13:58:59 21.07.2024
Stiri

Vicepremierul Spînu PROMITE restabilirea CONTROLULUI asupra Transnistriei. „Acolo se desfășoară multe scheme de corupție”. Oficialul vine cu noi JUSTIFICĂRI privind achiziționarea energiei electrice de la centrala controlată de SEPARATIȘTI

Actualitate 09.12.2022 11:04 Vizualizări3656 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Spînu PROMITE restabilirea CONTROLULUI asupra Transnistriei. „Acolo se desfășoară multe scheme de corupție”. Oficialul vine cu noi JUSTIFICĂRI privind achiziționarea energiei electrice de la centrala controlată de SEPARATIȘTI


Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), este convins că autoritățile de la Chișinău vor restabili controlul asupra raioanelor de est ale R. Moldova, după ce Ucraina va câștiga războiul pornit de Vladimir Putin. Declarația a fost făcută în contextul acuzațiilor lansate la adresa Guvernului de la Chișinău că ar fi salvat de la colaps regimul separatist de la Tiraspol, după ce a decis să cedeze întregul volum de gaz livrat de „Gazprom” în schimbul achiziționării energiei electrice de la centrala de la Cuciurgan (MGRES), cu prețul de 73 de dolari MW.

Potrivit lui Spînu, R. Moldova ar fi rămas în beznă fără energia electrică furnizată de România în luna noiembrie, însă și Bucureștiul ar înregistra acum un deficit mare la acest capitol.

Citește și: Spicherul Grosu admite că decizia-SURPRIZĂ de a ceda tot gazul rusesc Transnistriei, în schimbul energiei de la MGRES, poate costa politic PAS: „Nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație”

„În ultima lună, fără energia venită cu generozitate din România, R. Moldova ar fi fost în beznă. Cu toții trecem printr-o criză energetică, prețurile au crescut foarte mult și în România, așa că noi, la Chișinău, apreciem cu atât mai mult acest sprijin și sacrificiul cetățenilor români. Mulțumim încă o dată, România! Alături de pașii strategici pe care îi facem, R. Moldova trebuie să treacă prin această iarnă cu costuri sociale, economice și politice cât mai mici. Suntem recunoscători pentru sprijinul financiar, tehnic și politic masiv pe care l-am primit și care ne-a permis să ne facem rezerve de gaze, stocate în România și Ucraina, și să oferim compensații cetățenilor noștri”, a scris Spînu într-un editorial semnat pentru Adevărul.

Citește și: R. Moldova SALVEAZĂ regimul separatist de la Tiraspol? Spînu, DESFIINȚAT: ,,Noi le dăm celor din Transnistria gaz de 140 mln de dolari, pe care ei nu-l plătesc, iar ei ne dau nouă electricitate de 14 mln USD - pe care noi o plătim"

Oficialul a menționat că știa din start că va fi aspru criticat pentru decizia de a semna un contract de furnizare a energiei electrice cu MGRES, dar spune că R. Moldova nu ar fi avut altă alternativă.

Citește și: Regimul separatist de la Tiraspol JUBILEAZĂ, după ce Chișinăul a CEDAT Transnistriei tot volumul de gaz livrat de „Gazprom”. „Uzina metalurgică de la Râbnița și cea de ciment își reiau activitatea, astfel vom putea EXPORTA mai mult”

„În aceste zile, am luat o decizie deloc ușoară: am semnat un contract cu MGRES, o companie din Transnistria, pentru livrări de energie pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului. Prin această decizie, având în vedere tariful negociat de 73 USD/MW, am creat condițiile reducerii facturii cu 25% pentru moldoveanul obișnuit. Din păcate, cu tot sprijinul României, la începutul acestei săptămâni, electricitatea cumpărată de „Energocom” de pe bursa română a depășit prețul de 700 EUR/MW. Contractele bilaterale cu România (la un preț de 90 EUR/MW, pentru care suntem recunoscători partenerilor români) nu acoperă tot necesarul de consum al R. Moldova. În toată regiunea, inclusiv în România, este deficit de electricitate, așa că premise pentru o scădere de preț în Europa sunt reduse.

Citește și: VIDEO // Spînu pretinde că ar fi dat SAH-MAT rușilor de la „Gazprom”, care acum vor fi RESPONSABILI de o eventuală sistare a gazului în Transnistria. „Eu voi plăti POLITIC, dacă am greșit cu această decizie. Avem un contract pe PATRU luni cu MGRES”

Știu că atât în R. Moldova, cât și în România sunt suficiente voci critice și sceptice în legătură cu această decizie. Le înțeleg și voi continua să le ascult, așa cum fac cu orice opinie exprimată cu bună-credință.

Și eu îmi doresc că punem capăt cât mai repede conflictului transnistrean, să restabilim controlul R. Moldova asupra unui teritoriu în care se desfășoară foarte multe scheme de corupție și activități ilegale, începând cu staționarea trupelor ruse. Am încredere că, atunci când Ucraina va câștiga acest conflict (iar semnele sunt bune, în ciuda suferinței pe care o vedem în fiecare zi), vom putea acționa strategic și geopolitic. Până atunci, interesul meu este ca, în consultare cu prietenii din România și Europa, să facem viața mai ușoară moldovenilor în aceste luni. Este o iarnă în care R. Moldova are nevoie de toți prietenii săi, pentru a merge împreună, solidar și înțelept, spre un viitor al unei Europe rupte de dependențe toxice și șantaje energetice”, a conchis Andrei Spînu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md