11:27:56 27.01.2020
 
Stiri

VIDEO // Igor Dodon, SUSPENDAT din nou din funcție: Noii miniștri vor fi numiți fie de spicher, fie de premier

Politică 02.01.2018 14:48 Vizualizări5670 Autor: Ziarul National
VIDEO // Igor Dodon, SUSPENDAT din nou din funcție: Noii miniștri vor fi numiți fie de spicher, fie de premier


UPDATE 14.48 // Curtea Constituțională a decis astăzi că președintele Igor Dodon se află „temporar în imposibilitatea exercitării funcției” de șef al statului și că cei șapte noi membri ai Executivului, propuși de premierul Pavel Filip, urmează a fi numiți fie de spicher, fie de prim-ministru. Unul dintre cei doi oficiali ar urma să semneze decretele și să primească jurământul noilor miniștri, după ce Igor Dodon a respins de două ori cele șapte candidaturi.

Curtea Constituțională a respins și solicitarea Președinției privind sistarea examinării acestei cereri, ce urma a fi luată printr-o decizie a Parlamentului, nu depusă de câțiva deputați, și nu a luat în calcul acuzația instituției prezidențiale potrivit căreia propunerea noilor miniștri a venit de la liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, subliniind că la Igor Dodon au ajuns demersurile premierului Pavel Filip.

Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, a declarat, după pronunțarea avizului de către magistrații Înaltei Curți, că am asistat la „noi acrobații juridice” și că Igor Dodon și-a argumentat decizia de a nu promova noile candidaturi la funcțiile de vicepremieri și miniștri, invocând probleme de integritate și participare la furtul miliardului.

„Astăzi a triumfat justiția constituțională. Ne pare rău că ajungem din nou la Curtea Constituțională pentru a rezolva un blocaj instituțional. Guvernul nu poate rămâne nefuncțional”, a spus la rândul său deputatul democrat Sergiu Sârbu.

Acesta a anunțat că noii vicepremieri și miniștri vor depune jurământul „în următoarele zile”, astfel încât, după Crăciunul pe stil vechi, Guvernul să aibă prima ședință în componență deplină.

UPDATE 13.31 // Deputatul democrat Sergiu Sârbu a declarat în fața magistraților că argumentele președintelui Igor Dodon atunci când a respins repetat candidaturile la funcțiile de vicepremieri și miniștri sunt „generale și subiective”, subliniind că șeful statului a semnat decretele de demitere a foștilor miniștri. Sârbu constată că Igor Dodon nu are voință să-și îndeplinească obligațiile constituționale și se află în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, drept pentru care a solicitat instituirea interimatului funcției de șef al statului, care ar urma să fie exercitat fie de spicher, fie de premier, pentru a putea face noile numiri.

„Regretăm că trebuie să intervenim cu o asemenea procedură extraordinară, dar este pentru a evita o criză instituțională”, a spus Sergiu Sârbu.

UPDATE 13.16 // Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, a solicitat Înaltei Curți sistarea examinării cererii depuse de deputați, pe motiv că decizia de a se adresa Curții în asemenea situație urma să fie luată de Parlament, cu semnătura președintelui Parlamentului.

Curtea Constituţională se întruneşte marţi, începând cu ora 13.00, în şedinţă pentru a decide dacă Igor Dodon va fi sau nu suspendat din funcţia de preşedinte, în urma refuzului repetat de a accepta candidaturile propuse de Guvern pentru funcţiile de miniştri.

Citește și: DOC // Președintele Dodon a RESPINS, pentru a doua oară, candidaturile celor șapte miniștri, propuse de premierul Filip

Sesizarea a fost depusă de un grup de deputaţi din Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, aceştia cerând un interimat temporar la conducerea statului pentru ca noii membri ai Executivului de la Chişinău să poată fi învestiţi în funcţie. Solicitarea va fi analizată astăzi.

Această soluție a mai fost folosită recent în cazul numirii ministrului Apărării.

Potrivit propunerii lui Pavel Filip, Iurie Leancă ar urma să revină în Guvern în calitate de vicepremier pentru Integrare Europeană, iar locul lui Bălan de la Reintegrare să fie luat de Cristina Lesnic, angajată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Fostul premier Chiril Gaburici va fi noul ministru al Economiei și Infrastructurii, Alexandru Tănase - al Justiției, Svetlana Cebotari - al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Liviu Volconovici, rectorul Universității Agrare - ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, iar Tudor Ulianovschi, Ambasador al R. Moldova la Geneva - ministru al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

mos vasili 02.01.2018 13:05

Ne jucam de-a tara in bunghi. Trebue nu numai suspendat, dar scos in afara legii acest "garant al Constitutiei"

ssssssssssssss 02.01.2018 17:10

Mare treaba, nu era mai bine daca il suspendau cu totul ?

Dan 02.01.2018 17:15

Dodon nu a respectat Constitutia, cam ce trebuia de facut in asa situatie? Sigur ca suspendarea este o solutie corecta.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Falimentul politicii...

24.01.2020 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cauza adevărată a de...

17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md