04:28:48 04.12.2023
Stiri

Semnal de ALARMĂ pentru Chișinău. Kremlinul le-ar fi interzis separatiștilor de la Tiraspol să mai livreze energie electrică în dreapta Nistrului începând cu 1 ianuarie

Actualitate 22.12.2022 14:21 Vizualizări3972 Autor: Ziarul National
Semnal de ALARMĂ pentru Chișinău. Kremlinul le-ar fi interzis separatiștilor de la Tiraspol să mai livreze energie electrică în dreapta Nistrului începând cu 1 ianuarie


Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că autoritățile separatiste de la Tiraspol, la ordinul Kremlinului, nu vor mai livra energie electrică în dreapta Nistrului după 31 decembrie, chiar dacă Chișinăul a cedat Transnistriei tot volumul de gaze contractat de la „Gazprom”.

Potrivit lui Slusari, cei de la Moscova ar fi văzut că autoritățile R. Moldova nu sunt dispuse să-i lase în frig pe transnistreni, iar din acest motiv vor continua șantajul.

Citește și: VIDEO // Spînu pretinde că ar fi dat SAH-MAT rușilor de la „Gazprom”, care acum vor fi RESPONSABILI de o eventuală sistare a gazului în Transnistria. „Eu voi plăti POLITIC, dacă am greșit cu această decizie. Avem un contract pe PATRU luni cu MGRES”

„Din informația de care dispun, Moscova, care ilegal controlează termocentrala de la Cuciurgan, nu mai acceptă livrarea energiei electrice către malul drept al Nistrului după 31 decembrie 2022, în pofida faptului că există un contract cu „Energocom”. Cei de la Moscova au văzut lipsa de verticalitate din partea autorităților R. Moldovei. Rușii știu că la Chișinău sunt oameni care vor avea grijă de cetățenii din regiunea separatistă, care nu vor îngheța și vor primi mărfuri fără a plăti impozite. În rest, R. Moldova trebuie să fie sancționată și să achite prețuri mari pentru energia electrică, iar termocentrala controlată de ruși nu trebuie să ajute Ucraina”, crede Slusari.

Citește și: R. Moldova SALVEAZĂ regimul separatist de la Tiraspol? Spînu, DESFIINȚAT: ,,Noi le dăm celor din Transnistria gaz de 140 mln de dolari, pe care ei nu-l plătesc, iar ei ne dau nouă electricitate de 14 mln USD - pe care noi o plătim"

Sursa citată a mai adăugat că reprezentanții actualei guvernări au crezut că, prin înțelegerea cu separatiștii de la Tiraspol, s-a încheiat criza energetică. „Dacă se întâmplă acest lucru, atunci nu mă interesează asumarea lui Andrei Spînu. Asta ar fi deja problema celor de la PAS și a Procuraturii. Mă interesează dacă mai există suportul extraordinar din partea României ce ține de furnizarea energiei electrice la prețuri subvenționate și dacă Guvernul de la București va trece peste aceste manevre”, a conchis Slusari.

Citește și: Regimul separatist de la Tiraspol JUBILEAZĂ, după ce Chișinăul a CEDAT Transnistriei tot volumul de gaz livrat de „Gazprom”. „Uzina metalurgică de la Râbnița și cea de ciment își reiau activitatea, astfel vom putea EXPORTA mai mult”

Reprezentanții Guvernului nu au comentat această declarație.

Amintim că vicepremierul Andrei Spînu și-a asumat la începutul lunii decembrie 2022 înțelegerea cu regimul de la Tiraspol privind cedarea întregului volum de gaz livrat de „Gazprom”, în schimbul achiziționării energiei electrice de la centrala de la Cuciurgan (MGRES), cu prețul de 73 de dolari MW. Înțelegerea a fost semnată pentru patru luni. Totodată, Tiraspolul a primit autorizație pentru uzina metalurgică de la Râbnița.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md