22:16:57 24.06.2024
Stiri

Deputata Laura Vicol, despre BLOCAJUL în reformarea justiției din R. Moldova: „Este o situație fără precedent. Atât timp cât JUDECĂTORII nu înțeleg că actul de justiție trebuie înfăptuit cu dreptate, acei judecători nu au ce căuta în sistem”

Actualitate 23.03.2023 13:13 Vizualizări2661 Autor: Ziarul National
Deputata Laura Vicol, despre BLOCAJUL în reformarea justiției din R. Moldova: „Este o situație fără precedent. Atât timp cât JUDECĂTORII nu înțeleg că actul de justiție trebuie înfăptuit cu dreptate, acei judecători nu au ce căuta în sistem”


Sistemul de justiție trebuie curățat de judecătorii care nu înțeleg că actul de justiție trebuie făcut cu dreptate, a declarat astăzi președinta Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României, Laura Vicol, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău.

Potrivit Laurei Vicol, România a trecut prin acest exercițiu de reformare a justiției, însă situația din R. Moldova este mult mai gravă.

Citește și: VIDEO // Situație EXCEPȚIONALĂ în justiție! Președinta Maia Sandu, declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate: „CSM va fi funcțional în maximum 30 de zile, indiferent ce vor decide judecătorii”

„Este o situație fără precedent în R. Moldova. Este adevărat că și în România avem probleme similare, însă ceea ce se întâmplă aici întrece cu mult orice altă situație prezentă în altă țară. Un stat puternic nu funcționează, dacă nu are instituții puternice. Instituțiile puternice sunt făcute și menținute să fie puternice de către oameni. Atât timp cât aveți oameni integri, drepți, care să înfăptuiască actul de justiție într-un mod corect și drept, atunci veți putea spune că aveți un sistem puternic”, a precizat Laura Vicol.

Oficialul din România este la curent cu faptul că unii judecători încearcă să blocheze reformarea justiției.

CITIȚI și VIDEO, UPDATE // PAUZĂ până după Paște: „Mai aprindem o lumânare...”. Judecătorii BLOCHEAZĂ alegerea noilor membri ai CSM după decizile Comisiei „pre-vetting”

„Atâta vreme cât judecătorii, pe care îi respect, pe cei drepți, nu înțeleg că actul de justiție trebuie înfăptuit cu dreptate, acei judecători nu au ce căuta în sistem. În sistem trebuie aduși oameni puternici, care să contribuie la împărțirea dreptății, pentru că asta face un judecător corect și integru”, a punctat președinta Comisiei parlamentare din România.

Vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului R. Moldova, Veronica Roșca, este convinsă că, alături de colegii din România, vor fi găsite cele mai bune soluții pentru a duce la bun sfârșit reforma justiției, astfel ca parcursul european al R. Moldova să nu fie periclitat.

„Nu este un blocaj, dar o perioadă mai aglomerată. Mie îmi place să cred că această perioadă va culmina cu un rezultat bun pentru justiție. Vom crea grupuri de lucru pe diferite subiecte, astfel ca în două-trei luni să identificăm soluții comune. Procesul de armonizare a legislației este un proces complex, care poate fi uneori greoi. Dar noi vom beneficia de experiența României. Nu vom aștepta să avem o ședință per sesiune parlamentară, dar vom demara și grupuri de lucru prin video conferință, pentru ca toți colegii să se implice în elaborarea proiectelor de legi de care vom beneficia noi și România. Și noi putem oferi idei bune”, a punctat Veronica Roșca, în conferința de presă comună cu Laura Vicol, susținută joi la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md