățile că ar „salva regimul separatist” de la Tiraspol de colapsul economic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md