16:39:12 25.02.2024
Stiri

Agitație mare în rândul JUDECĂTORILOR, după afirmațiile premierului Chicu: „Retorica aplicată, dar și intenția declarată de Guvern în a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea și discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiției”

Social 24.02.2020 16:00 Vizualizări2020 Autor: Ziarul National


Agitație mare în rândul JUDECĂTORILOR, după afirmațiile premierului Chicu: „Retorica aplicată, dar și intenția declarată de Guvern în a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea și discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiției”

Conducerea Asociației Judecătorilor din R. Moldova (AJM) susține că decizia premierului Ion Chicu de a tăia 70 de milioane de dolari de la sistemul judecătoresc, pentru a acoperi prejudiciul de 3,5 milioane de euro în dosarul „Gemenii” pierdut la CtEDO, este foarte proastă și „în dauna justiției”.

„Misiunea instanțelor judecătorești în general și a fiecărui judecător în parte este de a înfăptui justiția. Realizarea acestei misiuni nu poate fi concepută decât în condiții de independență și autogestiune a puterii judecătorești în conformitate cu prevederile Constituției”, se arată într-un comunicat de presă al ASJ.

Citește și: Chicu NU renunță. Cele 3,5 milioane de euro pe care trebuie să le plătească R. Moldova în dosarul „Gemenii” vor fi TĂIATE de la justiție. Cum vor fi recuperate 125 de mii de euro pierdute de R. Moldova în cazul expulzării ilegale a PROFESORILOR TURCI

Oricât de nefastă ar fi condamnarea R. Moldova la CtEDO, susține executivul ASJ, procedurile de executare a hotărârilor acesteia se valorifică în condiții prevăzute de lege.

CITIȚI și Un nou dosar pierdut la CtEDO: R. Moldova, obligată să achite 1,5 MILIOANE de euro în cazul „Gemenii” și să întoarcă terenurile și clădirea în valoare de 2,1 milioane de euro

„Similar, acțiunile în regres au o reglementare specială, care presupun identificarea factorilor ce au determinat violarea constatată de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și un mecanism distinct de restabilire, prin inițierea procedurilor în fața instanțelor judecătorești competente. În acest context, retorica aplicată, dar și intenția declarată de Guvern de a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea și discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiției, îi diminuează autoritatea, iar în consecință repercutează negativ calitatea actului de înfăptuire a justiției și a echității, ai căror beneficiari sunt toți cetățenii.

În această situație, pledăm pentru o retorică echilibrată și pentru identificarea unor soluții juste și în acord cu principiile fundamentale ale statului de drept”, se mai arată în comunicatul Asociației Judecătorilor din Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md