09:38:56 26.02.2024
Stiri

NEAȘTEPTAT // Un expert american laudă mecanismele din justiția R. Moldova și le vede exemplu pentru SUA

Social 17.05.2015 18:50 Vizualizări2642 Autor: Stela Mihailovici


NEAȘTEPTAT // Un expert american laudă mecanismele din justiția R. Moldova și le vede exemplu pentru SUA

Directorul executiv adjunct al „Justice at Stake”, o organizaţie cu sediul în Washington, care are misiunea de a contribui la păstrarea independenţei şi imparţialităţii instanţelor judecătorești din SUA laudă mecanismele implementate în justiția din R. Moldova și spune că și-ar dori ca unele dintre ele să fie indroduse și în practica americană.

Conducătorul organizației, Liz Seaton, a avut o întâlnire cu președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, în cadrul căreia au vorbit despre reforma în justiție şi creșterea calității actului de justiție.

Chiar dacă societatea noastră critică dur sistemul judecătoresc, Liz Seaton a apreciat modul în care sunt selectați și promovați în funcții judecătorii din R. Moldova.

„Anumite standarde și mecanisme aplicate cu succes aici pot servi un exemplu demn de urmat pentru SUA. Procesul de selectare și promovare a judecătorilor din Republica Moldova poate fi o alternativă foarte bună pentru SUA în care judecătorii acced în funcție prin alegeri directe. „Justice at Stake” consideră că alegerea directă a judecătorilor este o modalitate vicioasă de selectare a acestora, deoarece nu asigură independența necesară a judecătorilor. Există un risc înalt ca judecătorul care a solicitat și a primit finanțare în cadrul campaniei electorale va fi dependent de finanțator”, a explicat Liz Seaton.

Mihai Poalelungi a vorbit despre mai multe legi care au fost pregătite pentru reformarea sistemului justiției și care urmează a fi prezentate în scurt timp pentru dezbateri publice. În premieră, s-a anunțat deschiderea Centrului pentru reformă în sistemul judecătoresc, în cadrul căruia judecătorii vor conlucra cu organizaţiile neguvernamentale şi cetăţenii pentru realizarea unei justiţii corecte și transparente.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md