08:14:48 19.06.2024
Stiri

Reguli noi pe piața gazelor naturale, de la 1 ianuarie 2025: De unde vor trebui să achiziționeze gaze întreprinderile mari

Actualitate 17.05.2024 09:44 Vizualizări1208 Autor: Ziarul National
Reguli noi pe piața gazelor naturale, de la 1 ianuarie 2025: De unde vor trebui să achiziționeze gaze întreprinderile mari Ministerul Energiei


Toate întreprinderile mari din R. Moldova vor trebui să achiziționeze, începând cu 1 ianuarie 2025, gaze naturale doar pe piața liberă, la prețuri negociabile. Începând cu data de 1 ianuarie 2027, aceleași prevederi vor fi aplicate și întreprinderilor mijlocii autohtone. De asemenea, consumatorii casnici și instituțiile publice vor avea dreptul discreționar de a alege între piața liberă și piața reglementată, statul asigurând existența furnizorilor serviciului universal și de ultima opțiune, pentru securizarea livrărilor de gaze consumatorilor casnici.

Explicațiile au fost oferite joi, 16 mai, de către secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la panelul de discuții „Reformele de piață și integrarea piețelor” din cadrul Forumului gazelor naturale.

Borosan a subliniat că Ministerul Energiei a realizat un salt important în procesul de dezvoltare și consolidare a sectorului energetic, precum și alinierea legislației din domeniul energetic la standardele Uniunii Europene.

În prezent, R. Moldova are opt furnizori alternativi pe piața gazelor naturale, tranzacții transparente prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, dar și stocuri de gaze pentru asigurarea securității energetice.

„Sistem energetic european înseamnă diversitate, competitivitate și posibilitate de alegere. Ca să creezi o piață liberă, trebuie să pornești de la elementele fundamentale: infrastructură necesară, instituții puternice și voință pentru implementarea reformelor. Am creat toate aceste componente și acum avem opt furnizori alternativi pe piața gazelor naturale, tranzacții transparente prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, stocuri de gaze pentru asigurarea securității energetice. Cu siguranță, piața gazelor din Republica Moldova se va dezvolta în continuare, iar procesul de integrare în spațiul energetic european va continua”, a afirmat Borosan.

În cadrul aceluiași eveniment, organizat în premieră la Chișinău, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Alexei Taran, a punctat că criza energetică, determinată de războiul din Ucraina, a accelerat procesul de reformare a sectorului energetic și de liberalizare a pieței gazelor naturale din R. Moldova.

„Datorită sprijinului partenerilor de dezvoltare, am implementat într-un ritm accelerat reformele necesare pentru liberalizarea pieței gazelor naturale. Am elaborat Codul rețelelor gazelor naturale, care a creat premise clare de activitate pe piață, am avizat platforma de tranzactionare a Bursei române de mărfuri, am ajustat condițiile de penetrare a pieței. În colaborare cu autoritățile și furnizorii, continuăm să eliminăm lacunele existente în procesul de liberalizare, să actualizăm cadrul de reglementare, astfel încât procesul să fie cât mai eficient”, a declarat Alexei Taran.

Menționăm că forumul a fost organizat de Ministerul Energiei cu suportul USAID, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) și în parteneriat cu BRM East Energy, filiala Bursei Române de Mărfuri, Transgaz și a reunit peste o sută de participanți, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și România, Secretariatul Comunității Energetice, operatori de sistem și traderi de gaze din R. Moldova și țări din regiune.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md