00:50:26 15.06.2024
Stiri

Exponenții Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, au dreptul să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie, dar și la scrutinele din următorii cinci ani. Domnica Manole a înclinat balanța

Actualitate 03.10.2023 17:07 Vizualizări2250 Autor: Ziarul National
Exponenții Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, au dreptul să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie, dar și la scrutinele din următorii cinci ani. Domnica Manole a înclinat balanța


Membrii Partidului „Șor”, care a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie curent, vor avea voie să participe la alegerile locale din 5 noiembrie curent, dar și la scrutinele programate să aibă loc în următorii cinci ani. Decizia a fost luată acum câteva minute de Curtea Constituțională.

Înalta Curte a declarat neconstituțional articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, care restricționează, pentru o perioadă de cinci ani, participarea membrilor unui partid politic scos în afara legii la alegerile organizate în R. Moldova.

Președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a declarat că dânsul, alături de magistrata Liuba Șova, au opinii separate față ce ceilalți trei colegi – Domnica Manole, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan.

Potrivit lui Serghei Țurcan, Parlamentul a decis să le interzică participarea la alegeri exponenților Partidului „Șor” pe un termen limitat - la 3 ani (în prima lectură) și la 5 ani ani (în a doua lectură), fără să argumenteze temeinic necesitatea aplicării unei asemenea interdicții pentru această perioadă.

Curtea Constituțională a suspendat acțiunea articolului respectiv pe 28 septembrie curent. Acest lucru s-a întâmplat la o săptămână de la pronunțarea Curții pe același subiect, când examinarea a fost sistată pentru că a fost înregistrată paritate de voturi. La acea ședință a lipsit judecătoarea Domnica Manole.

Amintim că prevederile articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral stabilea că nu pot fi alese persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de cinci ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md