11:21:19 17.05.2024
Stiri

Condiţii NOI de numire în funcție a judecătorilor de instrucție

Social 21.07.2014 10:58 Vizualizări2940 Autor: Galina Munteanu
Condiţii NOI de numire în funcție a judecătorilor de instrucție


Judecătorii de instrucție ar putea fi numiți pentru un mandat fix de trei ani, fără posibilitatea deținerii a două mandate consecutive. Un proiect de lege în acest a fost eleborat de Ministerul Justiției și remis Guvernului spre examinare și aprobare.

Proiectul de lege pentru susținerea reformei instituției judecătorului de instrucție stipulează clar condiţiile de numire a acestuia, dar și modul în care își va exercita atribuțiile de serviciu. Legea actuală nu conţine reglementări clare în acest sens, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se conduce de un Regulament aprobat la începutul anului trecut.

Un alt aspect al proiectului ține de reglementarea mecanismului de alegere și propunere de către președintele instanței a candidaturii magistratului de instrucțiune. Pe moment, Regulamentul CSM prevede că președintele instanței de judecată propune Consiliului candidatura judecătorului care va exercita atribuțiile judecătorului de instrucţie din rândul judecătorilor de drept comun, care au o experiență de cel puțin trei ani în funcția de judecător, cu acordul judecătorului.

Condiția experienței de cel puțin trei ani există în Regulamentul CSM, dar nu întotdeauna este respectată, de aceea este necesar a fi inclusă în lege. În prezent, în calitate de judecători de instrucţie activează foşti procurori, avocaţi etc.

Totodată, noul proiect va pune accent pe profesionalismul magistraţilor care vor exercita atribuţiile de judecător de instrucţie. După ce vor fi numiți în această funcție, judecătorii de instrucție vor urma cursuri de instruire la Institutul Național al Justiției.

Mai mult, proiectul propune şi modificarea termenului pentru depunerea cererilor de reconfirmare în funcție a judecătorilor de instrucție în calitate de judecători de drept comun. Având în vedere numărul mic al judecătorilor care nu au fost reconfirmaţi, se propune termenul de 31 decembrie curent. În actuala lege, data-limită e 31 august 2015 - un termen prea lung, care încetinește reforma acestei instituții.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md