04:21:39 05.08.2020
 
Stiri

Agitație mare în rândul JUDECĂTORILOR, după afirmațiile premierului Chicu: „Retorica aplicată, dar și intenția declarată de Guvern în a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea și discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiției”

Social 24.02.2020 16:00 Vizualizări1208 Autor: Ziarul National


Agitație mare în rândul JUDECĂTORILOR, după afirmațiile premierului Chicu: „Retorica aplicată, dar și intenția declarată de Guvern în a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea și discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiției”

Conducerea Asociației Judecătorilor din R. Moldova (AJM) susține că decizia premierului Ion Chicu de a tăia 70 de milioane de dolari de la sistemul judecătoresc, pentru a acoperi prejudiciul de 3,5 milioane de euro în dosarul „Gemenii” pierdut la CtEDO, este foarte proastă și „în dauna justiției”.

„Misiunea instanțelor judecătorești în general și a fiecărui judecător în parte este de a înfăptui justiția. Realizarea acestei misiuni nu poate fi concepută decât în condiții de independență și autogestiune a puterii judecătorești în conformitate cu prevederile Constituției”, se arată într-un comunicat de presă al ASJ.

Citește și: Chicu NU renunță. Cele 3,5 milioane de euro pe care trebuie să le plătească R. Moldova în dosarul „Gemenii” vor fi TĂIATE de la justiție. Cum vor fi recuperate 125 de mii de euro pierdute de R. Moldova în cazul expulzării ilegale a PROFESORILOR TURCI

Oricât de nefastă ar fi condamnarea R. Moldova la CtEDO, susține executivul ASJ, procedurile de executare a hotărârilor acesteia se valorifică în condiții prevăzute de lege.

CITIȚI și Un nou dosar pierdut la CtEDO: R. Moldova, obligată să achite 1,5 MILIOANE de euro în cazul „Gemenii” și să întoarcă terenurile și clădirea în valoare de 2,1 milioane de euro

„Similar, acțiunile în regres au o reglementare specială, care presupun identificarea factorilor ce au determinat violarea constatată de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și un mecanism distinct de restabilire, prin inițierea procedurilor în fața instanțelor judecătorești competente. În acest context, retorica aplicată, dar și intenția declarată de Guvern de a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea și discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiției, îi diminuează autoritatea, iar în consecință repercutează negativ calitatea actului de înfăptuire a justiției și a echității, ai căror beneficiari sunt toți cetățenii.

În această situație, pledăm pentru o retorică echilibrată și pentru identificarea unor soluții juste și în acord cu principiile fundamentale ale statului de drept”, se mai arată în comunicatul Asociației Judecătorilor din Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md